zitbal

Hoe gebruik je een zitbal?

Helpt een zitbal bij rugpijn?

We hebben er allemaal al eens over gehoord. Men beweert dat de zitbal goed is voor de rug. Zelfs fitnesscoaches gebruiken het soms.

Maar helpt het wel? En is het goed voor de rug?

Wat is een zitbal?

Een zitbal is gemaakt van zacht elastisch materiaal gevuld met lucht. Zo’n bal is te verkrijgen in verschillende afmetingen en kleuren.

Als je zitbal correct gebruikt dan kan het inderdaad helpen bij je rugpijn. Maar let op, zitten op een zitbal kan ook rugpijn veroorzaken, als je de zitbal niet juist gebruikt.

In dit artikel zullen we de voor- en nadelen van een zitbal bespreken.

Hoe gebruik je een zitbal?

Zorg ervoor dat de zitbal voldoende opgeblazen is. Beginners kunnen echter kiezen voor een iets minder opgeblazen bal. Dit zorgt voor nog iets meer stabiliteit.

Kies het formaat van een bal het best naargelang uw grootte. Je kan dit testen door op de bal te gaan zitten. Zorg er dan voor dat je bekken boven je knieën komt, zodat je benen kunnen afhangen. De knieën zijn dan gebogen in een hoek van 90 graden.

Door regelmatig op de bal te zitten train je ook je rugspieren. Op een zitbal zit je actief, veel meer dan in een gewone stoel. Bij een mooie houding (“rechte rug”) gebruik je je diepe rugspieren, en het zijn precies deze spieren die we nodig hebben om rugpijn te vermijden of te verbeteren.

Nadelen

De zitbal mag zeker geen vervanging zijn voor de bureaustoel. Gebruik het af en toe.

Het is afgeraden om de bal meer dan twee uur per dag te gebruiken aangezien de bal geen rugsteun heeft.

Gebruik je de bal aan de bureautafel? Let er dan op dat je de tafelhooge ook aanpast. Een zitbal zit namelijk iets hoger dan een bureaustoel. Ook dit vermijdt opnieuw  een slechte zithouding en dus rugpijn.

Let er ook op dat je niet valt. Plaats de zitbal daarvoor het best dicht bij een muur. Zo heb je extra steun door de muur. Een mat of tapijt onder de zitbal leggen is ook een optie. Maar probeer het vooral zelf. De ene persoon is nu eenmaal onhandiger dan de andere.

Voordelen

Probeer stabiel op de zitbal te zitten. Door de bewegingen (“wiebelingen”) ondergaan de tussenwervelschijven drukverschillen. Dit resulteert in een verhoogde vochtproductie. Tussenwervels blijven zo ‘gesmeerd’ en kunnen om die reden hun functies beter uitvoeren. Het zijn zogenaamde schokdempers en ze zorgen ervoor dat onze ruggenwervels kunnen bewegen ten opzichte van elkaar.

Door regelmatig gebruik van de bal, kan men ook de spieren versterken die zorgen voor stabiliteit. Dan doe je als het ware aan “actief” zitten. Je verbetert daarbij ook je zithouding. Je doet dus aan lichte conditietraining voor de onderrug. En dit tijdens je werk… kwestie van efficiënt te zijn.

Conclusie

De zitbal is een van de meest goedkope manieren om lage rugpijn te verhelpen. Het is een goed hulpmiddel en zeker een aanrader bij juist gebruik.


Geplaatst

in

, , ,

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.