rugpijn tijdens zwangerschap

Lage rugpijn tijdens de zwangerschap: vier tips

Zwangerschap is een zware periode en dan krijg je nog te maken met rugpijn. Nochtans is (lage) rugpijn tijdens de zwangerschap een veel voorkomend probleem.

Wat doe je eraan en hoe ga je er mee om?

Types pijn tijdens de zwangerschap

Heb je uitstralende pijn aan de binnenkant van je been? Deze kan ook uitstralen naar binnenin de schede of je lies. Je oorzaak zit dan rond het bekken of schaambeen. Deze uitstralingspijn moet je ook beschouwen als rugpijn tijdens de zwangerschap.

De pijn kan ook in de rug starten, onderrug. Deze pijn kan uitstralen over de bil, naar de lies, de achterzijde van het bovenbeen en soms ook het onderbeen.

Pijn rond je heiligbeen/sacrum. Pijn rond staartbeentje of stuit.

Een typisch kenmerk is ‘startpijn’: pijn bij het starten van een beweging zoals opstaan uit een stoel.
De pijn neemt vaak toe bij vermoeidheid. Vermoeidheid treedt het snelst op als men op één plek blijft staan en bij slenteren. Stevig doorlopen geeft vaak minder klachten. Fietsen is vaak beter vol te houden dan wandelen. Langdurig in dezelfde positie zitten of liggen is vaak onplezierig.

Oorzaken van rugpijn tijdens de zwangerschap

Wat zijn de redenen van de plots rugpijn?

1. Tijdens je zwangerschap stijgt je lichaamsgewicht. Dit betekent een grotere belasting op je rug, gewrichten en spieren.

2. Door je stijgende lichaamsgewicht en je dikkere buik verandert het zwaartepunt van je lichaam. Daardoor verandert je lichaamshouding, ben je geneigd te hellen, je schouders naar achter te trekken en met een holle rug te lopen. Dit betekent een grotere belasting voor je rugspieren.

3.Je hormonen. Logisch, tijdens je zwangerschap komt een cocktail aan hormonen vrij en verandert je hormonenspiegel. Dit heeft een impact op je gewrichten: je gewrichtsbanden in je bekken versoepelen, zodat je bekkenbeenderen beweeglijker worden, en ten opzichte van elkaar meer kunnen bewegen.

Wat kan je doen?

Rust voldoende. Niet alleen ’s nachts maar ook overdag. Vermijd inspannende bezigheden zoals langdurig rechtstaan, trappen lopen, gebukt werken zoals stofzuigen, bedden opmaken, strijken, koken,… Vraag assistentie bij huishoudelijke taken (dienstencheques?) en de zorg voor je eventuele kinderen.

Let op je houding. Ga niet achterover staan. Kantel je bekken, span je buikspieren aan en strek jezelf. Geef je onderrug voldoende steun bij het zitten. Loop niet op hoge hakken maar ga voor platte schoenen.

Laat je begeleiden door een kinesist. Hij/zij kan je helpen met oefeningen om rug- en bekkenklachten te verminderen.

Let op een goede rughygiëne. Buig door je knieën bij het heffen of tillen.

Blijf sporten. Fietsen en zwemmen zorgen voor een sterke rug.

Vind een houding waar seks niet voor pijn zorgt. Meestal is dit een waarbij je benen niet teveel spreidt. Ook een zijligpositie helpt tegen rugpijn. Lees ons artikel Seks met rugpijn voor achtergrondinformatie.

Een aantal aandachtspunten bij het slapen: de beste positie is vaak zijlig. Leg eventueel een kussen tussen je knieën en je enkels.
Kom voorzichtig uit je bed, door op je zij te rollen met je knieën bij elkaar. Steek dan je voeten uit het bed, waarna je je met je armen kan opduwen tot je zit. Daarna kan je probleemloos rechtstaan.

Gebruik ondersteunend materiaal, zoals een zwangerschapsband en een correcte matras. Vraag advies aan je arts of kinesist en lees ons artikel De beste matras tegen rugpijn.

Gebruik je gezond verstand, en vermijd situaties die tot rugpijn leiden.

Wat veroorzaakt rugpijn tijdens de zwangerschap?

Iedereen kent het, je bent zwanger en je hormonen slaan op hol. Een verandering in de hormoonspiegel is een van de boosdoeners.
De spieren en ligamenten worden zwakker en kunnen minder gewicht dragen door deze hormonale veranderingen.

Een toename in lichaamsgewicht anderzijds zorgt voor een verandering in de lichaamshouding. De buik wordt dikker waardoor het zwaartepunt van het lichaam zich meer naar voor verplaatst. De bekken en rug worden extra belast.

Wat doe je er aan?

Tip 1: Zorg ervoor dat je tijdens je (dagelijkse) activiteiten de juiste houding aanneemt. Probeer een natuurlijke houding aan te nemen. Let op de volgende zaken:

  • Verdeel je lichaamsgewicht over beide voeten
  • Zorg ervoor dat je knieën lichtjes gebogen zijn
  • Breng je schouders naar achter maar hou ze laag
  • Kantel je bekken iets naar achter tot je rug een neutrale houding aanneemt
  • Hou je voeten op heupbreedte
  • Denk vooral goed na wanneer je iets moet tillen. Werk vanuit je benen, niet vanuit je rug.

Tip 2: Oefen je bekkenbodemspieren tijdens de zwangerschap. Je kan dit thuis doen of op basis van oefeningen die de kinesitherapeut voorstelt. Vanaf 26 weken kan u bij de kinesitherapeut terecht op voorschrift van de dokter.

Tip 3: Het is belangrijk om ondersteunende schoenen (bijvoorbeeld steunzolen) te dragen tijdens de zwangerschap. Deze bieden steun voor je rug. Je kan dus best niet op hoge hakken lopen.

Tip 4: Luister naar je lichaam. Doe enkel wat voor jou goed aanvoelt. Als je last krijgt van bepaalde activiteiten, stop de activiteit onmiddellijk. Aarzel niet om hulp te vragen als iets niet lukt.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Treden er vroeg rugklachten op tijdens de zwangerschap? Dan is het verstandig even je huisarts of gynaecoloog op te bellen als deze blijven aanhouden en u belemmeren bij het uitvoeren van activiteiten.

Rugpijn hoeft niet altijd te wijten zijn aan zwangerschap, het kan ook iets anders zijn zoals een blaasontsteking of nierproblemen. Hierbij treedt tevens een uitstraling naar boven en opzij op.

Advies

Zwangerschap is een mooie periode, laat je dus vooral niet tegenhouden om te doen wat je graag doet. Denk vooral aan jezelf. Geniet van deze unieke periode en koester dit.


Geplaatst

in

,

door

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.