Help! Is rugpijn een symptoom van zwangerschap?

Rugpijn is inderdaad een veel voorkomend symptoom van zwangerschap.

Oorzaken

Dit komt voornamelijk door de veranderingen in het lichaam die plaatsvinden tijdens de zwangerschap. Zo neemt het gewicht van de baby toe en verandert de houding van de moeder om de baby te ondersteunen, wat kan leiden tot rugpijn.

Ook kan de afgifte van het hormoon relaxine, dat tijdens de zwangerschap wordt geproduceerd, leiden tot een versoepeling van de gewrichten en spieren in het bekken. Dit kan ervoor zorgen dat de rug extra belast wordt en rugpijn veroorzaken.

Daarnaast kan de groei van de baarmoeder ook druk uitoefenen op de rugspieren, wat kan leiden tot rugpijn. Dit is vooral merkbaar in de tweede helft van de zwangerschap, wanneer de baarmoeder groter wordt en meer druk uitoefent op de rug.

Rugpijn beperken

Er zijn verschillende manieren om rugpijn tijdens de zwangerschap te verminderen. Zo kan het helpen om regelmatig te bewegen en oefeningen te doen die gericht zijn op het versterken van de rugspieren. Ook kan het helpen om een goede houding aan te nemen en om zoveel mogelijk te ontspannen.

Sommige zwangere vrouwen ervaren ook verlichting door warmte- of koude-toepassingen op de pijnlijke rugspieren. Het is echter belangrijk om hierover eerst advies te vragen aan een arts of verloskundige voordat je dit doet, omdat het niet geschikt is voor iedereen.

Ernstige, langdurige rugpijn

In ernstige gevallen kan rugpijn tijdens de zwangerschap ook een teken zijn van een onderliggend medisch probleem, zoals een hernia of een uitsteeksel in de rug. In dit geval is het belangrijk om zo snel mogelijk een arts te raadplegen om te bepalen wat de oorzaak van de rugpijn is en hoe het behandeld kan worden.

In het algemeen is rugpijn een veelvoorkomend symptoom van zwangerschap en kan het verminderen door middel van regelmatige beweging, een goede houding en ontspanning. Als de rugpijn echter ernstig is of niet verbetert, is het belangrijk om een arts te raadplegen om te bepalen wat de oorzaak is en hoe het behandeld kan worden.


Geplaatst

in

,

door