steunzolen

Hebben steunzolen invloed op rugpijn?

Zijn steunzolen een oplossing?

Waarschijnlijk herken je het wel. Als je veel pijn hebt in de onderrug ga je anders bewegen. Bijna automatisch neem je bij rugpijn een andere lichaamshouding aan. Steunzolen kunnen helpen om een lichte houdingscorrectie uit te voeren.

Helaas werkt dit vaak averechts. Door de verkeerde houding riskeer je juist méér lichamelijke klachten te krijgen. Bovendien gaat ook je onderrug daardoor een extra geforceerde houding aannemen. Spieren raken op die manier overbelast en kunnen geïrriteerd raken.

Overpronatie

Je voeten zijn de basis voor een goede lichaamshouding, ze worden vaak zwaarbelast.

Wanneer je enkels tijdens het lopen te veel naar binnen kantelen, spreken deskundigen van een overpronatie, met al snel vervelende pijnklachten in de onderrug als gevolg.

Goede ondersteunende zolen zijn dan ook een aanrader bij onderrugklachten. Ze helpen het bewegingspatroon te ondersteunen en corrigeren op een correcte wijze je lichaamshouding. Je krijgt weer een natuurlijke basishouding en je lichaam gaat zich vloeiender bewegen. Je zult merken dat je onderrug zich geleidelijk weer gaat herstellen. De spierspanning neemt af en dus ook de pijn. Met als aangenaam bijkomend voordeel een verhoogde kans op een welverdiende nachtrust.

De basis

De aanschaf van kwalitatief goede steunzolen zijn vaak ook het eerste advies dat je krijgt van artsen en kinesisten. Maar je kunt zelf ook het initiatief nemen. Het gebruik van goede schoenen in combinatie met voor jouw persoonlijk aangemeten steunzolen is de ideale combinatie voor een krachtige basis tegen onderrugklachten.

Je kinesist kan je een kwalitatief podoloog aanraden. Ga niet zomaar naar de eerste de beste, want niet elke steunzool wordt even goed opgemeten. Vraag hier zeker raad.

Aan het werk

Een goede basis, stand van de voeten is belangrijk. Daarna is het belangrijk dat je kinesist kijkt naar de stand van je knieën, heupen, en bekken. De kleinste correctie in de voeten heeft een grote invloed op de rest van het lichaam, tot in de nek. Teveel correctie kan dan extra rugpijn betekenen. Dus ga zeker terug naar je podoloog of orthopedist als je klachten niet weggaan of verergeren.

Je kinesist kan je ook helpen met advies. Niet elke scheefstand moet nodig gecorrigeerd worden. In de loop der jaren heeft je lichaam al eigen strategie ontwikkeld om hiermee om te gaan. Dus ja steunzolen zijn heel belangrijk, neen niet iedereen heeft baat bij een zooltje.

Rugpijn is vaak een multifactorieel probleem. Het is belangrijk alle facetten mee te nemen in de behandeling van je rugpijn. Enkel zo kan je langdurig goede resultaten boeken. De weg naar een pijnvrij leven ligt vol met inspanningen, maar ook inzichten.


Geplaatst

in

, , ,

door

Reacties

4 reacties op “Hebben steunzolen invloed op rugpijn?”

  1. Marie avatar

    Toen ik na een jaar lang rugpijn steunzolen kreeg die mij zouden helpen was ik erg skeptisch in het begin. Toch hebben deze wonderen gedaan voor mijn postuur en dus direct ruggenwervels. Mijn houding veel beter en mijn spieren raken hierdoor niet meer snel overbelast. Wellicht helpt dit anderen ook bij rugpijn!

  2. Vincent avatar

    Voor mij hebben mijn steunzolen echt een enorm verschil gemaakt. Heb in het verleden erg veel last gehad van rugpijn die tegen het eind van de middag kwam opzetten, of wanneer ik te lang gelopen had. Mijn zolen zorgen voor minder pijn en meer ondersteuning in het dagelijks leven.

  3. Aatje avatar
    Aatje

    Steunzolen gekregen. Pijn in de voeten aanzienlijk minder. Daarvoor in de plaats veel pijn net onder de heupen. Terug gegaan en zolen zijn aangepast. Pijn blijft

  4. Dirk avatar
    Dirk

    Steunzolen gekregen van de podium ivm klachten enkel. Toen kwamen de rugklachten. Gestopt met de steunzolen. Rugklachten bleven het is een ware hel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.