matras

Duizenden mensen hebben elke nacht opnieuw last van hun rugpijn bij het slapen.

Dit hoeft niet zo te zijn – met de juiste matras kan je heel wat pijn vermijden. Maar hoe weet je nu wat voor jou de “juiste” matras is?

Ik heb goed nieuws 🙂 Er is een methode waarop je eenvoudig een goede matras vindt. Lees verder om dit “geheim” te weten te komen.

Eerst een aantal belangrijke vaststellingen uit mijn praktijk:

#1 – Elke rugpijn is anders

Elk geval is uniek.

Het is daarom moeilijk – nee onmogelijk – om zomaar te kunnen vertellen wat voor jou de beste matras is.

Toch is er een manier om dit te weten te komen 🙂

#2 – Breed aanbod

Er bestaan verschillende types matrassen op de markt. Er is een breed aanbod. En ze verschillende op fundamentele vlakken van elkaar:

 • Hardheid: (half)zacht of (half)hard
 • Temperatuurscontrole: warmte vasthouden of net eenvoudig vrijgeven
 • Vochtbalans: vocht vasthouden of net eenvoudig vrijgeven

#3 – De beste matras voor jouw rugpijn

Je vindt je beste matras .. door verschillende matrassen te testen.

Hoe vind je nu die beste matras … ? Probeer zoveel mogelijk verschillende matrassen bij je thuis uit.

Mijn advies

Mijn advies om de matras te vinden waarmee je pijnvrij kunt slapen:

 • Tip 1: probeer verschillende types matrassen thuis uit. Je zou zeker 3-4 types moeten proberen. Let erop dat je verschillende types matrassen uitprobeert, dus niet allemaal harde matrassen, of schuimmatrassen
 • Tip 2: je kan matrassen altijd thuis uitproberen. Je kan meestal meer dan 2-3 maanden proberen en dan zonder kosten je matras retourneren. Meer over het retourneren van matrassen.
 • Tip 3: Koop daarna de beste matras die je hebt gehad.
 • Tip 4: Vergeet de toebehoren hiet. Kussens en vestelbare bedden kunnen je ook helpen. Zie mijn artikel over kussens hier.

Ter info: de gemiddelde prijs van een matras

Matrassen verschillen sterk in prijs. Afhankelijk van het type matras, de kwaliteit, waar je het hebt gekocht en of je aanpassingen hebt aangebracht, kun je verwachten dat je ergens tussen een paar honderd tot enkele duizenden euro betaalt. Zo ben je zeker dat je niet alleen de beste matras tegen rugpijn koopt, maar ook tegen een aanvaardbare prijs.

Ter vergelijking geven we prijzen van vergelijkbare matrassen (telkens 160x200cm): de instapmatras Hovag-matras van Ikea kost 250 euro. Een Brunomatras kost 775 euro, een Emmamatras 850 euro, een Mattmatras ook rond de 800 euro. Een Dorsoo Comfort, voor mensen met rugpijn, kost 1500 euro. Een andullatiematras, voor mensen met chronische pijn, start vanaf 3000 euro.

We raden aan om niet meer dan 800 euro uit te geven voor een matras die je elke dag zult gebruiken.

11 Reacties

 1. Ik heb een scoliose en vaak last van lage rug pijn, welk type matras kies kk best?

  1. Bij scoliose is het belangrijk dat je wervelkolom goed ondersteund wordt. Dit hangt vooral af van de manier waarop je slaapt (zie Factor 1). Ben je rugslaper, buikslaper of zijslaper?

   1. rugslaper

   2. Bekijk samen met de verkoper om jouw scoliose zones in functie van hun richting meer of minder te ondersteunen. Vertel hem/haar duidelijk in welke richting de afbuiging zit.

 2. wat met de ikeamatras? aanrader of niet?

 3. interessant …
  Ik weet dat het moeilijk ligt maar de vermelding van enkele merken zou mij helpen want het aanbod is een jungle van allemaal beste matrassen 🙂

  1. Dag Jan, bedankt voor de opmerking. In een tweede versie van dit artikel gaan we alles simpeler houden en ook merken vermelden. Fien

 4. Is het mogelijk, dat bij een nieuwe matras pas na een maand de lage rugpijnklachten beginnen?

  1. Zeker en vast. Je lichaam heeft een zeker belastbaarheid. De belasting op je lichaam kan langzaam toenemen en dan ineens klachten veroorzaken. Het kan ook zijn dat iets anders de oorzaak van je rugpijn is. Rugpijn ontstaat vaak uit verschillende factoren. Het kan zijn dat de nieuwe matras net de laatste druppel was. Dit hoeft niet per definitie te betekenen dat je een slechte matras hebt.

 5. Dag Fien, Mijn vrouw is al enkele jaren gediagnosteerd met Fibromyalgie. Alles erop en eraan, slecht in slaap vallen, slecht slapen, nooit uitgerust zijn, altijd moe (CVS zit mee in het pakketje), pijn, uiteraard. Welke matras moet ik kiezen ? Herstellende slaap is zo belangrijk.

 6. […] is wel een belangrijke schakel en kan al veel verlichting met zich meebrengen. Lees ons artikel De beste matras tegen rugpijn voor meer […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.