A human spine with a highlighted upper back area to indicate high back pain

Wat is hoge rugpijn?

Hoge rugpijn, ook wel bekend als thoracale rugpijn, is een veelvoorkomende aandoening die wordt gekenmerkt door pijn en ongemak in het bovenste deel van de rug, tussen de schouderbladen en net onder de nek. Het kan variëren van milde tot ernstige pijn en kan een aanzienlijke invloed hebben op de dagelijkse activiteiten en de kwaliteit van leven van mensen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de definitie, oorzaken, diagnose, behandeling en preventie van hoge rugpijn.

Definitie van hoge rugpijn

Hoge rugpijn wordt gedefinieerd als pijn en ongemak in het bovenste deel van de rug, de thoracale wervelkolom genoemd. Het kan uitstralende pijn veroorzaken naar de nek, schouders en armen, wat een beperkte mobiliteit en functioneren tot gevolg kan hebben. De pijn kan variabel van aard zijn, van een zeurende pijn tot een scherp, stekend gevoel. Hoge rugpijn kan acuut optreden na een blessure, maar het kan ook chronisch zijn en langdurig aanhouden.

Medische terminologie voor hoge rugpijn

Medisch gezien wordt hoge rugpijn ook wel thoracale dorsalgie genoemd. Dit is een algemene term die wordt gebruikt om de pijn in het bovenste deel van de rug te beschrijven. Het kan worden veroorzaakt door verschillende aandoeningen zoals spier- en gewrichtsproblemen, hernia’s, osteoporose en andere wervelkolomaandoeningen.

Algemene symptomen van hoge rugpijn

De symptomen van hoge rugpijn kunnen variëren, afhankelijk van de underlying oorzaken. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Pijn en stijfheid in het bovenste deel van de rug
 • Pijn die verergert bij beweging, hoesten of niezen
 • Uitstralende pijn naar de nek, schouders en armen
 • Beperkte bewegingsvrijheid van de rug
 • Pijn die kan verergeren na langdurig zitten of staan

Hoge rugpijn kan ook gepaard gaan met andere symptomen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid en spierzwakte. Het is belangrijk om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling van hoge rugpijn.

Oorzaken van hoge rugpijn

Fysieke oorzaken van hoge rugpijn

Er zijn verschillende fysieke oorzaken die kunnen bijdragen aan het ontstaan van hoge rugpijn. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:

 • Misalignement of disfunctie van de wervelkolom
 • Overmatig gebruik van de rugspieren
 • Verkeerde houding
 • Trauma of letsel aan de rug, zoals een verkeersongeval

Daarnaast kunnen leeftijdgerelateerde veranderingen in de wervelkolom, zoals degeneratieve veranderingen in de tussenwervelschijven en gewrichtsontsteking, ook bijdragen aan het ontstaan van hoge rugpijn.

Psychologische oorzaken van hoge rugpijn

Hoge rugpijn kan ook worden beïnvloed door psychologische factoren, zoals stress, angst en depressie. Deze emotionele en mentale spanningen kunnen spierspanning veroorzaken en de perceptie van pijn beïnvloeden. Het is belangrijk om een holistische benadering te hanteren bij de behandeling van hoge rugpijn, waarbij zowel de fysieke als de psychologische aspecten worden aangepakt.

Diagnose van hoge rugpijn

Medisch onderzoek naar hoge rugpijn

Om de oorzaak van hoge rugpijn te achterhalen, kan een medisch onderzoek worden uitgevoerd. Dit omvat een grondige evaluatie van de medische geschiedenis, lichamelijk onderzoek en mogelijk aanvullende tests, zoals röntgenfoto’s of MRI-scans. Deze tests helpen bij het identificeren van mogelijke afwijkingen in de wervelkolom, spieren en gewrichten.

Beeldvormende technieken voor hoge rugpijn

Beeldvormende technieken, zoals röntgenfoto’s, CT-scans en MRI-scans, kunnen zeer waardevol zijn bij de diagnose van hoge rugpijn. Ze bieden gedetailleerde beelden van de wervelkolom en kunnen helpen bij het identificeren van eventuele afwijkingen, zoals hernia’s, botafwijkingen of ontstekingen. Deze beeldvormende technieken helpen artsen bij het stellen van een nauwkeurige diagnose en het bepalen van de juiste behandeling.

Behandeling van hoge rugpijn

Conservatieve behandelingen voor hoge rugpijn

Voor de meeste gevallen van hoge rugpijn wordt aanvankelijk een conservatieve benadering van behandeling aanbevolen. Dit omvat rust, warmte- en koudebehandelingen, fysiotherapie, oefeningen, chiropractie en pijnstillende medicatie. Deze behandelingen zijn gericht op het verminderen van pijn, het verbeteren van de mobiliteit en het versterken van de rugspieren.

Chirurgische behandelingen voor hoge rugpijn

In sommige gevallen kan een operatieve ingreep nodig zijn om hoge rugpijn te behandelen. Dit wordt echter meestal overwogen wanneer conservatieve behandelingen niet effectief zijn gebleken of wanneer er sprake is van een ernstige onderliggende aandoening, zoals een hernia of wervelkolomaandoening. Een orthopedisch chirurg kan in dergelijke gevallen de juiste chirurgische opties en procedures aanbevelen.

Preventie van hoge rugpijn

Levensstijlveranderingen om hoge rugpijn te voorkomen

Er zijn verschillende levensstijlveranderingen die kunnen helpen bij het voorkomen van hoge rugpijn. Enkele tips zijn:

 • Goede houding handhaven
 • Regelmatig bewegen en oefenen om de rugspieren te versterken
 • Tillen en buigen met de juiste techniek
 • Een gezond gewicht behouden
 • Stress verminderen door ontspanningstechnieken

Oefeningen ter preventie van hoge rugpijn

Specifieke oefeningen kunnen helpen bij het versterken van de rugspieren en het verbeteren van de flexibiliteit, wat kan helpen om hoge rugpijn te voorkomen. Enkele effectieve oefeningen zijn nekstrekoefeningen, schouderrollen, boogschijfhouding en rugstrekoefeningen. Het is belangrijk om deze oefeningen op de juiste manier uit te voeren onder begeleiding van een professional.

In conclusie, hoge rugpijn is een aandoening die pijn en ongemak in het bovenste deel van de rug veroorzaakt. Het kan verschillende oorzaken hebben, zowel fysiek als psychologisch. Een juiste diagnose en behandeling zijn essentieel om de pijn te verlichten en het functioneren te verbeteren. Het is ook belangrijk om preventieve maatregelen te nemen, zoals het aannemen van een goede houding en regelmatig bewegen, om hoge rugpijn te voorkomen. Raadpleeg altijd een arts voor een professionele diagnose en behandeling van hoge rugpijn.

Heeft u last van hoge rugpijn en zoekt u naar manieren om uw slaapcomfort te verbeteren? Ontdek hoe een geschikte matras een wereld van verschil kan maken. Bezoek WegMetRugpijn voor een uitgebreid overzichtsartikel dat uitlegt hoe u de beste matras kunt vinden voor uw specifieke behoeften. Leer meer over het belang van hardheid, vochtbalans en temperatuurcontrole en krijg advies over welke matras het beste is voor het verlichten van uw rugpijn. Vind de perfecte matras en zeg vaarwel tegen hoge rugpijn.


Geplaatst

in

,

door

Tags: