kniepijn dermatomen

Kniepijn… een signaal van de rug?

Kniepijn hoeft niet direct te betekenen dat er effectief iets mis is met je knie. Rugproblemen kunnen tot overlast leiden op andere plaatsen in je lichaam. Typische voorbeelden zijn uitstraling in de knie, of last van kaakpijn.

Zenuwen

In onze rug loopt een grote hoofddatakabel. Dit is ons ruggenmerg. Vanuit het ruggenmerg gaat er t.h.v. elke wervel links en rechts een zenuw ontspringen. Deze zenuw gaat op zijn buurt spieren en gewrichten gaan aansturen. Deze bepalen ook wat we wel of niet voelen.

Elke zenuw heeft zijn eigen werkgebied en regio waarvoor het verantwoordelijk is.

Het is een serieus vernuftig systeem, maar jammer genoeg wel gevoelig. Onze zenuwen zijn nogal gevoelig voor druk en irritatie van alles wat er in de buurt van ligt.

Knelling

De zenuw kan gekneld geraken door een hernia of stenose in de wervel. Een ontsteking in de facetgewrichten kan een reactie teweegbrengen. Maar teveel spanning in de diepe spieren zoals de psoas kan ook je zenuw afknellen.

Ongeacht de oorzaak van knelling zal dit eenzelfde uitstralingspijn geven in een welbepaald gebied. Namelijk het gebied dat die geknelde zenuw net bezenuwt.

Bij kniepijn kan het dus zijn dat een knelling in de rugpijn uitstralingspijn tot daar geeft. Een knelling in de zenuw ter hoogte van de wervel L3 geeft het vaakst kniepijn.

L3 en L4 nemen het grootste deel van de knie op zich. De binnenzijde van de knie is vooral L3 en kniepijn aan de buitenzijde zal eerder komen door een knelling en irritatie van L4-L5. De achterzijde op zijn buurt wordt bezenuwd door S2.

Spieren

Ook spieren kunnen pijn veroorzaken in de knie.

Die pijn kan behandeld worden door op de triggerpunten te werken.

Conclusie

Belangrijk om bij kniepijn, kuitkrampen, hamstringletsels enz… zeker eens aan je rug te denken.

Zeker wanneer de kniepijn blijft aanhouden. Het zou kunnen zijn dat ischias wel eens de oorzaak van je problemen zou kunnen zijn.


Geplaatst

in

door