nekhernia

Wat is een nekhernia?

Iedereen heeft wel al eens gehoord van een hernia.

Een hernia is eigenlijk een ander woord voor breuk. We bedoelen daarmee een scheurtje in weefsel waardoor iets niet op zijn plaats blijft zitten. Een nekhernia is dus niks anders dan een tussenwervelschijf in de nek waarvan de kern uitpuilt.

Achtergrond van de nekhernia

Onze rug bestaat uit een opéénstapeling van 33 of 34 wervels.

Deze wervels liggen niet zomaar op elkaar. Zo zouden ze te rap verslijten (we noemen deze slijtage artrose). Neen, de wervels rusten op schijfjes: de tussenwervelschijven.

Als je weet dat je onderste rugwervel 67,5% van je lichaamsgewicht moet kunnen dragen, dan kan je je wel inbeelden dat de onderste rugwervel wel tegen een stootje moet kunnen.

Wat doen mijn tussenwervelschijven?

De tussenwervelschijven dienen als een soort schokdemper voor alle bewegingen die de rug dagdagelijks moet opvangen. Denk aan stappen en lopen, en het gewicht dat je wervel hierbij moet dragen.

Tussenwervelschijven hebben een heel dikke, brede buitenkant die opgebouwd is uit ringetjes (denk aan een ui) met binnenin een gelachtige substantie: de kern. Deze kern bestaat voornamelijk uit water. Je kan het vergelijken met een donut die vanbinnen gevuld is met gel.

Bij elke belasting van de wervelzuil wordt de tussenwervelschijf samengedrukt, zo vangt het de druk op die ontstaat tijdens bewegen.

tussenwervelschijf

Hoe ontstaat een nekhernia?

Door slijtage (degeneratie) van de tussenwervelschijf kan deze tussenlaag deels of volledig scheuren (hernia) en kan de kern uitpuilen. De uitpuilende kern kan tegen een zenuw duwen waardoor je pijn kan krijgen.
Gebeurt dit in de nek dan spreken we van een nekhernia.
In het geval van een nekhernia kan er ook pijn ontstaan in je armen. Deze pijn voelt aan als een licht brandende, zeurende pijn. De pijn kan intenser worden als je je hoofd buigt (knikt).

Iedereen kan een nekhernia krijgen. Bepaalde jobs uitoefenen of roken geeft meer aanleiding tot slijtage, maar het blijft uiteraard verschillen van persoon tot persoon.

Wat kan ik doen?

Is er een nekhernia vastgesteld door een MRI en/of CT scan? Panikeer dan zeker niet.
70 tot 80% van de mensen met een nekhernia worden geholpen met een conventionele behandeling. Daarmee bedoelen we een behandeling bestaande uit rust, pijnstillers, houdingscorrigerende oefeningen en manuele therapie bij uw kinesitherapeut(e). Meer informatie vind je in ons artikel “hoe behandel ik mijn hernia“.

Slechts een klein deel van de mensen met nekhernia wordt geopereerd. Operatie is dus zeker niet altijd noodzakelijk!


Geplaatst

in

,

door