andullatie

Andullatiematrassen, de zin en onzin van andullatie.

Je kan er niet naast kijken. De reclamefolders over andullatietherapie blijven maar in je brievenbus vliegen. Ook online kom je die matrassen of “hhp” overal tegen.

Ik noem dit wonderverhalen. Eenmaal je iets hebt opgezocht over rugpijn op het internet ben je al verloren. De andullatiematrasreclames verschijnt overal in pop-ups op je scherm. Met dank aan allerhande advertenties moet je al op een andere planeet wonen om de wonderverhalen van de andullatie niet gelezen te hebben.

Op hun marketing valt alvast niks aan te merken.  

Maar het product zelf? Kunnen ze hun beloftes waarmaken? Is het de moeite waard om de aankoop van een andullatietoestel te overwegen?

Wat zijn de goede en minder goede punten van andullatie?

Positief: Je kan de matras vooraf testen

Er wordt heel sterk ingezet op testmomenten overal in Vlaanderen en bij verschillende kinesisten. Je kan dan zelf testen of andullatie iets is voor jou.

Hopelijk heb je dit al gedaan en ondervonden dat zo’n sessie heel veel deugd doet. Een lekker middagdutje terwijl je geniet van wat trillingen en heerlijke warmte op de spieren.  

Maar wat doet die andullatie nu? Zijn er bewijzen voor? Zijn er alternatieven? Hoe plaatsen we het marketingverhaal in perspectief?

Neutraal: er is maar een (zwakke) wetenschappelijke basis

Op hun website vonden we wat meer uitleg over het werkingsprincipe van andullatie:

“Andullatie werkt via mechanische vibraties elektrische microstroompjes op die in onze cellen binnendringen en de productie van ATP (adenosinetrifosfaat) op gang brengen. Dit proces doet de hoeveelheid energie binnen onze cellen toenemen, wat dan weer een positief effect heeft op onze organen en algemene gezondheid”

Deze stelling zou wetenschappelijk onderbouwd zijn met artikels uit de jaren ’60 en 80′ een eentje uit 2009. Niet het meest recente onderzoek, maar er lijkt wel degelijk een (magere?) wetenschappelijke basis voor te zijn.

“In eerste instantie creëert andullatie positieve signalen in onze lichaam, die de negatieve pijnsignalen als het ware verdringen. “ Deze uitleg klopt wel. Ze baseren zich hiervoor op de pijnpoorttheorie. De signalen van normale mechanische prikkels gaan de tragere pijnsignalen te snel af zijn. Ze kunnen een pijnstillende werking hebben nog voor het pijnsignaal de hersenen bereikt. Maar voor dit principe heb je niet de matras nodig. Wrijven op de rug heeft eenzelfde effect. Er zijn heel veel manieren om deze vezels te activeren.  

Het vloeibaarder worden van bloed brengt ook bepaalde gevaren met zich mee. Denk hierbij aan hersenbloedingen, tromboses, flebitis. Niet iedereen kan zomaar zonder medisch gevaar gebruik maken van de matras. Informeer dus zeker bij je huisarts of zo’n matras een goed idee is.

“infrarood is goed voor de spieren”

Dit is zeker waar, vooral de lange infraroodgolven zijn hiervoor goed. Bij de matras is het mij onduidelijk om welk type golf het gaat. De lange golven gaan vooral relaxatie teweegbrengen, de korte golven geven vooral op vlak van gewrichten mooie resultaten.

“Piëzoelectrisch fenomeen”

Er bestaat een fenomeen waarbij je een actiepotentiaal kan omzetten naar vibraties. Dit wordt o.a. bij het shockwavetoestel toegepast voor het kapot schieten van verkalkingen. Bij andullatie beweren ze hier ook met te werken, maar dan in de andere richting. Hoe dit werkt is mij niet duidelijk.

Negatief punt: andullatie pakt de oorzaak niet aan

Om optimaal effect te hebben van dit mechanisme moet je dagelijks minimum 20 minuten op de matras liggen. Zo krijg je je dagelijkse hoeveelheid pijnstillende endorfines. Mooi allemaal, maar pakt helaas de oorzaak niet aan. Het is dus geen oplossing voor de lange termijn.

Dus probeer zeker de onderliggende oorzaak te vinden. Enkel zo kan je een durzame oplossing voor je pijn te vinden, enkel wanneer er geen andere uitwegen zijn is dit zeker een goed alternatief.  

Conclusie

Is het zijn geld waard?

Voor mij niet. Aan mij slijten ze geen matras van 2000€ (!).

Mijn advies

Mijn advies indien u op zoek bent naar een passieve oplossing:

 • Tip 1: ga dagelijks eens een uurtje op je rug liggen. Leg een kersenpitkussentje onder je rug en nek. En geniet even van die pauze. Wedden dat dit ook al wonderen verricht. Dit kost je 10€ voor de kersenpitkussentjes en hoogstens wat van je kostbare tijd. Ook op deze manier worden er pijnstillende endorfines vrijgegeven.
 • Tip 2: Zoek een echte oplossing voor je rugprobleem. Andullatie kan een mooie aanvullende therapie zijn. Het zal de positieve effecten van andere therapieën ondersteunen. Maar het is geen opzichzelfstaande behandelingsmethode. Vul onze rugtest in als je meer wilt weten.
 • Tip 3: werk aan een actievere levensstijl. Liggen op een matras vind ik te passief en moet in een algemeen activeringsplan en bewegingsplan passen.
 • Tip 4: Durf eens na te denken over wat de echte reden kan zijn voor jouw chronische pijn. Vaak is er een emotionele factor.

Geplaatst

in

, , ,

door

Reacties

63 reacties op “Andullatiematrassen, de zin en onzin van andullatie.”

 1. Toon avatar
  Toon

  Zolang je dit niet zelf en langdurig hebt geprobeerd, kan je geen mening verkopen. Of de theorie achter hun andullatie klopt , weet ik niet. Maar dat het werkt, weet ik wel. Na 2 dagen bijna geen krakende nek meer. En dat lukt niet met een kersenpittekussentje.. Mijn voeten deden pijn als ik blootsvoets over een harde vloer liep, ook weg. Een kennis kan een paar uur langer rechtstaan (en werken) dankzij de andullatie. Mijn dochter, met fibromyalgie heeft er deugd van… in tegenstelling tot de oefeningen van de kinesist, waarmee ze enkel achteruit ging. Een onderzoek aan de universiteit van Leuven toont ook een en ander aan. Verschillende kinesisten hebben het toestel staan, omdat het werkt! Misschien niet bij iedereen, maar toch bij velen. Geen Lourdesscenario’s, neen, maar dat is kinesitherapie evenmin. Ik raad je aan toch iets minder vooringenomen te zijn, want kinesisten die me niet geloven, daar heb ik niets aan, en daar ga ik niet heen.

  1. kinesist Fien avatar
   kinesist Fien

   Dag Toon,
   ik ben blij te horen dat je er zo’n positieve ervaringen mee hebt. Dan is deze matras in u geval zeker een goede aankoop geweest. Ik heb al andere verhalen gehoord en vandaar dat dit mijn interesse trok. Dat jou dochter niet geholpen was met de oefeningen van de kinesist kan ik goed begrijpen. Fibromyalgie is een chronisch pijn en ontstekingssyndroom waarbij oefeningen inderdaad niet de beste behandelkeuze zijn. Bedankt voor je reactie.

  2. Madeleine avatar
   Madeleine

   Oei, Toon verkoopt die matrassen blijkbaar…

   1. Arthur avatar
    Arthur

    flauw hoor Madeleine, probeer iets meer respect te tonen voor een reactie die op zijn minst serieus lijkt..

   2. Ben avatar
    Ben

    Ik denk dat wegmetrugpijn.be andere belangen heeft Madeleine. Ik heb veel hoofdpijn vanuit de nek en na een sessie op het HHP matras is het vaak na 10 minuten over. Therapie hielp mij niet.
    Ook van mijn zeurende rugpijn ben ik af.
    Nee ik verkoop geen matrassen.

   3. maarten avatar
    maarten

    Ik ben blij dat de HHP voor jou werkt 🙂

  3. Monique Desot avatar
   Monique Desot

   Ik vind het zooo waar en super wat u schrijft!
   Ik heb dagelijks heel veel pijn, ben een doorzetter, velen in mijn geval zouden klagen en zagen en steunen op een stok. Ik weet met zekerheid dat ik binnen vijf jaar niet meer uit de voeten kan…
   Niemand mag nog aan mn rug komen, elk klein duwke kan er voor zorgen dat ik een paar weken niets meer kan doen…
   Ik heb die matras gekocht na test te doen en ik geloof er vast in dat dit mijn ticket naar rollatervrij wordt!
   Ik was echt verrast van het effect en dit na een intens half uur.
   Ik geloof alleen mijn eigen lichaam, want daar heb ik een grote voeling mee.
   Uiteindelijk wordt er zoooo veel gekocht, ik vertik het te fietsen op een elektrische fiets…. die kosten ook geld toch? Wel, ik zal blijven fietsen op mn gewone fiets op mn gemak!
   Kinesisten spreken natuurlijk ook voor hun handel, maar die hebben mij zelden geholpen, nu durf ik zelfs niet meer!
   Acupunctuur vond ik dan nog heilzamer, maar ook duur! Dus laat maar komen die matras en dan moet ik nergens meer heen, mss ook geen epidurales meer of ontstekingsremmers….
   Dank voor uw positieve reactie mijnheer!

   1. Ilse avatar
    Ilse

    Beste Monique, er zijn ook artsen accupuncturisten . Daarop heb je wel terugbetaling. Fijn dat het voor jou werkt, veel geluk naar beterschap. Je weet wat ze zeggen: gezonde mensen willen alles, zieke mensen willen maar één ding.

 2. jo avatar
  jo

  Onzin! Andullatie werkt wel, het helpt me sinds begin vorig jaar met mijn hernia Door het toestel heb ik veel minder last van uitstralikgen en pijn in mijn armen. Kan iedereen zo’n matras aanrAden.

  1. jan avatar
   jan

   Ik gebruikte mijn Andullatie matras meer dan een jaar niet meer,
   dom genoeg want nu ik ze eindelijk door een aantal klachten nog
   eens terug probeerde was ik verbaasd over het directe resultaat.
   En ik verkoop er geen hoor.

 3. erik avatar
  erik

  De matraassen van HHP zijn overal, ze hebben nu ook een winkel in onze straat. Waarom zijn die andullatiematrassen zo duur? 2000 euros !?

  1. kinesist Fien avatar

   Dag Erik, volgens mij is dat eenvoudig. De dure manieren van verdelen van die matrassen (via de kinesisten, via popupshops) en de gigantische reclamekosten leiden tot een hoge prijs van de andullatiematrassen.

 4. Rob avatar
  Rob

  Hallo Fien, ook wij zijn aan het rondkijken wat andullatie precies doet dus jouw info is zeker welkom. Ondertussen hebben wij beiden een eerste kennismakingstest gedaan. ( fybro en Bechterew patienten). Helaas geen enkel verschil gemerkt. Dan is de uitleg: ja maar je moet het wel een maand elke dag gebruiken. Ok, maar dat kan pas na aankoop, ondertussen 4800 eurokes. Dus voor ons gerede twijfel over de zin en onzin. En de kinesisten, tja die zijn soms ook bevooroordeeld, want makkelijk verdiend, men kan zo meerdere patienten tegelijk helpen. Zijn er alternatieven voor fybro-patienten?

  1. kinesist Fien avatar

   Beste Rob,
   blij dat u met een open mindset het artikel hebt gelezen en naar zo’n proefdag bent geweest. Ik ben er van overtuigd dat de meerwaarde van therapie bij fibropatiënten zit in een totaalaanpak. Niet enkel een passieve therapie die je moet ondergaan. Een combinatie van je lichaam weer meer draagkracht te geven en conditie opbouwen. Dit is niet gemakkelijk en evident. Een goede samenwerking tussen verschillende therapeuten en de patiënt zijn cruciaal. Vooral zelfkennis bij de persoon zelf is zeer belangrijk. Helaas bestaan er geen kant en klare oplossingen.

  2. Ingeborg avatar

   Ik heb een 2e hands gekocht voor €1.000. Wel dagelijks gebruiken anders heeft het niet veel zin.

 5. Peter avatar
  Peter

  Ik benader het lichaam vanuit mijn technische opleiding. Het valt mij idd op dat deze therapie zich richt op verwerken van pijn en stress, en geen bron-aanpak heeft.
  Als de bron niet aan te pakken is, blijft dit over. Ik heb regelmatig last van mijn rug doordat wervels scheef zitten; de 2e bronaanpak is het rechtzetten van de wervel dmv fysio, waarna de pijn voor maanden weg is. (de 1e bronaanpak is natuurlijk de oorzaak van schuivende wervels aanpakken).
  Jammer dat het uitmondt in een werkwel/werktniet-discussie: sommigen hebben er baat bij, niet iedereen. Daar is niets mis mee; Blijf wel nadenken, het is geen wondermiddel.
  Uw artikel heeft me zeker geholpen een goede beoordeling te maken

 6. jacqueline avatar
  jacqueline

  Ik heb fibromyalgie, probeer het bed nu 1 week. Ik merk een duidelijk verschil. Ik slaap beter, meer energie en vooral minder pijn. Ook wanneer je het matras thuis hebt, kan je je nog 2 weken bedenken.
  Fibromyalgie is chronisch, dus de oorzaak is niet te achterhalen. Voor mij is andulatie een manier om weer meer te bewegen.

  1. peter avatar
   peter

   Hallo allen ,
   hierbij krijg je van mij een oprechte eerlijke mening .
   ik ben 52 en heb al verschillende zware ongevallen gehad waarbij twee bijna doods ervaringen.
   zowat alles wat kon breken is ook gebroken geweest en ik ben op 32 plaatsen geopereerd waarbij drie zware rug operaties.dokters schreven mij af en ik leefde enkel nog op heel zware pijnstillers, ontsteking remmers en spier ontspanners , want werken was voor mij gedaan zeiden alle dokters.
   daarom ben ik ook invalide verklaart en niet mer in staat om nog een beetje normaal te functioneren.
   zelf ben ik alternatieve geneeskunde gaan studeren,nu al 12 jaar lang en heb heel veel vooruitgang geboekt en ben terug gaan werken in de normale wereld van productie en presteren.al na enkele weken kwam ik mezelf tegen en moest vaststellen dat ik zonder al mijn medicatie niet kon presteren wat geen schande was .want van invalide ben ik weer gaan leven als een valide maar dan met medicatie die mijn levensuur sterk zullen verkorten. en dan kwam die andullatie therapie weer in mijn leven, en ik ga niet over een dag ijs dus heb ikdeze uitgetest voor twee weken .en het resultaat mag er gerust zijn , ik werk nu alle dagen full time zonder enige medicatie en slaap nog lekker ook dankzij deze matras . je moet wel de matras gebruiken zoals voorgeschreven en zelf verder uittesten wat goed voor je is of wat helpt het is een eigen zoektocht welk programma en hoeveel je het toepast op jezelf . maar het is vooruit gaan en een grote meerwaarde in mijn leven waarmee ik niet zonder kan , zelfs als ik op reis ga merk ik na enkele dagen dat ik beter naar huis terug keer omdat de pijnen terug keren. dus mijn ervaring is heel duidelijk, deze matras werk echt .werkt zij voor iedereen ? misschien niet , wie ben ik om dat te bevestigen, maar voor mij is deze matras een openbaring in een pijnloos en goed voelend leven , meer ik ik niet te verkondigen behalve test de matras minstens voor een maan en niet voor een keer of een paar dagen .
   Mvg
   Peter

  2. kinesist Fien avatar
   kinesist Fien

   Dag jacqueline, ik ben blij om te horen dat andullatie bij jou zo goed werkt. Ik ga in de toekomst nog eens een artikeltje schrijven over fibromyalgie, hou zeker de blog in de gaten. Bedankt voor je reactie

 7. Patrick Houbrechts avatar
  Patrick Houbrechts

  Het is zo spijtig dat iedereen wilt rechter of advocaat wilt gaan spelen, voor iedereen zijn probleem is er een oplossing. De uitdaging is natuurlijk om deze oplossing te vinden. In onze maatschappij waar de farmaceutica en de klassieke geneeskunde aan de macht is maakt het niet gemakkelijker. De positieve invloed van andullatie is toch wel echt aanwezig als men de mensen hoort die er deugd van hebben en waar het ongemak vermindert . De eerste stap bij fysische ongemakken is toch wel een goed opgeleide osteopaat daar deze zijn behandeling gebouwd is op een techniek die al 4000 jaar bestaat met een veel diepere kennis van het lichaam en waar enorm veel mensen mee geholpen zijn en enorm veel operaties zoals die voor hernia’s zijn vermeden en waar de symptomen uiteindelijk volledig waren opgelost zoals bij mezelf.

  1. De Buyck Jozef avatar

   Jozef
   Alle respect voor de osteopaat , maar na meerdere kostelijke behandelingen geen de minste hulp voor mijn artrose onderrug

 8. Rita De Waele avatar
  Rita De Waele

  Zou niet meer zonder kunnen en is voor alles goed ik heb ze gekocht 6jaar geleden voor zware rugpijn en daar ben ik volledig vanaf gebruik ze alle dagen ‘kzou het iedereen aanraden ik heb mij toevallig ingeschreven voor demonstratie in zaal pax in Aalter maar zal niet aanwezig zijn sorry daarvoor De Waele Rita

 9. ingrid avatar
  ingrid

  Ik heb gisteren de andullatiematras getest en ben er erg positief over en denk erover na om die te kopen. Ik ben fybro patIënt en heb al alles geprobeerd : kiné, accupunctuur, shiatsu, ostheopatie….niets geneest en niets is blijvend. Met de andullatie matras moet ik de deur niet meer uit, kan ik mijn pijnmedicatie verminderen en krijg ik een beter kwalitatief leven. Waardoor ik dan weer actiever kan worden door terug te gaan wandelen en fietsten enzo. Natuurlijk blijven kiné en andere therapiën belangrijk bij acute opstoten.

  1. kinesist Fien avatar

   Dag Ingrid, indien je de matras zou kopen? Zou je het zien zitten om binnen 6 maanden opnieuw een reactie te posten over je ervaring? Hartelijk dank, succes ermee

 10. Anneke Verbuijs avatar
  Anneke Verbuijs

  heel opjectief en uit het leven gegrepen! waar koop je zo’n matras?

 11. johan avatar
  johan

  vorige week ook zo een rugtest gedaan van 30 min, omdat ik sedert vele jaren last heb van lage rugpijn…ik heb zo een sharkey handmassagetoestel, werkt ook met infrarood en trillingen, zeer plaatselijk natuurlijk en had daar goede ervaringen mee… de rugtest ervaarde ik aangenaam, echter nu al 5 dagen na elkaar overal hevige rugpijn ipv enkel lage rugpijn… bij mij heeft het dus een zeer negatief effect, en inderdaad heel duur voor wat het is, goedkopere versies matrassen voor bvb op een bureelstoel of ook om op de grond te leggen kosten een paar 100 euro en doen volgens mij het zelfde…voor mij is het een no go…

 12. FiSe avatar
  FiSe

  Wil je weten of de andullatiematrassen van HHP werken? Kijk dan even op 2dehands… Het staat er vol mee … allemaal mensen die hun matras kwijt willen ….

  1. aleidholman avatar

   De service van HHP is abominabel. Je wordt eindeloos aan het lijntje gehouden en trekt uiteindelijk aan het kortste eind.
   Aangeven van een gebrek van een product wat binnen garantie valt en vervolgens vooruit geschoven wordt zodat je zelf voor de kosten op moet draaien.

 13. Louise VC avatar
  Louise VC

  Hey Fien, wat is de typische prijs van een andullatiematras? Hoeveel kost zo’n andullatiematras?

  1. maarten avatar
   maarten

   Een typische andullatiematras (nieuw) kost 3000 à 4000 euro. Tweedehands vind je die iets goedkoper, 1500 à 2500 euro, oa op 2dehands.be.

   1. PATRICK avatar
    PATRICK

    Momenteel krijg je 50! procent korting..ttz ipv 6000euro 3000..raar maar waar.

 14. Patricia Steur avatar

  In de korte tijd dat wij het andulatiebed hebben gebruikt, (maar 5 keer) toch veel baat bij gehad voor mijn man. Heel vaak rugpijn en oude hernia operatie. Nu heeft hij net een pacemaker gekregen dus mag hij ivm de magneten niet meer van het bed gebruik maken. Daarom willen wij het bed verkopen.
  Voor € 2300,00. U kunt direct mailen naar patricia@patriciasteur.com

 15. Ria Veldwijk avatar
  Ria Veldwijk

  Ik huur sinds kort maandelijks een andulatiematras van hhp Home Health Products B.V. Na 5 jaar is deze van mijzelf. Kan ook tzt het hele bedrag betalen. Ik heb fibromyalgie. Ga al sinds mijn 16e naar de fysio. Ben nu 57 jaar.Om de week erheen. Soms vaker om mijn verkrampte spieren te masseren. Bindweefselmassages. Het zit overal. Veel ontstekingen. Ywee vetsleyen tussenwervelschijven in de onderrug. In de afgelopen jaren twee revalidatietrajecten gevolgd. Bij de huisarts en het ziekenhuis ben ik ook geen onbekende. Ik ga 2x per dag een kwartier op de matras. Heb een schema gekregen voor een aantal weken waar precies opstaat welk programma ik moet volgen voor de dag zelf. Ik vind het zalig om erop te liggen. Tot rust te komen en de massages dmv de trillingen en de warmte. Een welkome aanvulling naast alle behandelingen van de fysio.

  Ik had er tot voor kort nog nooit van gehoord. Had deze matras wel jaaaaaaren eerder willen hebben.

  Ria

 16. joco avatar
  joco

  Ik las daarnet nog het advies van de overheid: “Andullatiematrassen oefenen een licht masserende werking uit, wat ongetwijfeld kortstondig deugd kan doen, maar voor andere gezondheidsbeweringen, zoals duurzame effecten bij fibromyalgie of lage rugpijn, bestaat geen enkel wetenschappelijk bewijs. Vraag daarom steeds advies aan je arts of kinesitherapeut vooraleer je dergelijke aanschaf overweegt.” Net zoals jij zegt dus 🙂

 17. maarten avatar
  maarten

  Dag Ria, bedankt voor je reactie. Als ik mag vragen, hoeveel betaal je elke maand als huurbedrag? Bedankt Maarten

 18. Franco Mastrosimone avatar
  Franco Mastrosimone

  ik verkoop er een. zo goed als nieuw. Werkt echt ontspannend !

 19. Franco Mastrosimone avatar
  Franco Mastrosimone

  Verkoop de mijne ook 1500 laagste prijs Bieden mag! vanaf 1500euro. SINE WAVE. Zo goed als nieuw. grts

 20. Pascalle avatar
  Pascalle

  Ben al tijdje aan het kijken maar de marketing van het bedrijf hhp is wel erg eenzijdig. Iedereen heeft er baat bij en kijk ik dan op 2dehands dan lees ik genoeg mensen die er toch geen baat bij hebben.
  De vraag die ik me stel is of er voor vele ook geen placebo werking van uitgaat. Zou een goede infrarood sauna niet net zo goed werken ?

  Zit er over te denken dan maar eens 1 maand proberen voordat je koopt. Koop zal dan ook 2de hands zijn omdat nieuw is het mij gewoon veel te duur. Voor het bedrag van een hhp matras heb je al een deftige infraroodsauna voor 2-3 personen.

 21. Sylvia Bettens avatar
  Sylvia Bettens

  beste waar kan je dit kopen en hoeveel kost dit en kan je dit 2 gans kopen

 22. Bea avatar
  Bea

  vandaag zo een test gaan doen, en het is idd heel aangenaam, en ik geloof ook wel in de werking ervan, maar 2000 euro? dan kocht ik direct een, de firma bestaat 20 jaar en daarom geven ze een korting van 30% en nog kost het 4090 euro! nou hoe graag ik ook een wil, dat is me echt te duur

 23. Martine haesevoets avatar
  Martine haesevoets

  De kat heeft een paar draadjes doorgebeten waardoor de mijne stuk is
  Moest ik het geld hebben kocht ik er direct weer een
  Zalig voor mijn pijnlijke rug

 24. patrick avatar

  Monique Desot ik ga je mijn ervaring mededelen ,ik ben een lagerug patiënt ben al twee maal geopereerd
  door het zware werk die ik vroeger had ,wat mijn ervaring is met dank van mijn kinesist die baseert hem op oefeningen en houd hem niet bezig met zalfjes en en andere prullen en ik moet zeggen dat hij mij telkens van de pijn verlost voor alle duidelijkheid ik heb hem leren kennen na mijn operaties en ik ben er van overtuigd dat bewegen en leren de juiste posities aannemen al heel veel doet ,nu wat de matrassen betreft ik heb in het verleden 15j om precies te zijn een lattenbodem en matras gekocht bij Sleepy 2500euro betaald super tevreden van geweest nu is ze versleten en wil ik een nieuw ,terug naar daar die matras kost 3465 euro ALLEEN de matras dit iser echt over ik heb temper geprobeerd prijs 2500 euro
  en ik heb een Emma matras geprobeerd mijn keuze viel op de Emma omdat mijn gevoel goed zat en ook de prijs kortom wil ik juist zeggen houdingen en leren bewegen doen al heel veel ik wens je bij deze veel succes want ik weet maar al te goed wat dat is alle dagen met pijn lopen ,gelukkig ben ik nu zo goed als pijnvrij waar die man erom dankbaar voor ben

 25. Nn avatar
  Nn

  Dag Franco, waarom verkoop je uw matras als ze zo ontspannend werkt?

 26. Johan avatar
  Johan

  ik heb geregeld last van een ontstoken IS gewricht. De laatste was in augustus vorig jaar. Het jaar daarvoor had ik er 3x last van. 3x een week arbeidsongeschikt. In september heb ik mij een occasiematras aangeschaft en voorlopig geen ontstekingen meer. Ik gebruik de matras niet dagelijks, maar enkel wanneer ik zware inspanningen gedaan heb, of wanneer het begint te kniezen in m’n bekken. Is het daardoor, weet ik niet, maar die matras ontspant mij wel.

 27. An avatar
  An

  Ik kocht een zestal jaren geleden een andullatietoestel en wel om twee redenen. Ik heb enerzijds fybro en anderzijds een zware hernia in de nek waarvan de arts vond dat die moest geopereerd worden. Die operatie zag ik niet zitten. Dus om de pijn te bestrijden investeerde ik in zo’n toestel. Op vlak van mijn fybropijnen kan ik stellen dat de warmte en de trillingen deugddoend zijn maar meer ook niet. Net zoals een massage kan deugd doen …
  Echter wat de hernia betreft, gaat (ging) de pijn telkens heel snel over om ‘s anderendaags terug te komen. Na verloop van de jaren bleef de pijn echter uit. Nu heb ik onlangs om geheel andere redenen een scan-onderzoek gehad waarbij niet alleen mijn rug maar ook mijn hals werd onderzocht. Bij de bespreking van de resultaten van het onderzoek vroeg ik “en passant” hoe het met de hernia was gesteld. Wat bleek ? Die is helemaal genezen.
  Mij hoef je dus niet komen vertellen dat zo’n toestel de investering niet waard is.

 28. Martin avatar
  Martin

  Dat was mij ook opgevallen ja!

 29. kinesiste Fien avatar
  kinesiste Fien

  Dag An, zoals ik schrijf in het artikel hierboven, een andullatiematras lost het probleem niet op. Bij sommige mensen kan het helpen, maar regelmatig met een kersenpitkussentje ontspannen heeft waarschijnlijk evenveel effect. Ik ben alvast blij dat het in jouw geval werkt!

 30. F.H.Bogman avatar
  F.H.Bogman

  Dit vind ik nu een goed onbevoroordeeld commentaar waar je wat aan kunt hebben in je eigen afweging, want let wel: ieders probleem is weer anders en het een tijdje uitproberen vind ik een heel goed idee om te zien of het in je eigen situatie zinvol is

 31. Peggy avatar
  Peggy

  Dag Fien, ik heb je artikel gelezen en de reacties. Ik ben op je website terecht gekomen omdat ik wat meer info wou over een andullatiematras. Doordat ik de matras leerde kennen bij mijn kinesist, en ik het altijd heerlijk vond om er een half uurtje op te liggen (ik vroeg het zelf aan mijn kinesist om het telkens als ik kwam, in te plannen) ben ik nu op zoek om er misschien eentje te kopen. Ik heb wel geen ernstige problemen zoals andere mensen die hier reageerden, voor mij is het echt als ontspanning na een stressvolle dag. Ik geniet er volop van, zowel van de trillingen als van de infraroodwarmte. Ik kom er echt tot rust mee. Maar door je artikel te lezen schrikt het mij af doordat je schrijft dat dit niet 100% zonder gevaar is (Het vloeibaarder worden van bloed brengt ook bepaalde gevaren met zich mee. Denk hierbij aan hersenbloedingen, tromboses, flebitis. Niet iedereen kan zomaar zonder medisch gevaar gebruik maken van de matras). Is die ongerustheid terecht? Groetjes Peggy

  1. maarten avatar
   maarten

   Daar zou ik niet teveel met inzitten. Indien je flebitis hebt of een voorgeschiedenis van trombose zou ik het niet doen. Maar voor de rest zou ik er niet van wakker liggen. Bij twijfel raadpleeg je jouw huisarts eens.

 32. Fysio avatar
  Fysio

  Even relativeren mensen……iets waarop je lekker kunt liggen, lekker trilt en warmte geeft is natuurlijk ALTIJD fijn! En als je daar nu heel veel geld voor vraagt heb je ook nog eens een dijk van een placebo-effect! Iets wat zoveel geld kost ‘moet’ toch wel werken…? Zeker….? Toch….? Maak anders zelf zo’n matras! 2e hands grasmaaimoter onder je matras en veel warme kersenpitten en voila!

 33. Jan N. avatar
  Jan N.

  Ik zie toch vrij veel commentaar van mensen die of het toestel niet hebben en er dus geen enkele ervaring mee hebben of dit vergelijken met een ‘sine wave’, een kersenpitkussentje of een IR-cabine.
  Iedereen moet inderdaad op zoek gaan wat voor hem of haar het beste helpt. Sommigen zweren bij een kinesist, anderen dan weer bij een osteopaat, acupunctuur, chirurgische ingreep of gewoon een pak medicatie. Als je er maar beter mee bent.
  Ook de kiné Fien die hier een pak ‘antwoorden’ neerschrijft alsof zij dé gespecialiseerde arts is die al 20 jaar onderzoek voert. Wanneer zovelen van je collega’s het zelf gebruiken en aanbevelen (zoals in de reactie hier iets hoger), wanneer er in de voorbije jaren van de 100-duizenden mensen die een toestel hebben aangeschaft en dagelijks gebruiken er nog geen enkele medische claim ingediend werd, dat het een goedkeuring krijgt van het FAGG en als een medisch gekeurd toestel mag aangeboden worden, … denk ik dat het een beetje kort door de bocht is om ‘gespecialiseerde’ commentaar te geven.
  Ik ben helemaal geen verkoper van andullatie maar ik ben wel ervaringsdeskundige, evenals mijn arts, mijn kinesist en mijn neurochirurg. Ik ben niet iemand die bij een aankoop over één nacht ijs ga, mij niet grondig informeer en niets afweet van mijn problematiek om een inschatting te kunnen maken waarmee ik weer vooruit kan. Ook in mijn geval is dat andullatie geworden, al 8 jaar en al 8 jaar tevreden. Heeft het zijn geld al opgebracht, … zeker weten + het heeft me een aangenamer leven gegeven en dit elke dag, 24 op 24. Iemand die geen klachten heeft, kan niet inschatten welk effect dit op iemand zijn leven heeft.

 34. H. Ajon avatar
  H. Ajon

  Een nieuwe kopen? Zonde van het geld. Een paar draadjes repareren stelt echt niet zoveel voor hoor. Hoeft niet eens door de dealer, kan iedereen die een beetje handig is doen.

 35. Hugo Goovaerts avatar
  Hugo Goovaerts

  Ik heb hier heel wat van jullie reacties gelezen. Ik ben niet medisch onderlegd maar ik heb de HHP-Andullatiematras al 15 jaar. De eerste versie kostte € 3000, dus een pak meer dan de € 2000 waarover sommigen onder U spreken. Ik heb enkele jaren later de nieuwe versie gekregen voor een extra opleg van € 500. Dus, de matras heeft mij zo’n € 3500 gekost.
  Ik heb last van een wervel, waar een stuk is afgebroken na een val van een betonnen trap. Diezelfde val heeft mij ook een hernia bezorgd (L3 L4). Omdat de pijn niet meer te harden werd heb ik enkele epidurales gehad (3 sessies met 3 jaar ertussen) en naderhand ook infiltraties. De epidurales waren zeer effectief maar de anesthesist waarschuwde mij wel voor de eventuele bijwerkingen van de cortisonen bij regelmatig en langdurig gebruik en stelde mij voor om over te schakelen op infiltraties omdat volgens haar de hernia niet meer het probleem was maar de artrose op de wervels. Die infiltraties waren veel pijnlijker dan de epidurale en veel minder effectief (qua pijnbestrijding bij mij).
  Nu gebruik ik alleen nog de andullatiematras. Niet dagelijks maar toch regelmatig wanneer ik rugpijn voel. En het helpt wel degelijk. Het neemt inderdaad niet de oorzaak weg, maar dat kan ook niet (in mijn geval), dus is het zeker een zeer waardevol alternatief om nog redelijk uit de voeten te kunnen. Mensen in mijn geval kan ik de HHP-Andullatiematras zeker aanbevelen. Alle dagen leven met rugpijn is ook geen leven.
  Ik ben zeer tevreden van de HHP-Andullatiematras en kan ze zeker aanbevelen.

 36. John Van Looveren avatar
  John Van Looveren

  Is daar dan nog een handleiding bij, want ik vermoed dat er voor iedere behandling een ander ingesteldheid moet zijn.

 37. patrick vets avatar
  patrick vets

  hallo moest je zo iets kopen ik heb er 1 nieuw in gepakt nog niet gebruikt

 38. patrick vets avatar
  patrick vets

  hallo nieuw heb ik er 1 staan nog nieuw in gepakt prijs 4000 euro prijs over een te komen

 39. Ann avatar

  Ik ben net zo’n matras gaan proberen en ik ben er met pijn in mijn rug en vooral schouder uitgekomen. Misschien werkt het voor anderen maar voor mij zeker niet.

 40. Lieve avatar
  Lieve

  Hallo, ik al bijna 10 jaar een andullatie matras, eerst de blauw gele, daarna de beige met alles op en eraan.
  Ik heb veel last in mijn darmen, lucht die blijft zitten, luie darmen. Al een paar keer op spoed terecht gekomen met erge buikpijn. Maar ook al verschillende keren gered geweest met de matras. Door de trillingen wordt de activiteit van mijn darmen gestimuleerd. Ik ben dus heel tevreden van de matras en ga er bijna dagelijks op. Ze gaat zelfs mee op vakantie met de auto. Ze is al verschillende keren mijne reddende engel geweest Wil niet op spoed belanden in het buitenland. Dus heel tevreden!

 41. JM Winkels avatar
  JM Winkels

  Beste mensen ik heb zelf fibromyalgie met heel veel pijn klachten. Heb een nieuwe HHP aldulatietherapie matras aangeschaft heb deze nu drie jaar. Ik ben er heel blij mee want ik kan nu veel meer dan ik voorheen kon. Ga er twee keer per dag een half uur op. Ik kan weer gewoon aan de samen leven mee delen zonder pijn. Er zit degelijk een waarheid in dat aldulatietherapie wel werk bij chronische pijn klacht je hoeft daar helemaal niet in te geloven ga er maar op liggen dan merk je naar een tijdje dat het werk.

 42. Guy Lippens avatar
  Guy Lippens

  Graag wil ik mijn ervaringen delen ! Negen jaar geleden werd ik geopereerd voor spinaalstenose, ik geraakte met mijn rollator niet verder dan 1 gang in de supermarkt. Operatie mislukte, ziekenhuisbacterie er bovenop, terug geopereerd, groot gat in mijn rug. Na 1 maand ziekenhuis terug naar huis MET ROLLATOR. Dokter zei dat ik er moest mee leren leven en stuurde me naar een kinesist waar hij zijn andere “hopeloze” gevallen naar toe stuurde. Daar moest ik elke dag een kwartier op de HHPmatras liggen en na 1 maand kon ik terug lopen ZONDER ROLLATOR! Buren hadden verwacht dat ik in rolstoel zou belanden en vroegen waarom ik terug kon lopen. Ik liet hen ook op de matras liggen en zo kochten er enkelen ook de matras. Ik was zo enthousiast dat ik contact zocht met de firma en sindsdien werk ik ook voor HHP en heb ik al honderden mensen gelukkig gemaakt door ze niet alleen een matras te verkopen maar een zorgplan. HHP zorgt nu gedurende 5 jaar voor individuele begeleiding zodat je gemotiveerd blijft om de juiste behandeling te volgen. Zo heb ik al veel vrienden gemaakt en dat merk ik omdat mensen mij spontaan opbellen en vragen of ik ze ook een matras wil verkopen, want ze hebben bij een tevreden klant van mij ook op de matras mogen liggen. Gebrek aan wetenschappelijk bewijs is er zeker niet, In de VUB is er nu een leerstoel andullatietherapie geopend en er zijn heel goede resultaten bekend voor patiënten met lymfeoedeem. Ik heb een lymfebeen en dat blijft zeer goed onder controle dankzij andullatie. Het verbaast me telkens dat er zoveel jaloerse en ongefundeerde reacties komen. De meerderheid van de reacties komen van mensen die een matras hebben en er zeer blij mee zijn. Genezen doet het niet, maar het verbetert de kwaliteit van je leven, het mijne zeker en vast en duur is het ook niet want als je gedurende 36 maanden 4€ per dag aan je gezondheid en welzijn besteedt heb je voor 5 jaar een zorgplan en voor de rest van je leven een andullatietherapie met 6 infraroodlampen en 20 verschillende programma’s. Zo heb ik het ook gekocht; Mijn vrouw gebruikt ze ook en soms komen mijn kinderen er ook op liggen. Maak zelf je keuze! Wie geloof je? Ervaringsdeskundigen die er baat bij hebben gehad of betweters , die niet weten waarover ze het hebben. Men mag mij bellen op 0474/256149 en je mag gratis komen proberen, ik help je graag verder. Ik woon in Edegem!

 43. Sven avatar
  Sven

  Na enkele jaren terug van zolder gehaald , doordat ik 3 hernia’s heb. Was enkele jaren geleden niet onder de indruk. Nu gebruik ik ze terug al enkele weken intensief . Minstens 1u per dag , om daarna pijnloos oefeningen te kunnen doen en de combinatie werkt. Mijn ervaring is de matras uw rug probleem niet zelf oplost, maar wel de pijn weg neemt en je daarna zelf met oefeningen het moet aanpakken. Met 1 keer er op te liggen is het niet weg, maar volhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.