rugklachten

Rugklachten kennen verschillende oorzaken

Rugklachten zijn een van de meest voorkomende medische problemen. Het is positief dat de meeste rugklachten spontaan weggaan na enkele weken. Helaas kan pijn in de rug een van de moeilijkste en meest frustrerende problemen van de patiënt zijn, maar ook van hun arts.

De basis van een goede behandeling is dat de patiënt zijn probleem begrijpt. Omdat rugklachten zo moeilijk te behandelen zijn is begrip van de oorzaak essentieel voor een vlot herstel.

Wat zijn dus de oorzaken van rugklachten en rugpijn?

Oorzaken van rugpijn

Lumbale spierspanning
Je spieren gaan ineens in een spierkramp gaan schieten. Mensen weten wel of niet wat de beweging was dat deze kramp veroorzaakte. Een ding is zeker, het doet geweldig pijn. Wel goed nieuws, dit kan lost zichzelf meestal op.

Gescheurde discus
Een gescheurde tussenwervelschijf of een hernia. Hierbij gaat de gelkern uit uw tussenwervelschijf naar buiten duwen. Hoe deze te behandelen wordt in een andere blogbericht uitgelegd.

Discogene rugpijn
Dit is ook een beschadiging van de tussenwervelschijf maar zonder dat kern naar buiten komt. Geen herniatie dus.

Stenose
Voornamelijk bij oudere mensen. Door verschillende oorzaken gaat het je wervelkanaal gaan vernauwen. Als deze vernauwing zorgt voor een afknelling of irritatie krijg je rugpijn en klachten.

Artritis
Dit speelt zich vooral af in de knie en vingers. Maar gaat ook een algemene ontstekingsreactie geven in het ganse lichaam en de kleine gewrichten in de rug. Met pijn en beperking in de rug als gevolg.

Spondylolisthesis
Dit is een instabiele wervel die begint te schuiven of “slippen”. Degeneratie en slijtage gaan dit gaan veroorzaken. Een onstabiele rug geeft rugklachten.

Osteoporose
Dit bevind zich in het ganse lichaam. T.h.v. van de rug kan dit de wervels doen indeuken. Men krijgt compressiefracturen door een te zwak bot.

Geen van bovenstaande is in mijn geval de oorzaak?

De kans is groot dat je niet in één van bovenstaande hokjes past. Rugpijn heeft vaak geen eenduidige oorzaak. Vaak blijven de klachten bestaan terwijl de initiële oorzaak al lang genezen is. Hoe kan dit?

Wanneer moet ik dan naar de dokter met mijn rugklachten?

De meeste opstoten van rugpijn duren een aantal dagen of weken. Wanneer je een nieuwe soort rugpijn ervaart, neem gerust eens contact op met je huisarts.

In dit artikel vind u alle signalen wanneer je naar de dokter moet gaan.

Bronnen: Biyani, A. Andersson, G.B. “Low Back Pain: Pathophysiology and Management J. Am. Acad. Ortho. Surg., March/April 2004; 12: 106 – 115.


Geplaatst

in

door