kniepijn dermatomen

Lage rugpijn

Algemeen

80% van de bevolking krijgt te maken met lage rugpijn. Veel mensen zitten thuis met rugpijn of moeten hun hobby’s even aan te kant zetten. Gelukkig gaat de pijn na verloop van tijd ook weer voorbij.

Weg met rugpijn is betrouwbare partner om je rugpijn aan te pakken. In dit artikel overlopen we de verschillende oorzaken van rugpijn, wat je kan doen om de pijn te verminderen, en hoe je rugpijn vermijdt met rugpijnpreventie.

Pijn

Mensen gaan pas iets ondernemen, wanneer ze echt lage rugpijn hebben. Pijn is een duidelijke aanzet om hulp te vragen. Achter pijn zit er een enorm mechanisme. Belangrijk om dit te begrijpen. Je kan pas je pijn aanpakken als je begrijpt hoe het ontstaat en in stand wordt gehouden.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken voor lage rugpijn. Maar meestal is er zelfs niks aan te hand. Het merendeel van de acute rugpijnen gaat van zichzelf over.

Het is daarom belangrijk niet direct naar medicatie te grijpen of snel op zoek te gaan naar medische beeldvorming. Keep calm… de kans dat het van zichzelf overgaat is groot.

Indien je na een 4-tal weken geen verbetering van je klachten hebt is het aangewezen je verder te laten onderzoeken. Er kunnen dan verschillenden oorzaken verantwoordelijk zijn voor je aanhoudende pijn. Je huisarts en kinesist kunnen je hierbij helpen.

Typische oorzaken van aanhoudende pijn in de rug:

Behandelingen

Pas wanneer je niet spontaan verbetering ervaart de eerste maand is het aangewezen om te gaan kijken voor een behandeling.

Er zijn veel mogelijke behandelingsmethodes. Dit gaat van puur medicatie, versoepelende oefeningen, spierversterkende oefeningen, adviezen enz… Er zijn veel verschillende types van rugpijnbehandeling.

Een overzicht van de artikels op deze website: