In dit artikel leg ik uit wat de oorzaak is van pijn in de middenrug, en wat je er tegen kan doen. Hopelijk kan ik je hiermee helpen!
Oorzaken van pijn in de middenrug
Pijn in de middenrug start vaak nadat dat je iets verkeerd hebt getild. Je heft iets zwaar op, houdt je adem in terwijl je veel kracht op je rug zet. Je kan veel problemen vermijden door een goede rughygiëne: dat zijn een aantal tips om rugvriendelijker te heffen en tillen. Lees ons artikel met tips voor het heffen en tillen.
De pijn in de middenrug kan ook een gevolg zijn van langdurige stress die zich opstapelt. Je dagelijks stressniveau stijgt. Je raakt vermoeider en vermoeder dan krijg je plots rugpijn als je naar iets reikt, of gewoon eens niest.
Bij beide oorzaken is je diafragma de hoofdoorzaak. Je diafragma of middenrif is meestal de oorzaak van pijn in de middenrug. Je gaat deze steeds gebruiken bij het heffen van zware voorwerpen, al zeker wanneer je je adem gaat inhouden om extra kracht te zetten.
Wanneer je gestresseerd bent, neemt de spanning in je diafragma toe. Je gaat de werking van je diafragma vertragen en bemoeilijken.
Je diafragma is een koepelvormige spier en komt gespannen te staan. Bij spanning krijg je een druk in het middelste deel van je rug. Wanneer de spierspanning nog toeneemt, gaan je ribben ook onder druk staan. Ze kunnen niet meer voldoende bewegen en zetten hierdoor ook weer druk op die middenrug via de gewrichtjes.
De spierpijn in je midden rug wordt veroorzaakt zowel door de spierspanning zelf als de spanning via de gewrichtjes van de ribben.
Ok, maar waarom doen alle bewegingen pijn?
Wanneer je pijn hebt in die middenrug is het vaak moeilijk een positie te vinden die geen pijn doet. Je hebt pijn bij het diep inademen, snel draaien en ook je andere spieren voelen gespannen aan.
Dit ligt vooral aan het feit dat die middenrug bijna bij elke beweging wordt gebruikt. Dit is het meest centrale punt van lichaam. Je kan je bijna geen beweging inbeelden zonder dat die middenrug mee in actie komt.
Eenmaal deze regio van de rug uit balans is het zeer moeilijk om een pijnvrije houding te vinden. Dit wil niet direct zeggen dat het zeer ernstig is, maar het voelt wel veel intenser aan.
Centrum van ons lichaam
Heel veel cruciale fysiologische en anatomische processen en structuren passeren het centrum van ons lichaam. Alleen al anatomische gezien liggen onze longen, hart, lever, maag, slokdarm, milt, pancreas, darmen, … allemaal in deze regio. Deze organen liggen allemaal op of onder ons diafragma (middenrif). Wanneer er dus een overbelasting of probleem is in een van deze organen komt het diafragma onder spanning te staan. We moeten dus de spanning in het diafragma behandelen om de pijn in de middenrug te minderen. Maar ook naar de onderliggende organen moet je eens gaan kijken. Het is nu eenmaal de bedoeling dat je langdurig van je klachten verlost geraakt.
Hoe voel je dit?
Hoe voelt zo’n gespannen diafragma nu aan? Je voelt je beperkt in je ademen. Lichte kortademigheid en eventueel zelfs spanning in het keelgebied.
Je beide armen in de lucht steken naast je oren zal voor meer rekgevoel in de buikregio zorgen. Ook kan je een spanning ervargen vooraan aan het borstbeen. Eventueel zijn zelfs je ribben gevoelig.
Je diafragma is een grote koepel in het midden van je lichaam en gaat dus overal waar hij aanhecht spanning kunnen geven.
Mechanische oorzaken van pijn in het midden van de rug.
Slechte houding en middenrugpijn
Veel en lang zitten of een sedentaire levensstijl leiden mogelijks tot een slechte houding. Hieruit kan dan ook middenrugpijn ontstaan of pijn in het midden van de rug blijven onderhouden.
Je kan zelf structureel vast geraken en je verliest je mobiliteit. Je spieren gaan verzwakken en je hun conditie neemt af. Ze zijn niet meer in staat je correcte zithouding in stand te houden. Je rugspieren hebben te weinig kracht en conditie om een neutrale houding langdurig vol te houden.
Door een andere drukverdeling kan je structurele gevolgen krijgen. Je knikt het hoofd hoog in de nek, je kin gaat wat omhoog en je schouders komen naar voren te staan. Hierdoor zal er druk toenemen op sommige delen van de wervel en de discus. Je spieren, ligamenten en andere weke delen gaan onderhevig zijn aan andere trekkrachten en passen zich aan.
Dysbalansen worden gecreëerd . Je lichaam is niet meer in evenwicht en zal deze ‘foute’ positie of slechte houding mee in standhouden. Zo kan een slechte houding tot pijn in de middenrug leiden.
Een verkeerde houding kan leiden tot middenrugpijn. Pijn in het midden van de rug kan evengoed een slechte houding veroorzaken. Wat is er het eerst? De houding of de pijn? Misschien versterken ze elkaar wel?
Intercostale spierscheur en pijn in de rug rechts boven
Intercostaal wil zeggen tussen de ribben. Tussen je ribben zitten spiertjes. Wanneer je ribbetjes eet, zijn het die spiertjes dat je eet.
De spieren tussen je ribben kunnen kleine scheurtjes vertonen. hierdoor kan je pijn tussen de ribben krijgen. Ook pijn in het midden van je rug of pijn in de rug rechts/links boven kan je hier ervaren. De pijn zal vaker wat meer naar de zijkant gaan. Dus eerder pijn in het midden rechts of pijn in het midden links.
Denk in de deze situatie zeker eens aan de spieren tussen je ribben. Inademen zal ook wat moeizamer gaan. Hierbij moet je wel een verschil maken met het middenrif.
Slechte hef- en tiltechnieken en middenrugpijn
Wanneer je niet op je houding let bij het heffen of optillen van voorwerpen kan je je middenrug goed pijn doen.
Het gevaar zit hem vooral in de torsiebewegingen, dat zijn draaibewegingen. Vooral wanneer je zaken boven je hoofde tilt of verplaatst. Je rib kan zo gemakkelijk in een geblokkeerde stand terechtkomen
Een goede hef- en tiltechniek thuis of op het werk is dus belangrijk voor het voorkomen van middenrugpijn. Je preventieadviseur zal je hierbij kunnen helpen.
Overbelasting als oorzaak van pijn in de middenrug
Wanneer je wat overmoedig bent en echt meer doet dan dat je gewoon bent kan je je spieren en lichaam wel eens overbelasten. Denk dan aan verhuizen, renoveren of alles waarbij je langdurig trekt en sleurt.
Hier kan je kleine spierscheurtjes, verrekkingen van je ligamenten of ontstekingen opdoen. Maar deze zaken genezen uiteraard.
Overbelasting van bewegingsapparaat kan dus zeker een oorzaak zijn voor pijn in de middenrug. Denk even voor jezelf een paar dagen terug. Heb je iets bijzonder gedaan wat je klachten kan verklaren?
Trauma of ongeluk in de middenrug
Wanneer je een val maakt of een plotse slag hebt gekregen. Vallen van een ladder, vallen met de fiets, een verdwaalde squashraket, of een misplaatse tackle tijdens de rugby. Best eerst eens naar de dokter gaan dan.
Vaak zien we dat er niet één oorzaak is. Verschillende factoren kunnen elkaar in de hand werken. Denk maar aan de man die dagelijks bureauwerk doet, gaat helpen bij een vriend in zijn verbouwing waar hij helemaal niet aan rughygiëne denkt. Een mooie cocktail van zaken die zeker tot pijn in de middenrug kunnen leiden.
Dit is maar een greep uit de vele mogelijke oorzaken van middenrugpijn.
Wil je graag zelf je middenrugpijn aanpakken? Er bestaat een speciaal programma waarmee je zelf aan de slag kan gaan. Leer er meer over. Daarnaast hebben we een test die je een eerste inzicht biedt in je middenrugpijn.
Behandeling pijn in de middenrug
Met speciale manipulatietechnieken kan je middenrif en diafragma losgemaakt worden.
Er zijn nog een aantal zachtere technieken die ook helpen. Via de buikholte en de onderste ribben wordt je middenrif dan langzaam losgemaakt.
Bij complexere gevallen gebruik ik ook specifieke relaxatie en ademhalingstechnieken. Die kunnen ook bij jou helpen!
Rugpijn is vaak een multifactorieel probleem. Het is belangrijk alle facetten mee te nemen in de behandeling van je rugpijn. Enkel zo kan je langdurig goede resultaten boeken. De weg naar een pijnvrij leven ligt vol met inspanningen, maar ook inzichten.
Wil je graag zelf direct aan de slag, dan kan je je inschrijven voor de onlinecursus: “Een leven zonder middenrugpijn”.
Reacties
13 reacties op “Oorzaak van pijn in de middenrug”
Mooie duidelijke uitleg !
Bedankt voor het duidelijke artikel 🙂
Bedankt voor deze uitleg. Het heeft mij geholpen om mijn klachten te begrijpen. Nu nog ervan afkomen 😉
Hele duidelijke uitleg, maar wat nu te doen!
Bewegingsadviezen, eet en drinkadviezen?
Gehoffen .Nooit van dit werkwoord gehoord
Goede opmerking. Ik heb het vervangen door “getild” 🙂
hey ik heb nekrugpijn en middenrugpijn, is er een verband?
dag Fien, ik las over body stress in de midden- en bovenrug. Wat is jouw mening hierover?
Hey Erica,
de middenrug en de monnikskapspier (Trapezius) worden beschouwd als het klankbord van je lichaam. Zeker bij stress en emoties die vaak onderdrukt worden. Je zal eerst in deze regio spanning gaan krijgen.
Het parasympatische zenuwstelsel is in de middenrug gelegen. Wanneer het stress- en ontspanningssysteem niet meer in balans zijn zal dus steeds middenrugpijn optreden.
Wanneer je dit signaal langdurig gaat blijven negeren, dan zullen er op lange termijn ook op andere plaatsen klachten ontstaan.
Je lichaam heeft alle wijsheid in pacht en laat je weten wanneer er iets mis is.
Dus het verband tussen stress en de midden- en bovenrug is anatomisch, fysiologisch en psychologisch uit te leggen en te verklaren.
Ik ken uiteraard niet de details van wat je las. Maar ik heb een vermoeden dat het correct was. Alvast de link tussen twee is zeker bewezen.
Hopelijk kon ik je helpen met dit antwoord. Je kan altijd nog een boodschap nalaten indien je nog vragen hebt.
Vriendelijke groeten,
Fien
Osteopaat
Beste Fien, ik heb de gratis cursus met veel aandacht en interesse gevolgd. Bij het laatste stuk spreek je over 4 technieken om de spanningen en pijn te doen afnemen. Ik vraag me af of deze technieken in het gratis-of betaalpakket zitten…?
Ik heb al sinds meer dan 1 jaar pijn. Stilaan begonnen. Eerst aan middenrug gevoelig voor BH bandje. Nu op dit moment bij minste beweging (wandelen, koken, poetsen) bouwt de spanning hevig op. Ik krijg eigenlijk stress door deze pijn
Als ik ga liggen in bed krijg ik pijn in vouw benen, dan in billen, dan in kuiten, dan bovenaan voeten. Dokters schreven Revotril, dan Lyrica, Refilex voor maar ik heb het niet genomen. Ja, heel soms Revotril omdat de pijn s avonds in benen echt lastig is.. Ik heb afspraak in pijnkliniek op 22/4…Dat is men hopop m op men teel.. ik volgde al kinne, accupentuur, rugoefeningen thuis..Zonder enig resultaat…
Ik ben benieuwd naar de vier technieken eigenlijk.
Moet ik hiervoor het totale pakket kopen?
Alvast bedankt, Vriendelijke groeten
.
Viv Moons
Verbolgen bekeek ik de de Google Talk van hoogleraar Dr. Schubiner (Dr. Sarno) https://www.youtube.com/watch?v=0VyH1laOd2M
“als Duloxetine (antidepressivum dat ook spierontspannend is) en Lyrica (anti-epileptica en anti-angst dat ook pijnstillend is) onvoldoende/niet werkt.” Beide middelen hebben akelige bijwerkingen bij velen, Lyrica is ook superverslavend. Als dit allemaal niet werkt, raak je de wanhoop nabij… Heb zijn raad gevolgd en verdorie dat werkt dus wel degelijk, en onmiddellijk… In België weinig over gevonden, in NL wat meer. Over relatie tussen begraven emoties (boos, bang, bedroefd, …) en rugpijn (en andere pijn). Die emoties, hoe moeilijk ook, durven bekijken, erkennen en UITEN, desnoods al schrijvend. Het monster in de bek kijken dus… Wij ‘zijn ons brein’ maar we vergeten dat dat ‘brein’ zijnde zenuwstelsel zich in HEEL ons lichaam bevindt … en dat lijf laat van zich horen, middels pijn.
Hey, bedankt om deze interessante video te delen 🙂