Hoe vind ik een goede kinesist in mijn buurt?

Een goede kinesist vinden is niet zo gemakkelijk. Want wat voor jouw buurvrouw een goede kinesist is deze het misschien niet voor jou. Kinesisten zijn één voor één zeer bekwame mensen. Kinesitherapie is een universitaire opleiding. Je therapeut heeft dus 5 intense jaren gestudeerd. Dit staat garant voor een goede basisbehandeling.

Hoe vind ik mijn goede kinesist?

Maar waar vind je nu de kinesist die jij nodig hebt? Hoe vind je een goede kinesist? Elke therapeut heeft zo zijn eigen specialisaties. Afhankelijk van de hulp die je zoekt heb je al dan niet een gespecialiseerde therapeut nodig.

Tijd in de praktijk

De hoeveelheid tijd dat een therapeut met jou bezig is kan variëren. De therapieduur is sterk afhankelijk van de type behandeling. Maar over het algemeen mag je verwachten dat je therapeut zeker 20 minuten bezig is met jou. Reken daarnaast 5 minuten voor en na de behandeling om je om te kleden en om de volgende afspraak te maken. Je bent dus gemiddeld 30 minuten binnen. Het kan zijn dat je achteraf nog wat zelfstandig oefeningen doet.

Maar neem dus geen genoegen met een therapeut die verschillende patiënten op hetzelfde moment behandelt. Tijdens oefentherapie kan je een therapeut wel verschillende mensen tegelijkertijd bijsturen. Maar let er op dat je kinesist voldoende tijd met jou spendeert. Je mag opkomen voor een kwalitatieve behandeling, daar heb je als patiënt immers recht op.

Kwaliteit

Kinesisten horen zich op regelmatige basis bij te scholen. Dit kunnen korte voordrachten in avondsessies zijn. Maar vaak gaan kinesisten zich nog gaan bijscholen in complexere problematieken of therapieën.

Deze bijscholingen kosten veel tijd en geld, dus het kan zijn dat je therapeut hier een klein supplement voor vraagt. Kwaliteit kost geld, maar dit alles moet wel in proportie blijven. Iedere therapeut gaat hier anders mee om.

Specialisaties

De wereld staat niet stil en de wetenschap leert ons dagelijks nieuwe dingen bij. De verschillende specialisaties zijn ondertussen bijna niet meer bij houden. Dit gaat van dryneedling, manuele therapie, osteopathie, voetreflexologie tot manuele neurotherapie. Elke problematiek vraagt een verschillende aanpak.

Je kinesist kan best inschatten welke technieken voor jouw probleem een oplossing kunnen bieden. Beschouw het als een gereedschapskist. Hoe meer tools er in de kist zitten, hoe beter je kinesist je probleem efficiënt kan oplossen. Indien je meer materiaal/kennis hebt is de kans groot dat je aandoening goed behandelt geraakt. Met maar één tool raak je niet ver.

Tarieven

Vroeger behandelden kinesisten bijna allemaal aan hetzelfde tarief. Dit was gemakkelijk, want overal was het even duur en kreeg je hetzelfde bedrag terug van de mutualiteit.

Begin 2017 is een kleine opstand ontstaan bij de kinesisten. Er is een groot verschil in kwaliteit en in bijscholingsniveau ’s van de therapeuten onderling. En dit zal zich in de toekomst ook vertalen in de prijzen. Er zal een verschil in tarieven en terugbetaling zijn.

Bekijk dus wat je zoekt in een therapeut. Ben je bereid meer te betalen voor goed bijgeschoolde kinesist die je misschien sneller van je probleem kan afhelpen? Of kies je voor de op eerste zicht goedkopere kinesist? Er zal voor ieder wat wils zijn en dit maakt het niet gemakkelijker voor de patiënt. Maar kinesisten zijn geen onmensen en steeds begaan met hun patiënten. Zij zullen dus steeds redelijk tarieven hanteren.

Relatie tussen patiënt en therapeut

Een goede band tussen de kinesist en de patiënt is zeer belangrijk. Wanneer je iemand vertrouwt is dit al de helft van de therapie. Een positief gevoel hebben bij je therapie geeft je herstel een positieve boost.

Onze praktijk

Als je op zoek bent naar een kinesist bij jou in de buurt, dan ben je bij ons aan het juiste adres. Ons team van ervaren fysiotherapeuten is toegewijd aan het bieden van topzorg en persoonlijke behandelplannen om je te helpen herstellen van blessures en je algehele fysieke welzijn te verbeteren. Of je nu te maken hebt met chronische pijn, herstellende bent van een operatie of gewoon je sportprestaties wilt verbeteren, onze kinesisten zijn er om je te helpen. Met handige locaties bij jou in de buurt is het makkelijk om de zorg te vinden die je nodig hebt. Maak vandaag nog een afspraak met ons en zet de eerste stap om je op je best te voelen.

Reacties

7 reacties op “Hoe vind ik een goede kinesist in mijn buurt?”

  1. […] Je gaat de inwerkende krachten beter kunnen opvangen, een soort van airbagsysteem. Een goede kinesist kan je advies geven over manieren om fit te blijven ondanks de […]

  2. Jo avatar
    Jo

    Ik zoek een arts die gespecialiseerd is in de rug / onderrug, moet ik naar een dokter in een groot academisch ziekenhuis? Of kan ik net zo goed geholpen worden door een dokter in een ziekenhuis bij mij in de buurt (ASZ, OLV Aalst)?

    1. maarten avatar
      maarten

      Dag Jo, ik heb je via email gecontacteerd en een lijst met specialisten bezorgd. Veel beterschap.

  3. […] Op zoek naar een algemene kinesist? Lees ons artikel “hoe vind je een goede kine“. […]

  4. […] worden er 18 sessies kinesitherapie door een ervaren kinesitherapeut gegeven en krijg je een […]

  5. […] kunnen er ook manuele technieken worden toegepast, een kinesitherapeut is daar een perfect voorbeeld van. Met een specialiteit in de manuele therapie zal hij of zij je […]

  6.  avatar
    maarten

    hey hey, waar kan ik terecht voor een gespecialiseerde kinesist rond de knie? Omgeving Gent.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.