Beste aanpak bij een hernia

Een hernia is echt verschrikkelijk en kan soms moeilijk te herstellen zijn naargelang de gradaties. Toch zijn er manieren om de pijn dragelijker te maken en er toch voor te zorgen dat je de dagdagelijkse dingen weer op een aangename manier kunt ervaren.

Hieronder beschrijven wij kort de beste aanpak bij een hernia. Hopelijk kan je daarmee verder. Twijfel niet om contact met mij op te nemen om je situatie in detail te bekijken.

Blijf bewegen bij rugpijn

Zwemmen .. de uitgelezen sport bij alle vormen van rugpijn

Het voornaamste bij alle vormen van lage rugpijn is dat je gedoseerd actief blijft. In de meeste gevallen van een hernia kan men dit helpen. Dit is vergelijkbaar bij andere vormen van (lage) rugpijn. Met behulp van zelfmanagement kan de pijn na een tijdje verdwijnen.

Let op, we leggen hier echt wel de nadruk dat je moet blijven bewegen.

Wetenschappelijke onderzoek heeft aangetoond dat de patiënt liefst zijn dagelijkse activiteiten voortzet. Als je eventueel wacht tot je rug pijnvrij is of je direct stopt vanaf dat je pijn voelt bij een oefening kan je in een vicieuze cirkel geraken. Want daardoor raken de spieren echter gespannen en creëer je ook een bewegingsangst om nog verder te doen.

Andere ingrepen

Als je bijna niet kan slapen en toch nog voortdurend pijn hebt aan je rug zijn er natuurlijk ook nog andere oplossingen. Je kan bijvoorbeeld op maatgemaakte en begeleide oefenprogramma’s doen. Dit uiteraard naar jouw mogelijkheden en grenzen.

Manuele technieken door een kine kunnen helpen bij vormen van lage rugpijn zoals hernia.

Daarnaast kunnen er ook manuele technieken worden toegepast, een kinesitherapeut is daar een perfect voorbeeld van. Met een specialiteit in de manuele therapie zal hij of zij je zeker verder kunnen helpen.

Al de voorgenoemde dingen kunnen je enorm vooruit helpen, als laatste en aansluitend kan je ook kiezen voor een psychologische ondersteuning. Vaak zal je dan te maken hebben met een cognitieve gedragstherapeut.

Medische en chirurgische interventies

Wil je toch liever geneesmiddelen nemen? Dan we raden we je alvast het volgende aan. Bij voorkeur neem je niet-steroïdale ontstekingsremmers. In deze categorie heb je verschillende pijnstillers zoals ibuprofen en diclofenac. In bepaalde specifieke gevallen kan het nodig zijn om sterkere pijnstillers te nemen zoals antidepressiva en anti-epileptica.

Als je echter klachten hebt die langer duren dan 6 tot 12 weken, heb je mogelijks een chirurgische ingreep nodig.

De patiënt denkt vaak dat dit soort operatie automatisch de pijn en rugklachten zal doen afnemen. Dit is niet het geval. Een operatie zal misschien niet volledig de pijn wegnmen. Een operatie bij een hernia blijft daarom eerder uitzondering dan regel.

Conclusie aanpak hernia

Zelfmanagement en meer bewegen zijn de sleutels om van een hernia af te raken. Toch komen operaties nog vaak voor omdat de patiënt denkt dat het de beste optie is. Dit is niet het geval.

Bronnen

Klinische Richtlijn Lage rugpijn en radiculaire pijn zoals opgesteld door het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg


Geplaatst

in

door

Reacties

Eén reactie op “Beste aanpak bij een hernia”

  1. […] zenuw kan gekneld geraken door een hernia of stenose in de wervel. Een ontsteking in de facetgewrichten kan een reactie teweegbrengen. Maar […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.