Een rugbrace wordt soms voorgesteld bij rugpijn. Wat doen braces, welke types van rugbrace bestaan er allemaal? Lees er meer over in dit artikel.
Wat doen braces?
Rugbraces beperken de beweging in de rug om de genezing of het herstel te ondersteunen. Een rugbrace kan handig zijn na een overbelasting, breuk, operatie of andere aandoeningen zoals scoliose.
Tip 1: je hebt zachte en harde braces
Er bestaan twee types van rugbrace. Ze variëren van hard naar zacht.
Harde braces zijn zeer stug/rigide en moeten perfect op je lichaam passen. Je gaat merken dat er ijzer of plastiek in verwerkt zit. Ze bewegen dus niet mee met jou. Ze gaan uw bewegingen gaan beperken met helft. Deze rugbrace zal perfect op je lichaam moeten aansluiten voor een maximaal effect.
Zachte brace gaan je bewegingen beperken, maar door stugge elastische banden. Deze rugbrace zal jou bewegingen gaan meevolgen en ondersteunen. De brace zal je rug mee ondersteunen tijdens zaken opheffen, vooroverbuigen, sporten of werk.
Vraag na bij je kinesist of arts welke type brace je best koopt.
Tip 2 – Duurder is niet altijd beter
Zoals bij alles kan je fortuinen uitgeven aan rugbraces. Duurder is niet altijd beter, je hebt dan misschien wel een bekender merk of wat extra gadgets. Denk eerst na wat je echt nodig hebt en wilt, noteer dit en ga dan pas zoeken.
Tip 3 – Braces zijn niet altijd de beste keuze
Weet wat de oorzaak van je rugpijn is. Een rugbrace kan tijdelijke verlichting brengen. Maar al snel moet je je rug weer gaan gebruiken.
We hebben onze spieren namelijk nodig als een natuurlijke brace en mogen deze niet lui laten worden. In normale omstandigheden is een rugbrace maar geschikt voor korte periodes of periodes van extra belasting.
Tip 4 – Bepaal vooraf wat je brace moet kunnen
Er bestaan braces voor ernstige rugklachten tot lichte rugklachten. Wil je nog kunnen sporten? Is het voor dagdagelijks gebruik? Mag je echt niet kunnen bewegen met je rug? Hiervoor laat je je best adviseren door een specialist ter zake.
Waar wil je de correctie hebben? Er bestaan speciale braces bij klachten in de onderrug en andere braces voor klachten in de middenrug. Lees onze artikels Lage rugpijn en Oorzaak van pijn in de middenrug over meer informatie.
Wil je vooral kunnen sporten met de brace? Ga dan voor een flexibelere variant die goed lucht doorlaat en niet teveel weegt. Je zal dan geen nood hebben aan een brace waar je helemaal niet in kan bewegen.
Tip 5 – Een rugbrace koop met je verstand
Weet wat de brace moet doen voor jou. Kies in functie van wat je nodig hebt het juiste type braces. Je bespreekt dit best met je kinesist.
Als je de braces online bestelt, zorg er dan voor dat je ze kan uitproberen of terugsturen indien de rugbrace niet past.
Rugpijn is vaak een multifactorieel probleem. Het is belangrijk alle facetten mee te nemen in de behandeling van je rugpijn. Enkel zo kan je langdurig goede resultaten boeken. De weg naar een pijnvrij leven ligt vol met inspanningen, maar ook inzichten.
Geef een reactie