Wanneer moet je naar de dokter

Meestal lost rugpijn zichzelf op. Er zijn echter een paar signalen die om het advies van een dokter vragen. Bij twijfel is het belangrijk om uw huisdokter arts te bellen.

De pijn houdt je ’s nachts wakker
Als je pijn in de rug steeds erger wordt als je rust of je ’s nachts wakker houdt. Dit wordt best nog verder onderzocht.
Als je koorts hebt, kan het een infectie zoals meningitis zijn en dan is een snelle reactie belangrijk.

Je hebt gehad kanker of je bent ouder dan 50
Als je een geschiedenis van kanker hebt en je ervaart pijn in de rug voor de eerste keer, raadpleeg dan uw arts zo snel mogelijk.

Je hebt met darm of blaasproblemen
Als je problemen hebt met het beheersen van de blaas of darmen en / of je hebt zwakke benen. Dan moet je naar een arts. Dit zijn mogelijke symptomen van Cauda Equina syndroom, een medische noodsituatie.

Je had ongeval of ander trauma
Ben je onlangs gewond geraakt bent bij een val, klap of een ongeval? Dan kan de pijn in je rug veroorzaakt zijn door dit trauma. Zelfs als je je na het ongeluk best wel goed voelde. De pijn in de rug kan een gevolg zijn van de impact, dus het is belangrijk om dit te laten controleren.

Als je osteoporose hebt en je recent bent gevallen is de kans op een blessure aan je ruggengraat toegenomen.

Je pijn straalt omlaag in het been
Als je pijn heeft in je benen dan kan je ischias hebben. Dit is een belangrijk symptoom. In het algemeen worden ischias-symptomen veroorzaakt door schade aan één of meer spinale structuren, waardoor druk op een zenuw, irriteert.

Buigen maakt de symptomen erger
Als je pijn in de benen hebt en het wordt nog erger als je je bukt of wanneer je je knieën naar je borst brengt, kan dit een discusprobleem zijn. Discusproblemen variëren van uitpuilende schijven tot hernia’s of ze kunnen het gevolg zijn van degeneratieve schijfziekte.

Je benen gevoelloos of zwakte wanneer je wandelt
Als je gevoelloosheid hebt of zwakte in je benen als je loopt, moet je met je arts over de mogelijkheid van stenose spreken.

Indien de pijn aanhoudt en niet verder weg gaat.
Blijf je langer dan 3 weken pijn hebben? Als dat zo is, kan het chronische pijn zijn.
Hoe eerder je chronische pijn nauwkeurig kunt diagnosticeren en behandelen, hoe succesvoller de behandeling zal worden.

Branderig of doof gevoel in voeten of benen

Een overzicht van de artikels op deze website: