kruiden tegen rugpijn

7 kruiden tegen rugpijn

Kruiden tegen rugpijn, of die rugpijn kunnen verbeteren

Heel vaak wordt er medicatie voorgeschreven bij rugpijn of gaan mensen in hun huisapotheek gaan snuisteren. Bij zware medicatie bestaat er gevaar voor gewenning, verslaving of andere bijwerkingen. Daarom zijn veel mensen op zoek naar natuurlijke hulpmiddelen om rugklachten op te lossen.

Op dit vlak is er veel mogelijk en de wetenschap begint dit ook meer en meer te ondersteunen. Maar hoe gebruik je ze nu en wat helpt bij welke type klachten?

Aloë vera

Dit kruid is te verkrijgen in vloeibare vorm en dus gewoon zoals een sapje op te drinken. Vaak zal je al voorgeprepareerde sapjes in de winkel vinden. Je kan de plant ook op de pijnlijke zone inwrijven. Bij artritis klachten kan dit kruid verlichting geven. Drink wel geen aloe direct van de plant, dit kan maagdarmklachten en hoge bloedsuikerwaarden met zich meebrengen.

Boswellia

Dit is een sterk ontstekingsremmend middel. Het helpt om de leukotrienes (ontstekingsstoffen in je lichaam) te blokkeren. Deze gaan anders pijn gaan genereren en de beweegelijkheid verminderen. Dit bestaat in zalfvorm of tabletten. Boswellia mag dus zeker in ons lijstje van kruiden tegen rugpijn.

Kattenklauw

Ook dit kruid gaat ontstekingsremmend gaan werken en zwelling doen afnemen. Op deze manier zal de pijn ook gaan afnemen. Dus bij rugpijn die gelinkt is aan ontsteking is dit zeker goed. Artritis, bekkenontsteking, discus hernia, …
Dit neem je oraal, in pilvorm, capsules of een thee.

Gember

Is zeer veel gebruikt bij misselijkheid en verbetert de spijsvertering. Maar nog een kenmerk is zijn pijnverlichting door op de ontsteking in te werken. Gember zou een zeer sterke ontstekingsremmende werking hebben.

Curcuma

Het meest populaire natuurlijk anti-ontstekingsmiddel. Vind je overal terug. Je neemt best de capsulevorm waarin er voldoende concentratie van het poeder zit. Gewoon wat losse poeder in de soep is onvoldoende. Zeer hulpvol bij reumatische aandoeningen.

Witte berk schors

Al eeuwen een zeer effectieve pijnstiller. Vroeger moest men op de schors kauwen, nu zijn capsules verkrijgbaar. Neem wel geen overdosis of je klachten kunnen serieus erger worden.

Valeriaan

Valeriaan wordt door de meeste mensen genomen bij moeilijk inslapen en angsten. Het heeft een kalmerend en relaxerend effect. Dit relaxerende effect is net goed voor de spieren en kan op deze manier spierspanning helpen oplossen. Ook bij verzwikkingen of spierscheuren kan dit hulpvol zijn. Pak valeriaan wel enkel ’s avonds en rij niet meer de auto. Je kan er zeer slaperig van worden, denk dus aan je eigen veiligheid en kruip niet meer een dak ofzo.

Dit is maar een kleine greep uit wat er allemaal bestaat. Iedereen is anders, dus vraag gerust je dokter of kinesist om advies. Zij kunnen je helpen bepalen wat het beste is voor jou. Er bestaan echt veel kruiden tegen rugpijn die je klachten kunnen helpen onder controle te houden.

Bonus: hoe gebruik ik kruiden tegen rugpijn?

Er zijn drie 3 methodes:

 • pillen en capsules: snel en meest voorkomend
 • poeder: je kan deze oplossing in water
 • thee: gedroogde kruiden in theevorm gaan opdrinken

Kies een van de opties in functie van de beste werking van het kruid of waar je jezelf comfortabel bij voelt. Volg steeds de instructies op vlak van dosering. Kruiden klinken ongevaarlijk, maar je kan wel degelijk teveel binnenkrijgen. Wees dus verstandig.

Rugpijn is vaak een multifactorieel probleem. Het is belangrijk alle facetten mee te nemen in de behandeling van je rugpijn. Enkel zo kan je langdurig goede resultaten boeken. De weg naar een pijnvrij leven ligt vol met inspanningen, maar ook inzichten.

Reacties

5 reacties op “7 kruiden tegen rugpijn”

 1. Bastiaenssen avatar
  Bastiaenssen

  ik ben echt verschoten dat er dan toch mensen zijn die ook durven schrijven dat er dingen zijn die ons via de media worden aangeprezen met wonderbaarlijke resultaten dan feitelijk niet zijn wat getoond en verteld word en ook de middelen die wel werken proficiat

 2. claeys daniel avatar
  claeys daniel

  in de tijd dat ik werkte had ik soms erg veel last van mijn rug door het zware werk ik kreeg toen medicatie van de dokter voor de pijn ze zei mijn dat ik slijtage had aan mijn gewrichten. nu ben ik 61 en krijg steeds meer pijn in de morgen bij het opstaan wanneer ik de huistaken en zo uitvoer als ik mijn huis opkuis loop ik bijna gebogen door de pijn in mijn rug. nu gebruik ik niets maar zou het toch doen. sommige natuurlijke middelen zou ik wel willen proberen van sommige dingen heb ik al gehoord maar geen enkele geprobeerd. een product waar vele te vrede over zijn is Rubaxx Arthron dan zwarte komijn groenlipmossel. want het probleem is dat ik nu ook nog problemen heb diabetes en nieren. dus kan ik zo maar iets niet nemen als ik bij de dokter ga dan zal ze mij natuurlijk pijnstillers en zo geven maar ik wil liever iets natuurlijks gebruiken maar de vraag is wat?

 3. Lucy avatar
  Lucy

  mag ik de bereidingswijze van gember zoals hoeveel en dagelijksgebruik?

 4. yael avatar
  yael

  Ook Arnica D6 of Arnica totaal, kan helpen. Als je omhoog zit, zet ‘m op. En rugspieren en buikspieren in kleine hoeveelheden trainen…

 5. yael avatar
  yael

  Ook Arnica D6 of Arnica totaal, kan helpen. Als je omhoog zit, zet ‘m op. En rugspieren en buikspieren in kleine hoeveelheden trainen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.