Nierbekkenontsteking en rugpijn

Er is een mogelijke link tussen nierbekkenontstekingen en rugpijn, hoewel dit niet bij iedereen het geval is. Sommige mensen met een nierbekkenontsteking klagen over pijn in de rug, vaak in de lage rug of onderrug. Deze pijn kan verschillende oorzaken hebben.

Een nierbekkenontsteking, ook wel pyelonefritis genoemd, is een ontsteking van het nierbekken, de holte waar de nier en de urineleider samenkomen. Nierbekkenontstekingen komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en kunnen leiden tot symptomen zoals koorts, pijn en zwelling in de rug, misselijkheid en braken, bloed in de urine en frequente drang om te plassen.

In sommige gevallen kan rugpijn een symptoom zijn van een nierbekkenontsteking. Dit kan gebeuren omdat de nieren zich dicht bij de rug bevinden en de ontsteking in het nierbekken druk kan uitoefenen op de rugspieren. Dit kan leiden tot pijn en stijfheid in de rug.

Als u last heeft van rugpijn naast andere symptomen van een nierbekkenontsteking, is het belangrijk om medische hulp te zoeken. Een arts kan uw symptomen evalueren en, indien nodig, een behandeling voorschrijven om de nierbekkenontsteking te bestrijden en de pijn te verminderen.

In het algemeen kunt u het risico op nierbekkenontstekingen verminderen door voldoende te drinken om de nieren gezond te houden en door regelmatig te plassen om de urineleiders en nieren te legen. Het kan ook helpen om na het plassen van achteren naar voren te vegen om bacteriën te verwijderen en te voorkomen dat ze de urineleiders binnendringen. Als u vatbaar bent voor nierbekkenontstekingen, kan het ook nuttig zijn om geneesmiddelen te gebruiken die door uw arts zijn voorgeschreven om infecties te voorkomen.


Geplaatst

in

door