Duiken met rugpijn
Heb je rugpijn na het duiken? Hulp nodig om uit je wetsuit te raken? Hoe kan je best duiken met rugpijn?
Wees gerust, je bent niet de enige! Bij het duiken moet je regelmatig zware gewichten op je rug dragen waardoor je het risico loopt om je rug te belasten. Vooral mensen met een sedentaire leefstijl (=veel zitten) hebben hier gemakkelijk last van.
Duiken met rugpijn is vervelend, maar er bestaan enkele aandachtspunten om rekening met te houden. In dit artikel vind je enkele tips om hier mee om te gaan. Je rug zal je dankbaar zijn!
Tip 1: minimaal gewicht
- Beperk de hoeveelheid duiklood die je bij je draagt. Gebruik niet meer dan nodig. Met de juiste (adem)technieken kan je dit nog verder beperken.
- Pas je fles aan. Ga bij een korte of ondiepe duik voor een kleinere fles
- Op het droge ontbreekt de opwaartse stuwkracht van het water. Het is dan ook vooral op het droge dat je het verschil kan maken. Houd de afstand tussen de duikstek en het aan- en aftuigen zo beperkt mogelijk. Een live-aboard is uiteraard ideaal.
Tip 2: ergonomie
- Hang al het gewicht zo dicht mogelijk bij je lichaam. Hoe dichter bij het lichaam, hoe minder de impact voor de rug.
- Het aandoen van je luchtfles kan heel belastend zijn voor de rug. Er zijn verschillende oplossingen: vraag een collega-duiker om je fles te helpen aandoen, of gebruik een alternatieve methode om je fles aan te doen: het ‘omhelzen’ van de tank. Dan draag je de zuurstoftank tegen de borst terwijl je het met twee handen draagt.
- Duikgewichtgordels zijn een ideale oplossing om materiaal mee onder water te nemen. Vraag gerust om hulp bij het aanbrengen van de gordel. Doe eerst de gordel aan alvorens de gewichten er aan te bevestigen. (Als je een gordel hebt met zakjes) Verdeel de gewichtjes goed over je lichaam, draag de gordel op je bekken en niet in de kromming / holling van je rug.
- Wanneer je een wetsuit koopt, let er dan op dat je zelf makkelijk bij de rits kan. Zo moet je geen hulp vragen bij het uitkleden, en hoef je jezelf niet in een oncomfortabele houding plaatsen om het pak uit te krijgen.
- Let er ook op dat je een geschikt masker hebt. Als je gezichtsveld groot is, zal je minder bewegingen maken met de nek tijdens het duiken. Dit ontlast je rug- en nekspieren.
Tip 3: let op je houding bij het duiken
Een goede houding kan duiken met rugpijn voorkomen. Tijdens het duiken worden verschillende houdingen aangenomen en maak je veel belastende bewegingen zonder dat je het door hebt.
Probeer daarom bijvoorbeeld zo weinig mogelijk te duiken met een opgeheven hoofd. Dit is geen natuurlijke houding en kan al gauw zorgen voor rugpijn. Vraag gerust aan je duikpartner om te kijken of je een gezonde houding aanneemt.
Duik ook ontspannen. Wanneer je goed uitgetrimt bent, moet dit zeker lukken.
Na het duiken
Houd het lichaam warm na het duiken om spierpijn te voorkomen. Een muts of kap dragen tussen het duiken in is belangrijk want via het hoofd vindt er veel warmteverlies plaats.
Het drinken van warme dranken tussendoor of na het duiken is ook aangeraden. Het zou zelfs nog beter zijn om droge kleren aan te doen tussen het duiken in maar dit is natuurlijk wel vermoeiend en tijdrovend. Dus afhankelijk van jouw duikstek en schema kan je hier rekening met houden.
Probeer je rug ook zo weinig mogelijk te belasten wanneer je uit het water bent. Loop niet onnodig met die zware luchtfles rond. Wanneer je iets moet nemen van de grond, gebruik dan je knieën, niet je heup.
Oefeningen
Kinesist Fien kan je helpen met Specifieke oefeningen. Een goede conditie is ook een pluspunt.
Geef een reactie