Back Box

Richtlijnen over duur arbeidsongeschiktheid bij rugpijn

Maggie de Block liet vorige maand weer van zich horen. Onze minister zou graag richtlijnen opstellen om de arbeidsongeschiktheid aan te pakken. Volgens haar kunnen huisartsen onvoldoende zelf die inschatting maken of er zit volgens haar een te groot verschil op de voorschrijfgedrag. 

De Block wil richtlijn over duur arbeidsongeschiktheid bij rugpijn

“Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) heeft het Nationaal College voor Sociale verzekeringsgeneeskunde de opdracht gegeven om voor acht ziektebeelden (oa. lage rugpijn) de duur van arbeidsongeschiktheid vast te leggen. Dat schrijft het huisartsenvakblad MediSfeer vandaag.

“De richtlijnen zullen een duidelijk kader vormen waaraan artsen het voorschrijven van de periode van arbeidsongeschiktheid kunnen aftoetsen. Ze kunnen dus vooral beschouwd worden als een hulp- en werkmiddel voor artsen”, klinkt het op kabinet-De Block. Volgens de minister is er op het terrein een “verschillend voorschrijfgedrag” voor gelijkaardige klachten.

In de volgende fase, die momenteel loopt, worden de richtlijnen opgesteld. Leeftijd speelt daarbij een belangrijke rol, net als de aard van het werk dat de patiënt uitvoert.

Minister De Block wil de resultaten nog tijdens deze legislatuur, maar de implementatie van de richtlijn zal zich uitstrekken tot een stuk in de volgende regeertermijn.

Bedenkingen

Hoe nobel de bedoelingen van onze minister zijn om een tool te ontwikkelen ter ondersteuning van de artsen. Dit alles heeft de schijn van een nieuwe besparingsmaatregel te zijn. Het woord schijn is hier zelfs niet meer op zijn plaats.

Door het onderzoek te laten voeren door de mutualiteiten kan je geen neutraal resultaat verwachten. Zij zijn het orgaan die alles uitbetalen. Hun incentive is dus voornamelijk het aantal ziektedagen zo laag mogelijk te houden.

Is het niet zo dat elke werkende mens liever gaat werken i.p.v. thuis te zitten met rugpijn? Niemand wil even arbeidsongeschikt zijn. Enkel wanneer het noodzakelijk is. Er zijn overal mensen die van het systeem profiteren, maar grotendeels van de populatie wil gewoon normaal en gezond zijn.

Wat met rugpijn?

Het verschot? Lumbago? Hernia? Spierscheur? Chronische rugpijn? Facetartrose?… Gaan ze iedereen over dezelfde kam scheren?

Bij het zien van 10 mensen met herniaklachten, zal men 10 verschillende verlopen kennen. De ene zal vroeger weer op de been zijn dan de andere. Het niveau van de hernia zal verschillen. Zit er druk op een zenuwwortel? Heeft de persoon nog andere klachten? Is het de eerste keer of al de derde maal prijs?…

Zoveel verschillende factoren die een herstelproces van een persoon beïnvloeden. Waarom zouden we dat in hokjes willen gieten?

Besparing

Het is ondertussen al duidelijk dat dit nieuwe project een grote besparing zal betekenen.

Ik ben de eerste om te begrijpen dat er iets moet gebeuren in onze gezondheidszorg om deze betaalbaar te houden. Dit is geen evident vraagstuk.

Ik vind het wel spijtig dat er enkel korte termijn wordt bespaard. Indien men eventjes meer geld zou spenderen aan preventie, zou op lange termijn de kosten van de gezondheidszorg kunnen dalen.

Bv. Investeer in degelijke projecten ter preventie van rugpijn. Maak mensen bewust van hun rug. Leer jongeren aan hoe ze het best hun rug in conditie houden. Leer de mensen een stukje zichzelf te behandelen als er een kwaaltje opkomt. En laat niet alles escaleren tot het moment dat mensen medicatie moeten slikken of nood hebben aan een zware operatie met een uitgebreide revalidatie.

Maak de klik van curatief (genezen) naar preventief (vermijden). Helaas heeft men daar geen oog voor. Een legislatuur duurt maar 6 jaar en daarna is het hun zorg niet meer.

Spijtig is dat.

Wat kunnen we zelf doen?

Vermijd het krijgen van rugpijn. De blog staat boordevol tips om je rug in conditie te houden.

Wil je dat beetje meer en wil je je gezondheid echt in eigen handen nemen en niet alles overlaten aan het systeem? Schrijf je in voor mijn nieuwste project…de “back box“.

Back Box

Bestel via mail je eigen Back Box. In dit gezondheidspakket zit alles wat je nodig hebt om je rug in conditie te houden/krijgen.

Materiaal om je rug te mobiliseren, versterken en pijnlijke spieren aan te pakken.

Dit alles met begeleidende steekkaarten, die je uitleggen hoe alles werkt en hoe je bepaalde oefeningen moet uitvoeren.

Workshop

Niet zeker van je stuk? Of heb je liever eens wat persoonlijker advies? Je kan je steeds inschrijven voor onze workshops waarbij we in beperkte groep leren omgaan met het materiaal.

Zo krijg je alle tips en tricks mee in de les en zijn je oefeningen nog eens aangepast aan jouw problematiek.

Wacht niet tot je klachten krijgt. Wees slim en kies voor de preventieve weg.

Beter vermijden dan genezen!


Geplaatst

in

,

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.