Je kan er niet naast kijken. De reclamefolders over andullatietherapie blijven maar in je brievenbus vliegen. Ook online kom je die matrassen of “hhp” overal tegen.
Ik noem dit wonderverhalen. Eenmaal je iets hebt opgezocht over rugpijn op het internet ben je al verloren. De andullatiematrasreclames verschijnt overal in pop-ups op je scherm. Met dank aan allerhande advertenties moet je al op een andere planeet wonen om de wonderverhalen van de andullatie niet gelezen te hebben.
Op hun marketing valt alvast niks aan te merken.
Maar het product zelf? Kunnen ze hun beloftes waarmaken? Is het de moeite waard om de aankoop van een andullatietoestel te overwegen?
Wat zijn de goede en minder goede punten van andullatie?
Positief: Je kan de matras vooraf testen
Er wordt heel sterk ingezet op testmomenten overal in Vlaanderen en bij verschillende kinesisten. Je kan dan zelf testen of andullatie iets is voor jou.
Hopelijk heb je dit al gedaan en ondervonden dat zo’n sessie heel veel deugd doet. Een lekker middagdutje terwijl je geniet van wat trillingen en heerlijke warmte op de spieren.
Maar wat doet die andullatie nu? Zijn er bewijzen voor? Zijn er alternatieven? Hoe plaatsen we het marketingverhaal in perspectief?
Neutraal: er is maar een (zwakke) wetenschappelijke basis
Op hun website vonden we wat meer uitleg over het werkingsprincipe van andullatie:
“Andullatie werkt via mechanische vibraties elektrische microstroompjes op die in onze cellen binnendringen en de productie van ATP (adenosinetrifosfaat) op gang brengen. Dit proces doet de hoeveelheid energie binnen onze cellen toenemen, wat dan weer een positief effect heeft op onze organen en algemene gezondheid”
Deze stelling zou wetenschappelijk onderbouwd zijn met artikels uit de jaren ’60 en 80′ een eentje uit 2009. Niet het meest recente onderzoek, maar er lijkt wel degelijk een (magere?) wetenschappelijke basis voor te zijn.
“In eerste instantie creëert andullatie positieve signalen in onze lichaam, die de negatieve pijnsignalen als het ware verdringen. “ Deze uitleg klopt wel. Ze baseren zich hiervoor op de pijnpoorttheorie. De signalen van normale mechanische prikkels gaan de tragere pijnsignalen te snel af zijn. Ze kunnen een pijnstillende werking hebben nog voor het pijnsignaal de hersenen bereikt. Maar voor dit principe heb je niet de matras nodig. Wrijven op de rug heeft eenzelfde effect. Er zijn heel veel manieren om deze vezels te activeren.
Het vloeibaarder worden van bloed brengt ook bepaalde gevaren met zich mee. Denk hierbij aan hersenbloedingen, tromboses, flebitis. Niet iedereen kan zomaar zonder medisch gevaar gebruik maken van de matras. Informeer dus zeker bij je huisarts of zo’n matras een goed idee is.
“infrarood is goed voor de spieren”
Dit is zeker waar, vooral de lange infraroodgolven zijn hiervoor goed. Bij de matras is het mij onduidelijk om welk type golf het gaat. De lange golven gaan vooral relaxatie teweegbrengen, de korte golven geven vooral op vlak van gewrichten mooie resultaten.
“Piëzoelectrisch fenomeen”
Er bestaat een fenomeen waarbij je een actiepotentiaal kan omzetten naar vibraties. Dit wordt o.a. bij het shockwavetoestel toegepast voor het kapot schieten van verkalkingen. Bij andullatie beweren ze hier ook met te werken, maar dan in de andere richting. Hoe dit werkt is mij niet duidelijk.
Negatief punt: andullatie pakt de oorzaak niet aan
Om optimaal effect te hebben van dit mechanisme moet je dagelijks minimum 20 minuten op de matras liggen. Zo krijg je je dagelijkse hoeveelheid pijnstillende endorfines. Mooi allemaal, maar pakt helaas de oorzaak niet aan. Het is dus geen oplossing voor de lange termijn.
Dus probeer zeker de onderliggende oorzaak te vinden. Enkel zo kan je een durzame oplossing voor je pijn te vinden, enkel wanneer er geen andere uitwegen zijn is dit zeker een goed alternatief.
Conclusie
Is het zijn geld waard?
Voor mij niet. Aan mij slijten ze geen matras van 2000€ (!).
Mijn advies
Mijn advies indien u op zoek bent naar een passieve oplossing:
- Tip 1: ga dagelijks eens een uurtje op je rug liggen. Leg een kersenpitkussentje onder je rug en nek. En geniet even van die pauze. Wedden dat dit ook al wonderen verricht. Dit kost je 10€ voor de kersenpitkussentjes en hoogstens wat van je kostbare tijd. Ook op deze manier worden er pijnstillende endorfines vrijgegeven.
- Tip 2: Zoek een echte oplossing voor je rugprobleem. Andullatie kan een mooie aanvullende therapie zijn. Het zal de positieve effecten van andere therapieën ondersteunen. Maar het is geen opzichzelfstaande behandelingsmethode. Vul onze rugtest in als je meer wilt weten.
- Tip 3: werk aan een actievere levensstijl. Liggen op een matras vind ik te passief en moet in een algemeen activeringsplan en bewegingsplan passen.
- Tip 4: Durf eens na te denken over wat de echte reden kan zijn voor jouw chronische pijn. Vaak is er een emotionele factor.
Geef een reactie