Pijn bestaat enkel in de hersenen.
We hebben acute en chronische pijn. Pas wanneer een signaal in de hersenen aankomt, gaat is lichaam dit ervaren als pijnlijk. De prikkel heeft al lange weg afgelegd. bv van je onderrug naar de hersenen. Op dit lange traject kunnen de prikkels vermindert of versterkt worden. Deze veranderingen gaan je gevoel kleuren. Op een positieve of negatieve manier. We hebben acute en chronische klachten.
Acuut
Acute pijn is gemakkelijk, je kwetst jezelf, en het doet pijn. Je laat je verzorgen en even later is het probleem opgelost en ben je van je pijn verlost.
Chronisch
Bij chronische rugpijn is het iets moeilijker. 1 op de 5 mensen heeft last van chronische pijn.
Bij chronische rugpijn kan uw pijnprikkel langdurig aanwezig blijven en heb je dus gewoon langer last. Maar vaak is de oorzaak van u pijn al lang verdwenen, maar geven uw hersenen nog steeds aan dat er iets aan de hand is. Wat dan? Je voelt die pijn wel nog degelijk, het lijkt alsof de oorzaak er nog steeds zit. De dokters vinden niks meer wat je klachten kan verklaren.
Bij chronische klachten ontwikkel je een hypergevoeligheid van het zenuwstelsel. Dit maakt de behandeling en oplossing van de pijnproblematiek complexer. Plots beginnen meerdere factoren invloed te hebben op de pijn.
Het is daarom belangrijk je pijnverhaal volledig aan te pakken. We hebben hiervoor speciale programma’s ontwikkeld:
- Een leven zonder middenrugpijn, videolessen op Udemy (momenteel niet meer online beschikbaar);
- Behandeling van kaakklachten, online programma met ondersteuning van een therapeut;
- Oplossen en verminderen van bruxisme (=tandenknarsen en tandenklemmen), online programma met ondersteuning van een therapeut.
Mentale aspecten niet vergeten
Je kan je brein gaan trainen, maar je moet eerst alle facetten grondig onderzoeken. Dan ga je ze één voor één gaan aanpakken.
Bv. letsels genezen, emoties en denkpatronen aanpassen, medicatie, …
Je gedachten en overtuigingen hebben veel invloed op je pijnervaring. Onze levensstijl en voedingspatronen hebben ook een invloed.
Alles goed analyseren en de aanpak van je pijn grondig aanpakken dus. Een benadering van je probleem op een holistische manier kan je hierbij helpen.
Comfortabele beweging zonder pijn en angst is het einddoel.
Stel en een doel en begin eraan, je moet uit die vicieuze cirkel geraken.