werkhouding

Werkhouding bij lage rugpijn

We blijven allemaal te lang voor de computer of laptop zitten. Zowel op het werk als thuis. Als je een slechte werkhouding hebt dan krijg je snel last van lage rugpijn.

Momenteel gaan we met ons allen meer thuis werken. Dit komt hand in hand met meer rugklachten die gerelateerd zijn slechte bureauhoudingen. We moeten dit wel een beetje relativeren. Er bestaat geen ideale houding die voor iedereen van toepassing is. Elke persoon is anders, zo ook elke rug. Er is wel één gouden regel: varieer voldoende. Klachten ontstaan bij te lang in dezelfde houding te zitten.

Wat kan doen aan je werkhouding bij bureauwerk?

Hier geven we je een aantal tips om je rug te sparen en een goede werkhouding aan te nemen.

  • Zet je mooi in een neutrale houding.
  • Zit op een goed (ergonomische) bureaustoel
  • Zit met de knieën in 90° en stompe hoek in de heupen. Je zit dus iets hoger dan je misschien gewoon bent.
  • Zet het scherm wat hoger zodat dat je recht op je scherm kijkt
  • Blijf niet urenlang op een laptop werken. Sluit een extern toetsenbord en scherm aan als je langere tijd op een laptop wil werken.
  • Ben je op je werk? Veel bedrijven helpen je om een goede rughouding aan te nemen. Bespreek dit met je collega’s of de dienst Welzijn op het werk.

Je armen steunen comfortabel op de tafel, je scherm staat  nu wat verder en hoger, je voeten ontspannen op de grond, je rug mooi recht (overdrijf niet), schouders lichtjes naar achteren en doe de chin tuck.

Variatie is de sleutel voor het vermijden van klachten

Nogmaals. Varieer in je werkhouding. Bij thuiswerk kan je evengoed eventjes rechtstaand in de keuken werken. Doe je telefoongesprek al wandelend of durf zelfs eens een tekst in te spreken. Er zijn technologieën voorhanden die je boodschap omzetten in geschreven tekst.

Ook het gebruik van headsets kan een wezenlijk verschil maken voor je schouder- en nekklachten.

Rugpijn is vaak een multifactorieel probleem. Het is belangrijk alle facetten mee te nemen in de behandeling van je rugpijn. Enkel zo kan je langdurig goede resultaten boeken. De weg naar een pijnvrij leven ligt vol met inspanningen, maar ook inzichten.


Geplaatst

in

,

door

Tags:

Reacties

Eén reactie op “Werkhouding bij lage rugpijn”

  1. […] rugversterkende oefening helpt je af van uw bolle rug en geeft een goed houding.Mensen die vaak zitten zullen deze oefening nuttig […]