Ideale sport bij rugpijn

Mensen met een zwakke rug wordt geadviseerd om zo snel mogelijk terug aan het werk te gaan, om actief te blijven, en om te blijven sporten. Dit is een belangrijk onderdeel van het “zorgpad lage rugpijn”, de behandelmethode die de overheid vooropstelt.

Want voor de rug is inderdaad niets erger dan inactiviteit. Het spreekwoord “Rust roest” is zeker op toepassing van de rug. In dit artikel gaan we daarom op zoek naar de ideale sport bij rugpijn, en geven we aan welke sporten af te raden zijn.

Waarom is blijven bewegen zo belangrijk?

Heel eenvoudig. Hoe gespierder de rug, hoe minder risico op rugpijn.

Sterkere rugspieren en een sterke core verlagen het risico op rugklachten. Een van de beste manieren hiervoor is sporten.

Niet elke sport is evenveel geschikt: sommige sporten zijn beter dan anderen, sommige sporten kunnen zelfs een echte marteling voor de rug betekenen.

Welke sporten worden afgeraden?

  • Ruwe sporten, zoals rugby, worstelen (logisch!);
  • Sporten die zorgen voor “schokbelastingen”, zoals racketsporten (tennis, tafeltennis, badminton, squashen…), trampolinespringen, hardlopen;
  • Sporten die vereisten dat je een geforceerde, krampachtige positie inneemt, zoals judo, roeien, kanoën, gewichtheffen.

Gelukkig zijn er ook een heleboel sporten aangeraden voor mensen met rugpijn?

Is er een ideale sport bij rugpijn?

Welke zijn de aanbevolen sporten voor mensen met een zwakke rug?

Drie sporten worden sterk aangeraden: zwemmen, wandelen en fietsen.

Zwemmen

Zwemmen is de veruit de beste activiteit voor mensen met rugklachten. Bij zwemmen belast je je ganse lichaam, en door de verlaagde gewicht in het water worden je spieren en ruggenwervels minder belast. Het is hierdoor een volledige therapie om rugklachten te behandelen.

Wandelen

Wandelen kan iedereen. Gelukkig is het een zeer goede lichamelijke activiteit. Je helpt je rug en wervelkolom zowel bij lange als korte afstanden, zowel in een gematigd als een snel tempo.

Fan van hardlopen of snelwandelen? Let erop dat je paslengte niet te groot is. Het is beter om je stapfrequentie (het aantal stappen per minuut) te verhogen in plaats van de paslengte te vergroten. Hoe groter de paslengte, hoe groter de draaiing die hiervoor nodig is, en hoe groter de belasting voor je wervelkolom.

Fan van lange wandelingen? Zorg dan voor een normale staplengte en beperkte stapfrequentie. En beperk het gewicht in je rugzak.

Fietsen

Als laatste: actief zijn op de fiets. Belangrijk punt: zorg voor een goede positief op de fiets, zodat je niet te verkrampt op je fiets zit, want dit belast je wervelkolom onnodig.

Fietsen helpt om rugpijn te vermijden .. maar enkel als je een goede houding op de fiets aanneemt.

Joggen of niet?

Bij het hardlopen moet je ruggengraat elke stap de tienvoud van je gewicht torsen. Bovendien ontstaan schokgolven die je knieën, wervels, etc belasten.  Het resultaat is dat er een bijkomend risico voor de wervels bestaat … maar joggen is niet verboden. Dit is niet de ideale sport bij rugpijn, maar het blijft mogelijk.


Hardlopen belast de rug .. let op.

Neem extra voorzorgsmaatregelen als je wilt blijven lopen met rugpijn. Informeer bij je arts / kinesist, zorg voor goede schoenen, etc.


Geplaatst

in

,

door

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.