Rugpijn of nierpijn: hoe maak je het verschil?

Rugpijn en nierpijn kunnen vergelijkbare symptomen vertonen, waardoor het soms moeilijk kan zijn om te bepalen waar precies de pijn vandaan komt. Het is belangrijk om het verschil te kennen, omdat de behandeling voor rugpijn anders is dan die voor nierpijn.

Rugpijn kan verschillende oorzaken hebben, zoals verkeerde houding, overbelasting van de spieren of gewrichten, of aandoeningen zoals artrose of een hernia. Rugpijn kan in het algemeen worden beschreven als een pijnlijke of stijve sensatie in de rug, die kan uitstralen naar de benen of armen. Rugpijn kan acuut zijn, wat betekent dat het plotseling opkomt en na een paar dagen weer kan verdwijnen, of chronisch, wat betekent dat het langer dan drie maanden aanwezig is.

Nierpijn, ook wel nefralgie genoemd, is pijn die wordt veroorzaakt door aandoeningen van de nieren, zoals ontstekingen, nierstenen of kanker. Nierpijn kan zich uiten als een zeurende of stekende pijn in de rug, meestal aan één kant van het lichaam. De pijn kan uitstralen naar de buik, het bekkengebied of de benen. Andere symptomen van nierpijn kunnen onder meer koorts, misselijkheid en bloed in de urine zijn.

Om te bepalen of u rugpijn of nierpijn heeft, is het aan te raden om naar uw huisarts te gaan. De arts kan u onderzoeken en eventueel bloed- of urineonderzoeken uitvoeren om de oorzaak van de pijn te achterhalen. Afhankelijk van de diagnose zal de arts de juiste behandeling voorschrijven.

In het geval van rugpijn kan kinesitherapie of oefentherapie helpen om de pijn te verminderen en de beweeglijkheid te verbeteren. In sommige gevallen kan pijnbestrijding met medicijnen nodig zijn. Bij nierpijn is het belangrijk om de onderliggende aandoening te behandelen. Dit kan bijvoorbeeld met antibiotica bij een nierontsteking, of met chirurgie bij nierstenen.

Het is dus belangrijk om het verschil tussen rugpijn en nierpijn te kennen, zodat de juiste behandeling kan gestart worden.


Geplaatst

in

,

door