Rugpijn door bureauwerken

Rugpijn door bureauwerken komt zeer frequent voor. Je mag jezelf als één van de happy few beschouwen indien je helemaal geen last hebt bij het lang zitten.

In dit artikel leg ik je aantal zaken uit, en verklaar ik waarom je nu zoveel last hebt en wat je er zelf kunt aan doen.

Houding aan de computer

Bij het langdurig aan een bureau werken gaat je lichaam zich langzaamaan geven aan de zwaartekracht. Dit wil concreet zeggen dat we een beetje gaan krimpen en wat ineengezakt gaan zitten. Voor je rug heeft dit natuurlijk wel zijn gevolgen.

Je gaat je “bolling” in de bovenrug gaan versterken en de ook de holling in je nek wordt meer uitgesproken. Dit laatste is een compensatie. Ons lichaam wil telkens mooi de horizon van het landschap kunnen zien en zal dus telkens in de nek gaan compenseren. Gelukkig maar, anders zie je tegen de middag alleen nog maar je eigen schoenen en heb je geen idee meer van wat zich voor jou afspeelt.

Terwijl bij een neutrale houding de druk op je tussenwervelschijf gelijkmatig verdeeld is, ga je bij dit doorgezakt zitten de belastingen en de drukken veranderen. In je middenrug zal de druk op de voorzijde van je discus (tussenwervelschijf) toenemen. Hierdoor wordt de geleikern naar achteren geduwd. Probeer maar eens te bijten in een ijsje die tussen 2 koekjes (galletten) zit.

In de nek zal de druk op achterzijde van je discus gaan toenemen. Maar ook je facetgewrichten gaan bot op bot geduwd worden. Het is die constante, continue druk die onaangenaam kan aanvoelen.

Beweeg achter je computer, blijf mobiel

In eerste instantie kan je zelf je houding actief corrigeren. Je kan zelf uit die kromming geraken en je lichaam even laten bekomen.

Op langere termijn is deze “foute” houding niet meer corrigeerbaar door jezelf, of voel je weerstand en ongemak wanneer je jezelf eens recht zet. Dan is het tijd om aan die mobiliteit te gaan werken zodanig dat je weer uit die kromming geraakt.

Hiervoor bestaan zeer efficiënte oefeningen die je zelf gemakkelijk kan uitvoeren. We willen terug die strekking in de middenrug krijgen en de nek minder laten knikken.

Kracht

Kracht hebben we nodig om een goede houding te kunnen aanhouden. Daarbij is het belangrijk om de dieperliggende spieren te trainen. Deze spieren kunnen een lichte inspanning zeer lang volhouden. Dit zijn niet de spieren die je typisch in de fitness traint. Deze spieren trainen vraagt specifieke concentratie en een leerproces om exact de juiste spiergroep te activeren.

Je hebt ook kracht nodig om weerstand te bieden aan het krommer worden van je rug. Je spieren trekken dan je als het ware terug recht of houden je recht.

Varieer aan je computer

Ik ben niet zo’n muggenzifter als het gaat om een correcte houding. Je moet natuurlijk niet als een zak aardappelen in je bureaustoel gaan hangen. Maar varieer gewoon voldoende in je zithouding. Dit is veel waardevoller dan gans de dag krampachtig rechtop proberen te zitten.

Dan moet je effectief proberen elke 30 minuten je houding even te veranderen. Sta even recht, ga je koffie bijvullen, ga sporten, eventjes je middenrug gaan overstrekken over je stoelrand, rol je schouders eens los, etc… Dit kan je doen om klachten te vermijden. Eenmaal je klachten hebt zal dit onvoldoende zijn.

Dan doe best een specifiek combinatie van technieken die je middenrug terug kunnen loskrijgen of ga je naar je kinesist.

Heb je hier momenteel geen tijd voor of zijn de klachten nog niet erg genoeg? Dan kan je u inschrijven voor het online programma dat je uitlegt wat jij allemaal zelf kan doen.

Middenrif

Wanneer je veel in een zittende houding werkt of veel in de auto zit, gaat je middenrif in een hoogstand komen. Je rugpijn door bureauwerken kan ook door deze kanjerspier ontstaan of blijven duren. Je middenrif of diafragma is een koepelvormige spier. In dit artikel geef ik hierover meer uitleg.

Deze spier loopt dwars door je lichaam en scheidt je longen van de rest van de onderliggende organen. Dit is je ademhalingsspier. Bij het inademen gaat deze koepel naar beneden trekken en bij het uitademen gaat deze spontaan mee naar boven bewegen. Bij teveel spanning in de koepel of een hoogstand van deze koepelspier ga je dus moeilijker kunnen inademen.

Door het zitten gaan je organen een opwaartse druk geven tegen deze koepel die door ons lichaam loopt. Je gaat dus je middenrif forceren in een houding waardoor je niet meer zo goed spontaan kan inademen. Hierdoor zal er een spanning komen op de aanhechtingspunten aan de ribben en wervels in de rug. Dit op zich geeft opnieuw klachten en een trekkend gevoel in die middenrug.

Door dus veel te zitten gaat je middenrif of diafragma ervoor zorgen dat je in een vicieuze cirkel terechtkomt. Door het veel zitten komt je middenrif op spanning, je krijgt klachten, door je klachten ga nog meer gebogen zitten en zal de spanning op je koepelspier nog toenemen. Met nog meer klachten als gevolg.

Je begrijpt dus dat het noodzakelijk is om dit diafragma of middenrif op verschillende manieren te gaan behandelen om van je klachten verlost te geraken. No way dat je je klachten wegkrijgt zonder je diafragma los te maken.

Hulpmiddelen

Er bestaan cijfer-8 verbanden die je helpen om een correcte houding aan te nemen. Deze zijn zeer goed om in de toekomst te vermijden dat je opnieuw klachten krijgt. Het helpt je om jezelf gewoon te laten worden aan het rechtop zitten. Het triggert je lichaam in de juiste richting. Maar je moet jezelf dus eerst uit deze vicieuze cirkel krijgen.

Elke beetje ergonomische bureaustoel is voldoende om je het basiscomfort te geven. Spendeer aub geen 2000 euro aan een bureaustoel. Op je werk hebben de preventie-adviseurs je ongetwijfeld al mooi uitgelegd hoe je correct je werkomgeving moet aanpassen.

Het volgende programma is specifiek ontwikkeld voor mensen met een zittend beroep. Er wordt gefocust op alle belangrijke zaken om je klachten onder controle te krijgen. Ik ben zelf kinesist en heb deze combinatie van technieken al honderden keren zien werken.

Tijd dus om er zelf mee aan te slag te gaan. Ik begeleid je door de video’s met duidelijke uitleg, achtergrondinformatie en instructies. Heel specifiek voor mensen met rugpijn door bureauwerken of het lang zitten.

Wil jij snel van je klachten verlost zijn en ben je gemotiveerd om zelf aan te slag te gaan en bij te leren?

Ben je niet zeker dat je middenrugpijn hebt of twijfel je? Dan kan je ook onze test invullen.

Reacties

Eén reactie op “Rugpijn door bureauwerken”

  1. Leon avatar
    Leon

    hey fien ik zoek een nieuwe bureaustoel weet niet goed welke te kiezen wat vind jij goede bureaustoelen?