Categorieën
Kinesitherapie Lage Rugpijn Pijn Tips

Andullatiematrassen, de zin en onzin van andullatie.

Je kan er niet naast kijken. De reclamefolders over andullatietherapie blijven maar in je brievenbus vliegen. Ook online kom je die matrassen of “hhp” overal tegen.

Ik noem dit wonderverhalen. Eenmaal je iets hebt opgezocht over rugpijn op het internet ben je al verloren. De andullatiematrasreclames verschijnt overal in pop-ups op je scherm. Met dank aan allerhande advertenties moet je al op een andere planeet wonen om de wonderverhalen van de andullatie niet gelezen te hebben.

Op hun marketing valt alvast niks aan te merken.  

Maar het product zelf? Kunnen ze hun beloftes waarmaken? Is het de moeite waard om de aankoop van een andullatietoestel te overwegen?

Wat zijn de goede en minder goede punten van andullatie?

Positief: Je kan de matras vooraf testen

Er wordt heel sterk ingezet op testmomenten overal in Vlaanderen en bij verschillende kinesisten. Je kan dan zelf testen of andullatie iets is voor jou.

Hopelijk heb je dit al gedaan en ondervonden dat zo’n sessie heel veel deugd doet. Een lekker middagdutje terwijl je geniet van wat trillingen en heerlijke warmte op de spieren.  

Maar wat doet die andullatie nu? Zijn er bewijzen voor? Zijn er alternatieven? Hoe plaatsen we het marketingverhaal in perspectief?

Vul onze test in om te achterhalen waar jouw probleem zit.

Neutraal: er is maar een (zwakke) wetenschappelijke basis

Op hun website vonden we wat meer uitleg over het werkingsprincipe van andullatie:

“Andullatie werkt via mechanische vibraties elektrische microstroompjes op die in onze cellen binnendringen en de productie van ATP (adenosinetrifosfaat) op gang brengen. Dit proces doet de hoeveelheid energie binnen onze cellen toenemen, wat dan weer een positief effect heeft op onze organen en algemene gezondheid”

Deze stelling zou wetenschappelijk onderbouwd zijn met artikels uit de jaren ’60 en 80′ een eentje uit 2009. Niet het meest recente onderzoek, maar er lijkt wel degelijk een (magere?) wetenschappelijke basis voor te zijn.

“In eerste instantie creëert andullatie positieve signalen in onze lichaam, die de negatieve pijnsignalen als het ware verdringen. “ Deze uitleg klopt wel. Ze baseren zich hiervoor op de pijnpoorttheorie. De signalen van normale mechanische prikkels gaan de tragere pijnsignalen te snel af zijn. Ze kunnen een pijnstillende werking hebben nog voor het pijnsignaal de hersenen bereikt. Maar voor dit principe heb je niet de matras nodig. Wrijven op de rug heeft eenzelfde effect. Er zijn heel veel manieren om deze vezels te activeren.  

Het vloeibaarder worden van bloed brengt ook bepaalde gevaren met zich mee. Denk hierbij aan hersenbloedingen, tromboses, flebitis. Niet iedereen kan zomaar zonder medisch gevaar gebruik maken van de matras. Informeer dus zeker bij je huisarts of zo’n matras een goed idee is.

“infrarood is goed voor de spieren”

Dit is zeker waar, vooral de lange infraroodgolven zijn hiervoor goed. Bij de matras is het mij onduidelijk om welk type golf het gaat. De lange golven gaan vooral relaxatie teweegbrengen, de korte golven geven vooral op vlak van gewrichten mooie resultaten.

“Piëzoelectrisch fenomeen”

Er bestaat een fenomeen waarbij je een actiepotentiaal kan omzetten naar vibraties. Dit wordt o.a. bij het shockwavetoestel toegepast voor het kapot schieten van verkalkingen. Bij andullatie beweren ze hier ook met te werken, maar dan in de andere richting. Hoe dit werkt is mij niet duidelijk.

Negatief punt: andullatie pakt de oorzaak niet aan

Om optimaal effect te hebben van dit mechanisme moet je dagelijks minimum 20 minuten op de matras liggen. Zo krijg je je dagelijkse hoeveelheid pijnstillende endorfines. Mooi allemaal, maar pakt helaas de oorzaak niet aan. Het is dus geen oplossing voor de lange termijn.

Dus probeer zeker de onderliggende oorzaak te vinden. Enkel zo kan je een durzame oplossing voor je pijn te vinden, enkel wanneer er geen andere uitwegen zijn is dit zeker een goed alternatief.  

Vul onze test in om te achterhalen waar jouw probleem zit.

Conclusie

Is het zijn geld waard?

Voor mij niet. Aan mij slijten ze geen matras van 2000€ (!).

Mijn advies

Mijn advies indien u op zoek bent naar een passieve oplossing:

  • Tip 1: ga dagelijks eens een uurtje op je rug liggen. Leg een kersenpitkussentje onder je rug en nek. En geniet even van die pauze. Wedden dat dit ook al wonderen verricht. Dit kost je 10€ voor de kersenpitkussentjes en hoogstens wat van je kostbare tijd. Ook op deze manier worden er pijnstillende endorfines vrijgegeven.
  • Tip 2: Zoek een echte oplossing voor je rugprobleem. Andullatie kan een mooie aanvullende therapie zijn. Het zal de positieve effecten van andere therapieën ondersteunen. Maar het is geen opzichzelfstaande behandelingsmethode. Vul onze rugtest in als je meer wilt weten.
  • Tip 3: werk aan een actievere levensstijl. Liggen op een matras vind ik te passief en moet in een algemeen activeringsplan en bewegingsplan passen.
  • Tip 4: Durf eens na te denken over wat de echte reden kan zijn voor jouw chronische pijn. Vaak is er een emotionele factor.

PS: door de Coronacrisis heb ik wat tijd vrij. Ik wil graag meer weten waarom je op zoek bent naar een matras en welke klachten je hebt. Win-win: ik kan je helpen met je keuze, en ik kan mijn aanbod op deze website verbeteren. Dit aanbod geldt voor de eerste 10 mensen. Inschrijven kan door een mailtje te sturen naar fien at wegmetrugpijn.be of je emailadres achter te laten in het chatvenster rechts.

Door Fien

Specialist behandelen van (chronische) rugpijn en kaakpijn.

Contacteer mij

38 reacties op “Andullatiematrassen, de zin en onzin van andullatie.”

Zolang je dit niet zelf en langdurig hebt geprobeerd, kan je geen mening verkopen. Of de theorie achter hun andullatie klopt , weet ik niet. Maar dat het werkt, weet ik wel. Na 2 dagen bijna geen krakende nek meer. En dat lukt niet met een kersenpittekussentje.. Mijn voeten deden pijn als ik blootsvoets over een harde vloer liep, ook weg. Een kennis kan een paar uur langer rechtstaan (en werken) dankzij de andullatie. Mijn dochter, met fibromyalgie heeft er deugd van… in tegenstelling tot de oefeningen van de kinesist, waarmee ze enkel achteruit ging. Een onderzoek aan de universiteit van Leuven toont ook een en ander aan. Verschillende kinesisten hebben het toestel staan, omdat het werkt! Misschien niet bij iedereen, maar toch bij velen. Geen Lourdesscenario’s, neen, maar dat is kinesitherapie evenmin. Ik raad je aan toch iets minder vooringenomen te zijn, want kinesisten die me niet geloven, daar heb ik niets aan, en daar ga ik niet heen.

Dag Toon,
ik ben blij te horen dat je er zo’n positieve ervaringen mee hebt. Dan is deze matras in u geval zeker een goede aankoop geweest. Ik heb al andere verhalen gehoord en vandaar dat dit mijn interesse trok. Dat jou dochter niet geholpen was met de oefeningen van de kinesist kan ik goed begrijpen. Fibromyalgie is een chronisch pijn en ontstekingssyndroom waarbij oefeningen inderdaad niet de beste behandelkeuze zijn. Bedankt voor je reactie.

Ik vind het zooo waar en super wat u schrijft!
Ik heb dagelijks heel veel pijn, ben een doorzetter, velen in mijn geval zouden klagen en zagen en steunen op een stok. Ik weet met zekerheid dat ik binnen vijf jaar niet meer uit de voeten kan…
Niemand mag nog aan mn rug komen, elk klein duwke kan er voor zorgen dat ik een paar weken niets meer kan doen…
Ik heb die matras gekocht na test te doen en ik geloof er vast in dat dit mijn ticket naar rollatervrij wordt!
Ik was echt verrast van het effect en dit na een intens half uur.
Ik geloof alleen mijn eigen lichaam, want daar heb ik een grote voeling mee.
Uiteindelijk wordt er zoooo veel gekocht, ik vertik het te fietsen op een elektrische fiets…. die kosten ook geld toch? Wel, ik zal blijven fietsen op mn gewone fiets op mn gemak!
Kinesisten spreken natuurlijk ook voor hun handel, maar die hebben mij zelden geholpen, nu durf ik zelfs niet meer!
Acupunctuur vond ik dan nog heilzamer, maar ook duur! Dus laat maar komen die matras en dan moet ik nergens meer heen, mss ook geen epidurales meer of ontstekingsremmers….
Dank voor uw positieve reactie mijnheer!

Onzin! Andullatie werkt wel, het helpt me sinds begin vorig jaar met mijn hernia Door het toestel heb ik veel minder last van uitstralikgen en pijn in mijn armen. Kan iedereen zo’n matras aanrAden.

Hallo Fien, ook wij zijn aan het rondkijken wat andullatie precies doet dus jouw info is zeker welkom. Ondertussen hebben wij beiden een eerste kennismakingstest gedaan. ( fybro en Bechterew patienten). Helaas geen enkel verschil gemerkt. Dan is de uitleg: ja maar je moet het wel een maand elke dag gebruiken. Ok, maar dat kan pas na aankoop, ondertussen 4800 eurokes. Dus voor ons gerede twijfel over de zin en onzin. En de kinesisten, tja die zijn soms ook bevooroordeeld, want makkelijk verdiend, men kan zo meerdere patienten tegelijk helpen. Zijn er alternatieven voor fybro-patienten?

Beste Rob,
blij dat u met een open mindset het artikel hebt gelezen en naar zo’n proefdag bent geweest. Ik ben er van overtuigd dat de meerwaarde van therapie bij fibropatiënten zit in een totaalaanpak. Niet enkel een passieve therapie die je moet ondergaan. Een combinatie van je lichaam weer meer draagkracht te geven en conditie opbouwen. Dit is niet gemakkelijk en evident. Een goede samenwerking tussen verschillende therapeuten en de patiënt zijn cruciaal. Vooral zelfkennis bij de persoon zelf is zeer belangrijk. Helaas bestaan er geen kant en klare oplossingen.

Ik benader het lichaam vanuit mijn technische opleiding. Het valt mij idd op dat deze therapie zich richt op verwerken van pijn en stress, en geen bron-aanpak heeft.
Als de bron niet aan te pakken is, blijft dit over. Ik heb regelmatig last van mijn rug doordat wervels scheef zitten; de 2e bronaanpak is het rechtzetten van de wervel dmv fysio, waarna de pijn voor maanden weg is. (de 1e bronaanpak is natuurlijk de oorzaak van schuivende wervels aanpakken).
Jammer dat het uitmondt in een werkwel/werktniet-discussie: sommigen hebben er baat bij, niet iedereen. Daar is niets mis mee; Blijf wel nadenken, het is geen wondermiddel.
Uw artikel heeft me zeker geholpen een goede beoordeling te maken

Ik heb fibromyalgie, probeer het bed nu 1 week. Ik merk een duidelijk verschil. Ik slaap beter, meer energie en vooral minder pijn. Ook wanneer je het matras thuis hebt, kan je je nog 2 weken bedenken.
Fibromyalgie is chronisch, dus de oorzaak is niet te achterhalen. Voor mij is andulatie een manier om weer meer te bewegen.

Hallo allen ,
hierbij krijg je van mij een oprechte eerlijke mening .
ik ben 52 en heb al verschillende zware ongevallen gehad waarbij twee bijna doods ervaringen.
zowat alles wat kon breken is ook gebroken geweest en ik ben op 32 plaatsen geopereerd waarbij drie zware rug operaties.dokters schreven mij af en ik leefde enkel nog op heel zware pijnstillers, ontsteking remmers en spier ontspanners , want werken was voor mij gedaan zeiden alle dokters.
daarom ben ik ook invalide verklaart en niet mer in staat om nog een beetje normaal te functioneren.
zelf ben ik alternatieve geneeskunde gaan studeren,nu al 12 jaar lang en heb heel veel vooruitgang geboekt en ben terug gaan werken in de normale wereld van productie en presteren.al na enkele weken kwam ik mezelf tegen en moest vaststellen dat ik zonder al mijn medicatie niet kon presteren wat geen schande was .want van invalide ben ik weer gaan leven als een valide maar dan met medicatie die mijn levensuur sterk zullen verkorten. en dan kwam die andullatie therapie weer in mijn leven, en ik ga niet over een dag ijs dus heb ikdeze uitgetest voor twee weken .en het resultaat mag er gerust zijn , ik werk nu alle dagen full time zonder enige medicatie en slaap nog lekker ook dankzij deze matras . je moet wel de matras gebruiken zoals voorgeschreven en zelf verder uittesten wat goed voor je is of wat helpt het is een eigen zoektocht welk programma en hoeveel je het toepast op jezelf . maar het is vooruit gaan en een grote meerwaarde in mijn leven waarmee ik niet zonder kan , zelfs als ik op reis ga merk ik na enkele dagen dat ik beter naar huis terug keer omdat de pijnen terug keren. dus mijn ervaring is heel duidelijk, deze matras werk echt .werkt zij voor iedereen ? misschien niet , wie ben ik om dat te bevestigen, maar voor mij is deze matras een openbaring in een pijnloos en goed voelend leven , meer ik ik niet te verkondigen behalve test de matras minstens voor een maan en niet voor een keer of een paar dagen .
Mvg
Peter

Dag jacqueline, ik ben blij om te horen dat andullatie bij jou zo goed werkt. Ik ga in de toekomst nog eens een artikeltje schrijven over fibromyalgie, hou zeker de blog in de gaten. Bedankt voor je reactie

Het is zo spijtig dat iedereen wilt rechter of advocaat wilt gaan spelen, voor iedereen zijn probleem is er een oplossing. De uitdaging is natuurlijk om deze oplossing te vinden. In onze maatschappij waar de farmaceutica en de klassieke geneeskunde aan de macht is maakt het niet gemakkelijker. De positieve invloed van andullatie is toch wel echt aanwezig als men de mensen hoort die er deugd van hebben en waar het ongemak vermindert . De eerste stap bij fysische ongemakken is toch wel een goed opgeleide osteopaat daar deze zijn behandeling gebouwd is op een techniek die al 4000 jaar bestaat met een veel diepere kennis van het lichaam en waar enorm veel mensen mee geholpen zijn en enorm veel operaties zoals die voor hernia’s zijn vermeden en waar de symptomen uiteindelijk volledig waren opgelost zoals bij mezelf.

Zou niet meer zonder kunnen en is voor alles goed ik heb ze gekocht 6jaar geleden voor zware rugpijn en daar ben ik volledig vanaf gebruik ze alle dagen ‘kzou het iedereen aanraden ik heb mij toevallig ingeschreven voor demonstratie in zaal pax in Aalter maar zal niet aanwezig zijn sorry daarvoor De Waele Rita

Ik heb gisteren de andullatiematras getest en ben er erg positief over en denk erover na om die te kopen. Ik ben fybro patIënt en heb al alles geprobeerd : kiné, accupunctuur, shiatsu, ostheopatie….niets geneest en niets is blijvend. Met de andullatie matras moet ik de deur niet meer uit, kan ik mijn pijnmedicatie verminderen en krijg ik een beter kwalitatief leven. Waardoor ik dan weer actiever kan worden door terug te gaan wandelen en fietsten enzo. Natuurlijk blijven kiné en andere therapiën belangrijk bij acute opstoten.

vorige week ook zo een rugtest gedaan van 30 min, omdat ik sedert vele jaren last heb van lage rugpijn…ik heb zo een sharkey handmassagetoestel, werkt ook met infrarood en trillingen, zeer plaatselijk natuurlijk en had daar goede ervaringen mee… de rugtest ervaarde ik aangenaam, echter nu al 5 dagen na elkaar overal hevige rugpijn ipv enkel lage rugpijn… bij mij heeft het dus een zeer negatief effect, en inderdaad heel duur voor wat het is, goedkopere versies matrassen voor bvb op een bureelstoel of ook om op de grond te leggen kosten een paar 100 euro en doen volgens mij het zelfde…voor mij is het een no go…

Wil je weten of de andullatiematrassen van HHP werken? Kijk dan even op 2dehands… Het staat er vol mee … allemaal mensen die hun matras kwijt willen ….

In de korte tijd dat wij het andulatiebed hebben gebruikt, (maar 5 keer) toch veel baat bij gehad voor mijn man. Heel vaak rugpijn en oude hernia operatie. Nu heeft hij net een pacemaker gekregen dus mag hij ivm de magneten niet meer van het bed gebruik maken. Daarom willen wij het bed verkopen.
Voor € 2300,00. U kunt direct mailen naar patricia@patriciasteur.com

Ik huur sinds kort maandelijks een andulatiematras van hhp Home Health Products B.V. Na 5 jaar is deze van mijzelf. Kan ook tzt het hele bedrag betalen. Ik heb fibromyalgie. Ga al sinds mijn 16e naar de fysio. Ben nu 57 jaar.Om de week erheen. Soms vaker om mijn verkrampte spieren te masseren. Bindweefselmassages. Het zit overal. Veel ontstekingen. Ywee vetsleyen tussenwervelschijven in de onderrug. In de afgelopen jaren twee revalidatietrajecten gevolgd. Bij de huisarts en het ziekenhuis ben ik ook geen onbekende. Ik ga 2x per dag een kwartier op de matras. Heb een schema gekregen voor een aantal weken waar precies opstaat welk programma ik moet volgen voor de dag zelf. Ik vind het zalig om erop te liggen. Tot rust te komen en de massages dmv de trillingen en de warmte. Een welkome aanvulling naast alle behandelingen van de fysio.

Ik had er tot voor kort nog nooit van gehoord. Had deze matras wel jaaaaaaren eerder willen hebben.

Ria

Ik las daarnet nog het advies van de overheid: “Andullatiematrassen oefenen een licht masserende werking uit, wat ongetwijfeld kortstondig deugd kan doen, maar voor andere gezondheidsbeweringen, zoals duurzame effecten bij fibromyalgie of lage rugpijn, bestaat geen enkel wetenschappelijk bewijs. Vraag daarom steeds advies aan je arts of kinesitherapeut vooraleer je dergelijke aanschaf overweegt.” Net zoals jij zegt dus 🙂

Ben al tijdje aan het kijken maar de marketing van het bedrijf hhp is wel erg eenzijdig. Iedereen heeft er baat bij en kijk ik dan op 2dehands dan lees ik genoeg mensen die er toch geen baat bij hebben.
De vraag die ik me stel is of er voor vele ook geen placebo werking van uitgaat. Zou een goede infrarood sauna niet net zo goed werken ?

Zit er over te denken dan maar eens 1 maand proberen voordat je koopt. Koop zal dan ook 2de hands zijn omdat nieuw is het mij gewoon veel te duur. Voor het bedrag van een hhp matras heb je al een deftige infraroodsauna voor 2-3 personen.

vandaag zo een test gaan doen, en het is idd heel aangenaam, en ik geloof ook wel in de werking ervan, maar 2000 euro? dan kocht ik direct een, de firma bestaat 20 jaar en daarom geven ze een korting van 30% en nog kost het 4090 euro! nou hoe graag ik ook een wil, dat is me echt te duur

De kat heeft een paar draadjes doorgebeten waardoor de mijne stuk is
Moest ik het geld hebben kocht ik er direct weer een
Zalig voor mijn pijnlijke rug

Monique Desot ik ga je mijn ervaring mededelen ,ik ben een lagerug patiënt ben al twee maal geopereerd
door het zware werk die ik vroeger had ,wat mijn ervaring is met dank van mijn kinesist die baseert hem op oefeningen en houd hem niet bezig met zalfjes en en andere prullen en ik moet zeggen dat hij mij telkens van de pijn verlost voor alle duidelijkheid ik heb hem leren kennen na mijn operaties en ik ben er van overtuigd dat bewegen en leren de juiste posities aannemen al heel veel doet ,nu wat de matrassen betreft ik heb in het verleden 15j om precies te zijn een lattenbodem en matras gekocht bij Sleepy 2500euro betaald super tevreden van geweest nu is ze versleten en wil ik een nieuw ,terug naar daar die matras kost 3465 euro ALLEEN de matras dit iser echt over ik heb temper geprobeerd prijs 2500 euro
en ik heb een Emma matras geprobeerd mijn keuze viel op de Emma omdat mijn gevoel goed zat en ook de prijs kortom wil ik juist zeggen houdingen en leren bewegen doen al heel veel ik wens je bij deze veel succes want ik weet maar al te goed wat dat is alle dagen met pijn lopen ,gelukkig ben ik nu zo goed als pijnvrij waar die man erom dankbaar voor ben

ik heb geregeld last van een ontstoken IS gewricht. De laatste was in augustus vorig jaar. Het jaar daarvoor had ik er 3x last van. 3x een week arbeidsongeschikt. In september heb ik mij een occasiematras aangeschaft en voorlopig geen ontstekingen meer. Ik gebruik de matras niet dagelijks, maar enkel wanneer ik zware inspanningen gedaan heb, of wanneer het begint te kniezen in m’n bekken. Is het daardoor, weet ik niet, maar die matras ontspant mij wel.

Ik kocht een zestal jaren geleden een andullatietoestel en wel om twee redenen. Ik heb enerzijds fybro en anderzijds een zware hernia in de nek waarvan de arts vond dat die moest geopereerd worden. Die operatie zag ik niet zitten. Dus om de pijn te bestrijden investeerde ik in zo’n toestel. Op vlak van mijn fybropijnen kan ik stellen dat de warmte en de trillingen deugddoend zijn maar meer ook niet. Net zoals een massage kan deugd doen …
Echter wat de hernia betreft, gaat (ging) de pijn telkens heel snel over om ‘s anderendaags terug te komen. Na verloop van de jaren bleef de pijn echter uit. Nu heb ik onlangs om geheel andere redenen een scan-onderzoek gehad waarbij niet alleen mijn rug maar ook mijn hals werd onderzocht. Bij de bespreking van de resultaten van het onderzoek vroeg ik “en passant” hoe het met de hernia was gesteld. Wat bleek ? Die is helemaal genezen.
Mij hoef je dus niet komen vertellen dat zo’n toestel de investering niet waard is.

Dag An, zoals ik schrijf in het artikel hierboven, een andullatiematras lost het probleem niet op. Bij sommige mensen kan het helpen, maar regelmatig met een kersenpitkussentje ontspannen heeft waarschijnlijk evenveel effect. Ik ben alvast blij dat het in jouw geval werkt!

Laat een reactie na!