Rugpijn bij osteoporose

Osteoporose is een aandoening waarbij de botten zwakker worden en kwetsbaarder voor breuken. Deze aandoening kan leiden tot rugpijn, vooral als er een breuk in de wervels optreedt.

Oorzaken

Osteoporose ontwikkelt zich vaak geleidelijk, zonder duidelijke symptomen. Soms krijgen mensen pas te horen dat ze osteoporose hebben als ze een breuk hebben opgelopen, bijvoorbeeld na een val of een ongelukje. Rugpijn is een van de belangrijkste symptomen van osteoporose, omdat de wervels in de rug een belangrijke rol spelen bij het ondersteunen van het lichaam.

Als er een breuk in de wervels optreedt, kan dit leiden tot ernstige rugpijn. De pijn kan acuut zijn en plotseling optreden, of geleidelijk erger worden. De pijn kan ook uitstralen naar andere delen van het lichaam, zoals de armen of benen. Andere symptomen van osteoporose kunnen onder meer gewrichtspijn, stijfheid en gebrek aan beweeglijkheid zijn.

Behandeling

Osteoporose kan worden behandeld met medicijnen die de opname van calcium in de botten bevorderen en de afbraak van botweefsel vertragen. Bisfosfonaten zijn een voorbeeld van een medicijn dat wordt gebruikt bij osteoporose. Dit medicijn kan helpen om rugpijn te verminderen en het risico op breuken te verkleinen.

Fysiotherapie kan ook nuttig zijn bij het verminderen van rugpijn bij osteoporose. Fysiotherapeuten kunnen oefeningen voorschrijven die de spieren en gewrichten in de rug versterken en de beweeglijkheid verbeteren. Dit kan helpen om de pijn te verminderen en het risico op verdere breuken te verkleinen.

Het is belangrijk om uw arts te raadplegen als u rugpijn heeft die gepaard gaat met andere symptomen van osteoporose. De arts kan u onderzoeken en eventueel bloed- of röntgenonderzoeken uitvoeren om de oorzaak van de pijn te achterhalen. Afhankelijk van de diagnose zal de arts de juiste behandeling voorschrijven om de pijn te verminderen en het risico op verdere breuken te verkleinen.


Geplaatst

in

door