De beste matras voor ieders budget en slaaptype

De matrassenwereld is ongelofelijk complex. Niemand die door het bos de bomen nog ziet. Het aanbod is zo overweldigend en divers dat een keuze maken niet evident is.

Ik tracht je een leidraad te geven om zo tot de matras te komen die het meest geschikt is voor jou.

Een matras is een persoonlijke keuze en sterk afhankelijk van wat jij als persoon aangenaam vind. De ene heeft graag een harde matras, iemand anders zakt liever door een zachte matras. Ik geef enkel richtlijnen over de kenmerken en samenstellingen van de matras, de rest is volledig aan jou.

Rugpijn

Bij rugpijn is een goede ondersteuning van je wervelzuil van belang. Er zijn verschillende oorzaken, maar indien je rugpijn verergert door je matras heeft het vaak te maken met slechte ondersteuning of net een te harde matras zonder ruimte voor drukverdeling.

Pocketverings en traagschuimmatrassen gaan je hiervoor de beste kenmerken hebben.

Bij rugpijn zijn hybride matrassen ook interessant. Je kan het beste van verschillende werelden combineren.

Er bestaan ook totaal slaapsystemen. Die zijn natuurlijk een pak prijziger. Dan ga je werken met lattenbodems met pompsystemen. Voor de mensen die hiervoor budget overhebben is dit zeker interessant.

Buikslapers

Ook bij buikslapers is een goede ondersteuning belangrijk. Zeker in de regio van de buik. Je kan slapen met een dun kussen onder je buik indien je matras teveel doorzakt. Best is om te kijken naar een matras dat in de bekkenregio voldoende ondersteuning biedt of zich aanpast aan je lichaam

Middelzware tot stevige matrassen kunnen goed werken voor diegenen die op hun buik slapen of voor grotere mensen (100kg gewicht) die meer weerstand nodig hebben om hun gewicht op te houden. Maar een zeker flexibiliteit/zachtheid heb je toch nodig thv van schouders en heupen om zijdelingse drukken te kunnen opvangen. Teveel zachtheid/flexibiliteit gaat weer te weinig ondersteuning geven aan de drukpunten en je lichaam in de matras laten doorhangen.

Hier zou ik pocketveren– en traagschuimmatrassen aanraden.

Bij traagschuimmatrassen heb je de duurdere en iets betaalbare matrassen. Kijk gerust eens naar alle twee.

Rugslapers

Hebben het iets gemakkelijker om een matras te vinden. Vele matrassen zijn hier wel op voorzien. Toch zou ik eerder gaan voor een traagschuimmatras welke ondersteuning biedt in de onderrug.

welke ondersteuning biedt in de onderrug.

 • Gelijkmatige verdeling van het lichaamsgewicht en gaat persoonlijk drukpunten verlichten
 • Bewegingsisolatie
 • pijnlijke gewrichten

Zijslapers

Bij zijslapers is het belangrijk om te kijken naar drukpunten. Je schouders en bekken gaan de meeste druk opvangen. Het is belangrijk een matras te hebben die niet te hard is en deze drukpunten kan opvangen zonder te elastisch te zijn. Hiervoor zijn de kenmerken van een latexmatras wel goed.

 • Heeft de neiging steviger te zijn dan schuim
 • Hoogpuntelasticiteit betekent meer comfort en drukpuntverlichting

Zwaardere mensen

De kenmerken van pocketveren– en koudschuimmatrassen geven hier de beste ondersteuning.

De matras bestaat polyurethaan. Deze matras is bij zwaardere mensen beter dan een polyether matras. Het ondersteunt het lichaam veel beter door de open celstructuur die een polyether matras niet heeft.

Rustig slapen naast elkaar

Ligt je partner veel te woelen of ben jij net degene die niet direct goed ligt? Het is aangenaam als je niet als een stuiterbal ligt naast je partner. Er zijn matrassen die de kinetische energie minder overbrengen naar de rest van de matras. In andere woorden, je voelt de persoon naast jou niet zo hard woelen en draaien.

Hiervoor is een traagschuimmatras ideaal. Dit type matras gaat niet zo snel beweging doorgeven en werkt als een demper.

 • Gelijkmatige verdeling van het lichaamsgewicht en gaat persoonlijk drukpunten verlichten
 • Bewegingsisolatie
 • pijnlijke gewrichten

Je kan natuurlijk ook elk op een eigen matras slapen, dan heb je natuurlijk wel een spleetje tussen de matrassen. Daarvoor bestaat een wigkussen, maar dan heb je soms wel een kleine bobbel tussen jullie in. Niet zo romantisch.

Mattsleeps heeft een matras waarin je elk je eigen type matras samenstelt in één hoes. Zeker de moeite om het eens te bekijken.

Ventilatie

Bij warme temperaturen of voor mensen die veel zweten. We zweten ongeveer een halve liter water per nacht uit. Dat vocht moet ergens naartoe en een goede ventilatie kan daar een verschil maken. Sommige materialen hebben niet zo’n goed ventilerend vermogen. Indien je veel zweet tijdens de nacht is het slim hiermee rekening te houden.

Traagschuim had, vooral in zijn vroegste vorm, het probleem van slechte temperatuursregulering en was vooral slecht voor de slapers die vatbaar zijn voor opvliegers of nachtelijk zweten of die in warmere klimaten leefden. De matrastechnologie is ondertussen genoeg geavanceerd genoeg om dit probleem aan te pakken door middel van technieken zoals lichaamstemperatuur absorberende materialen en door het gebruik van verkoelende gels, koper of andere materialen in de toplaag.

Alle verenmatrassen (Bonnell– en pocketveren) geven de besten ventilatie en vochtregulatie.

Bonnell:

 • een optimale ventilatie en vochtregulatie.
 • lange levensduur
 • drukverdeling

Pocketveren:

Voordelen:

 • Betere ondersteuning
 • Goed voor zwaardere mensen en maagslapers
 • flexibel
 • goede combinatie met verstelbare lattenbodems

Nadelen:

 • Bewegingsoverdracht (je beweegt mee als je partner beweegt)

Prijsbewust

Wil of kan je geen geld uitgeven aan een matras dan heb je zeker al basismatrassen waar je zeker niet slecht op slaapt.

Je rugpijn compleet aanpakken

Droom jij ook van een rugpijnvrij leven? Weer alles kunnen doen zonder gehinderd te worden? Een doorgedreven aanpak van je rugpijn is hiervoor nodig.

Rugpijn is vaak een multifactorieel probleem. Het is belangrijk alle facetten mee te nemen in de behandeling van je rugpijn. Enkel zo kan je langdurig goede resultaten boeken. De weg naar een pijnvrij leven ligt vol met inspanningen, maar ook inzichten.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

8 reacties op “De beste matras voor ieders budget en slaaptype”

 1. Erika avatar
  Erika

  heyhey, dag fien
  ik ben buikslaper, mijn vriendin slaapt op haar rug. Welk type matras is de beste keuze?

 2. Lionel avatar
  Lionel

  wat vind je van de matrassen van de IKEA? Zijn deze de moeite of niet? Bedankt voor je advies!

  1. kinesiste Fien avatar
   kinesiste Fien

   Dag Lionel, ik heb vorig jaar de Ikea Hovag besproken, zie de link. Het is een pocketverenmatras, zie het artikel “matras bij rugpijn” voor meer informatie over dit type matras. Groeten!

 3. JJ avatar
  JJ

  Ik wil een matras kopen voor mij, wat is zo een goed budget om uit te geven aan een matras? Ik ben 1m90 groot, weeg 90 kilogram, en een gewone breedte.

 4. E avatar
  E

  Beste, Ik heb al enkele jaren rugklachten.

  Drie jaar geleden kocht ik voor 700€ een pokketveren matras bij matrassen koning waar ik aanvankelijk heel tevreden van was. Een jaar geleden zijn er echter al golven in de matras ontstaan na deze rechtop te zetten omdat het bed van kamer werd verhuisd.

  Sindien wordt ik elke morgen terug wakker met pijn over heel de rug. Nu ben ik al in verschillende winkels gaan zoeken naar een andere matras zonder pocketveren omdat ik geen tweede keer een matras van 700€ wil kopen die bij de minste handeling stuk gaat. Bovendien ben ik ondertussen alleenstaande en op laag invaliditeit inkomen en heb ik zelfs geen 700€ meer voor een nieuwe matras.

  Wat kan u mij aanbevelen als goedkope matras voor lage rug en nekklachten. Ik heb wel formaat 160×210 nodig. Op traagschuim heb ik ook al geslapen en had geen goed resultaat.

  1. kinesiste Fien avatar
   kinesiste Fien

   Dag Eric, lees dit artikel, en de gids “matras bij rugpijn” goed door. Daar vind je heel veel informatie.

   Kom langs in mijn praktijk als je privé-advies wil, bijvoorbeeld een matras die best bij jouw type rug past, en die je rugpijn het best aanpakt.

   Groeten!

 5. mriettmariet avatar

  Dag Fien,
  Wat een handige tips hier! Wat is jouw visie over de Equilli-matrassen? Zijn ze werkelijk hun geld waard, denk je?

 6. heidi avatar
  heidi

  Hallo. Veel tips hier, dat is fijn! Ik ben op zoek naar een matras dat ook geschikt is voor een zwaarder iemand, maar ook voor rug- en nekproblemen en liefst niet te hard, want ik heb ook pijn aan de heupen. Heb jij tips hiervoor? Ik moet er wel eentje hebben van 180×220.
  Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.