Waarom heb je rugpijn tijdens je menstruatie?

Veel vrouwen ervaren rugpijn tijdens hun menstruatie. Deze pijn kan variëren van een milde stijfheid tot hevige krampen en kan zowel vóór als tijdens de menstruatie optreden. Hoewel de exacte oorzaak van rugpijn tijdens de menstruatie niet bekend is, wordt gedacht dat hormonale veranderingen en spierspanning een rol spelen.

Oorzaken

Tijdens de menstruatie produceert het lichaam meer van het hormoon oestrogeen, wat kan leiden tot spierspanning en pijn. De baarmoeder, die zich in het bekkengebied bevindt, kan ook beginnen te samentrekken tijdens de menstruatie, wat extra druk kan uitoefenen op de rugspieren. Dit kan leiden tot stijfheid en pijn in de rug.

Sommige vrouwen hebben ook een aandoening genaamd endometriose, waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoeder bevindt. Dit weefsel kan op de rug spieren groeien en leiden tot extra pijn tijdens de menstruatie.

Verlichting

Er zijn verschillende manieren om rugpijn tijdens de menstruatie te verminderen. Het is belangrijk om voldoende te bewegen en te blijven bewegen, ook tijdens de menstruatie. Dit kan helpen om de spierspanning te verminderen en de bloedcirculatie te verbeteren. Het is ook aan te raden om warmte toe te passen op de rug, bijvoorbeeld met een warmwaterkruik of een verwarmingskussen.

Sommige vrouwen ervaren ook pijnverlichting door pijnstillers te gebruiken, zoals ibuprofen of paracetamol. Het is belangrijk om de bijsluiter te lezen en de aanbevolen dosering te volgen. Als de rugpijn tijdens de menstruatie ernstig is of als andere symptomen zoals misselijkheid of koorts aanwezig zijn, is het aan te raden om contact op te nemen met uw huisarts.

In sommige gevallen kan hormonale behandeling helpen om rugpijn tijdens de menstruatie te verminderen. Dit kan bestaan uit het gebruik van anticonceptiepillen of het plaatsen van een spiraaltje, dat hormonen afgeeft die de baarmoeder kalmeren en de pijn verminderen.

Medische hulp

Als uw rugpijn tijdens de menstruatie ernstig is, is het aan te raden om naar uw huisarts te gaan.