Hoeveel kost je kinesist?

Wat is de kostprijs van een bezoek aan je kinesist? Wat zijn de geldende tarief voor kinesisten? Welke terugbetalingen voorziet de sociale zekerheid?

Hoeveel betaalt het ziekenfonds terug?

Het terugbetalen van kinesitherapie door de ziekenfondsen in België is afhankelijk van verschillende factoren. In het algemeen geldt dat kinesitherapie wordt terugbetaald door de ziekenfondsen als het wordt voorgeschreven door een arts en als het wordt uitgevoerd door een erkende kinesitherapeut.

Hoeveel van de kosten van kinesitherapie worden terugbetaald door de ziekenfondsen, is afhankelijk van uw specifieke situatie. In sommige gevallen kunnen de kosten volledig worden terugbetaald, terwijl in andere gevallen alleen een deel van de kosten wordt vergoed. Het is daarom raadzaam om contact op te nemen met uw ziekenfonds om te bepalen wat in uw geval van toepassing is.

Maar er zijn een boel problemen met die afspraak tussen de overheid en je kinesist:

 • De vergoeding van je kinesist zakt elk jaar. Deze werden sinds 2010 niet meer bijgewerkt, en zijn sindsdien met 27% gedaald (gecorrigeerd voor indexatie). Allerhande kosten (huur, apparatuur etc) blijven wel stijgen natuurlijk.
 • Er is veel onzekerheid. De kleine lettertjes van de conventie veranderen elk jaar ingrijpend. Het is dus lastig voor je kinesist om de afspraak met de overheid correct te volgen.
 • De overheid maakt het je moeilijk om je werk kwalitatief te doen. Je kan niet blijven investeren in dure bijscholingen en kwaliteit, terwijl het loon aan de andere kant blijft dalen.

In het kort: de overheid bespaart. Ook op de uitgaven voor kinesitherapie. De overheid dreigt er zelfs mee om de kinesitherapie uit de terugbetaalde gezondheidszorg te halen. Je bezoek aan je kinesist zou dan niet meer terugbetaald worden, tenzij je een duur aanvullend pakket hebt bij je ziekenfonds.

Wat betekent dit voor jou?

Heb je regelmatig een kinesist nodig? Je zal de aanhoudende besparingen bij de kinesisten voelen. De kans dat je bij een goede kinesist meer uit eigen zak moeten betalen is reëel.

Wij voorspellen namelijk dat je twee types kinesisten zult overhouden:

 • Kinesisten die wel de conventie volgen. Financieel is dit niet haalbaar om topkwaliteit te handhaven. Dit worden massapraktijken. Je moet nu eenmaal meer patiënten per uur kunnen doen om de zaken te laten draaien.
 • Kwalitatieve privépraktijken, waarbij je meer zult moeten betalen. Deze zullen de conventie niet volgen. En bv. aanrekenen in functie van graad van specialisatie.

Dit zijn 2 extreme voorbeelden; ik vrees wel dat dit meer en meer de realiteit zal worden. We hoeven maar bij de noorderburen te kijken.

Als kinesisten zouden wij al tevreden zijn als er een gelijke terugbetaling voorzien wordt voor alle kinesisten. Onafhankelijk van onze keuze voor de conventie. De patiënt moet vrije keuze kunnen krijgen. Het kan toch niet zijn dat de overheid kwaliteit afstraft. Momenteel bestaat er een ongelijkheid in terugbetaling.


Geplaatst

in

,

door

Reacties

2 reacties op “Hoeveel kost je kinesist?”

 1. jan heirickx avatar
  jan heirickx

  Ingevuld!

 2. […] worden er 18 sessies kinesitherapie door een ervaren kinesitherapeut gegeven en krijg je een […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.