Andullatie wonderverhalen

Je kan er niet naast kijken. De reclamefolders over andullatietherapie blijven maar in je brievenbus vliegen. Eenmaal je iets hebt opgezocht over rugpijn op het internet ben je al verloren. De andullatiematrasreclames verschijnt overal in pop-ups op je scherm.
Met dank aan allerhande advertenties moet je al op een andere planeet wonen om de wonderverhalen van de andullatie niet gelezen te hebben. Op hun marketing valt niks aan te merken.

Wat zijn de goede en minder goede punten van andullatie?

Positief: Je kan de matras vooraf testen

Er wordt heel sterk ingezet op testmomenten overal in Vlaanderen en bij verschillende kinesisten. Je kan dan zelf testen of andullatie iets is voor je. Hopelijk heb je dit al gedaan en ondervonden dat zo’n sessie heel veel deugd doet. Een lekker middagdutje terwijl je geniet van wat trillingen en heerlijke warmte op de spieren.
Maar wat doet die andullatie nu? Zijn er bewijzen voor? Zijn er alternatieven? Hoe plaatsen we het marketingverhaal in perspectief?

Neutraal: er is maar een (zwakke) wetenschappelijke basis

“Andullatie werkt via mechanische vibraties elektrische microstroompjes op die in onze cellen binnendringen en de productie van ATP (adenosinetrifosfaat) op gang brengen. Dit proces doet de hoeveelheid energie binnen onze cellen toenemen, wat dan weer een positief effect heeft op onze organen en algemene gezondheid”

Deze stelling zou wetenschappelijk onderbouwd zijn met artikels uit de jaren ’60 en 80′ een eentje uit 2009. Niet het meest recente onderzoek, maar er is wel degelijk een wetenschappelijke basis voor.

 “In eerste instantie creëert andullatie positieve signalen in onze lichaam, die de negatieve pijnsignalen als het ware verdringen. “

Deze uitleg klopt wel. Ze baseren zich hiervoor op de pijnpoorttheorie. De signalen van normale mechanische prikkels gaan de tragere pijnsignalen te snel af zijn. Ze kunnen een pijnstillende werking hebben nog voor het pijnsignaal de hersenen bereikt.
Maar voor dit principe heb je niet de matras nodig. Wrijven op de rug heeft eenzelfde effect. Er zijn heel veel manieren om deze bètavezels te activeren.
“Andullatie zet het bloed weer in beweging en maakt de bloedlichaampjes weer van elkaar los. Bijgevolg wordt het bloed vloeibaarder en worden de nodige voedingsstoffen weer in grotere hoeveelheden vervoerd.”
Het vloeibaarder worden van bloed brengt ook bepaalde gevaren met zich mee. Denk hierbij aan hersenbloedingen, tromboses, flebitis. Niet iedereen kan zomaar zonder medisch gevaar gebruik maken van de matras. Informeer dus zeker bij je huisarts.

“infrarood is goed voor de spieren”

Dit is zeker waar, vooral de lange infraroodgolven zijn hiervoor goed. Bij de matras is het mij onduidelijk om welk type golf het gaat.

 

“Piëzoelectrisch fenomeen”

Er bestaat een fenomeen waarbij je een actiepotentiaal kan omzetten naar vibraties. Dit wordt o.a. bij de shockwave toegepast voor het kapot schieten van verkalkingen. Bij andullatie beweren ze hier ook met te werken, maar dan in de andere richting. Hoe dit werkt is mij niet duidelijk.

Negatief punt: andullatie pakt de oorzaak niet aan

Om optimaal effect te hebben van dit mechanisme moet je dagelijks minimum 20 minuten op de matras liggen. Zo krijg je je dagelijkse hoeveelheid pijnstillende endorfines. Dit klopt allemaal, maar pakt helaas de oorzaak niet aan. Dus probeer eerst een oplossing voor je pijn te vinden, enkel wanneer er geen andere uitwegen zijn is dit zeker een goed alternatief.

Conclusie

Is het zijn geld waard?

Voor mij niet. Aan mij gaan ze inderdaad geen matras van minstens 2000€ kunnen verkopen.

Mijn advies:

 • Tip 1: ga dagelijks eens een uurtje op je rug liggen. Leg een kersenpitkussentje onder je rug en nek. En geniet even van die pauze. Wedden dat dit ook al wonderen verricht. Dit kost je 10€ voor de kersenpitkussentjes en hoogstens wat van je kostbare tijd. Indien het lukt om leuke dingen te doen, zaken waarvan je kan van genieten, gaat dit ook al pijnstillende endorfines vrijgeven.
 • Tip 2: Zoek een echte oplossing voor je rugprobleem. Andullatie kan een mooie aanvullende therapie zijn. Het zal de positieve effecten van andere therapieën ondersteunen. Maar het is geen opzichzelfstaande behandelingsmethode. Zoek hiervoor een goede kinesist.
 • Tip 3: zoek een actievere levensstijl. Liggen op een matras vind ik te passief en moet dus zeker in algemeen activeringsplan geïmplementeerd worden.

11 gedachten over “De zin en onzin van andullatie

 1. Zolang je dit niet zelf en langdurig hebt geprobeerd, kan je geen mening verkopen. Of de theorie achter hun andullatie klopt , weet ik niet. Maar dat het werkt, weet ik wel. Na 2 dagen bijna geen krakende nek meer. En dat lukt niet met een kersenpittekussentje.. Mijn voeten deden pijn als ik blootsvoets over een harde vloer liep, ook weg. Een kennis kan een paar uur langer rechtstaan (en werken) dankzij de andullatie. Mijn dochter, met fibromyalgie heeft er deugd van… in tegenstelling tot de oefeningen van de kinesist, waarmee ze enkel achteruit ging. Een onderzoek aan de universiteit van Leuven toont ook een en ander aan. Verschillende kinesisten hebben het toestel staan, omdat het werkt! Misschien niet bij iedereen, maar toch bij velen. Geen Lourdesscenario’s, neen, maar dat is kinesitherapie evenmin. Ik raad je aan toch iets minder vooringenomen te zijn, want kinesisten die me niet geloven, daar heb ik niets aan, en daar ga ik niet heen.

  1. Dag Toon,
   ik ben blij te horen dat je er zo’n positieve ervaringen mee hebt. Dan is deze matras in u geval zeker een goede aankoop geweest. Ik heb al andere verhalen gehoord en vandaar dat dit mijn interesse trok. Dat jou dochter niet geholpen was met de oefeningen van de kinesist kan ik goed begrijpen. Fibromyalgie is een chronisch pijn en ontstekingssyndroom waarbij oefeningen inderdaad niet de beste behandelkeuze zijn. Bedankt voor je reactie.

 2. Onzin! Andullatie werkt wel, het helpt me sinds begin vorig jaar met mijn hernia Door het toestel heb ik veel minder last van uitstralikgen en pijn in mijn armen. Kan iedereen zo’n matras aanrAden.

  1. Dag Erik, volgens mij is dat eenvoudig. De dure manieren van verdelen van die matrassen (via de kinesisten, via popupshps) en de gigantische reclamekosten leiden tot een hoge prijs van de andullatiematrassen.

 3. Hallo Fien, ook wij zijn aan het rondkijken wat andullatie precies doet dus jouw info is zeker welkom. Ondertussen hebben wij beiden een eerste kennismakingstest gedaan. ( fybro en Bechterew patienten). Helaas geen enkel verschil gemerkt. Dan is de uitleg: ja maar je moet het wel een maand elke dag gebruiken. Ok, maar dat kan pas na aankoop, ondertussen 4800 eurokes. Dus voor ons gerede twijfel over de zin en onzin. En de kinesisten, tja die zijn soms ook bevooroordeeld, want makkelijk verdiend, men kan zo meerdere patienten tegelijk helpen. Zijn er alternatieven voor fybro-patienten?

  1. Beste Rob,
   blij dat u met een open mindset het artikel hebt gelezen en naar zo’n proefdag bent geweest. Ik ben er van overtuigd dat de meerwaarde van therapie bij fibropatiënten zit in een totaalaanpak. Niet enkel een passieve therapie die je moet ondergaan. Een combinatie van je lichaam weer meer draagkracht te geven en conditie opbouwen. Dit is niet gemakkelijk en evident. Een goede samenwerking tussen verschillende therapeuten en de patiënt zijn cruciaal. Vooral zelfkennis bij de persoon zelf is zeer belangrijk. Helaas bestaan er geen kant en klare oplossingen.

Wat vind jij van dit artikel? Laat een reactie na!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.