Buikpijn: een gevolg van lage rugpijn, of niet?
Buikpijn en lage rugpijn lijken dan wel niet meteen iets met elkaar te maken te hebben, soms is de oorzaak van beide probleem dezelfde. Om uit te maken of dit het geval is, is het natuurlijk belangrijk om wat meer te weten te komen over wat beide soorten pijn precies inhouden.
De eerste vraag die je je moet stellen: staat de buikpijn in verband met bewegingen die gemaakt worden of niet. Als dat niet het geval is, dan bestaat de kans dat de pijn veroorzaakt wordt door een probleem met de ingewanden.
Pijn in de rug en buik door een probleem met ingewanden
Alles met betrekking tot de ingewanden wordt ook wel aangeduid met de term ‘visceraal’. De ingewanden zijn onder andere de dunne en dikke darm, de blaas, de nieren, de maag, enzovoort. Vaak gaan problemen met deze organen gepaard met een pijn of irritatie die niet op locatie van het orgaan zelf zit. Een orgaan op zich zal geen pijn geven. Daarom is het soms zo moeilijk om de oorsprong van de pijn te kunnen bepalen.
Een orgaan in problemen kan je buikvlies en middenrif gaan irriteren en zo buik- en rugpijn creëren.
- bv. nieren – onderrug
- lever – rechter schouder en monnikskapspier
- longen/middenrug – linker schouder en monnikskapspier
- …
Met strijken en prikken (met een prikrol) kan een therapeut hierover al wat meer duidelijkheid geven. Voetreflexologen kunnen zelfs op de voeten gaan voelen welke organen overbelast zijn.
Pijn in de rug en gerefereerde pijn
Als de pijn in een bepaald deel van het lichaam op een ander gebied van het lichaam geprojecteerd wordt, dan spreekt men ook wel van ‘refered pain’. Een goed voorbeeld hiervan is de pijn die veroorzaakt wordt in de linkerarm of de borst, terwijl de oorzaak van het probleem eigenlijk bij het hart ligt.
Elk orgaan heeft zijn eigen ‘refered pain’ gebied en dat kan in sommige gevallen de oorzaak zijn van pijn in de rug en buik. Kwetsbare organen hiervoor zijn de lever, galblaas en nieren.
Buikpijn als gevolg van de rug
Buikpijn kan ook direct te maken hebben met de rug. Indien er bv. een zenuw geïrriteerd zit in je middenrug (T12, L1, L2) kan deze uitstralen naar je buik/navel/lies. Gelukkig is het pijnpatroon hier duidelijker en beter gelokaliseerd. Dit is echte uitstralingspijn. Je huid zal dan ook in die zones veel gevoeliger zijn dan op andere plekken op je lichaam.
Organen en rugpijn
Ook al gaat je orgaan niet direct een link hebben met de rugpijn. Een langdurige belasting van een orgaan of meerder organen kan je pijndrempel doen zakken. En zo een handje helpen bij het ontwikkelen van chronische rugpijn. Je orgaan is dan niet de oorzaak van je rugpijn. Maar helpt wel je lichaam gevoeliger te maken en je sneller in de vicieuze cirkel van chronische pijn te duwen.
Rugpijn is vaak een multifactorieel probleem. Het is belangrijk alle facetten mee te nemen in de behandeling van je rugpijn. Enkel zo kan je langdurig goede resultaten boeken. De weg naar een pijnvrij leven ligt vol met inspanningen, maar ook inzichten.
Geef een reactie