Link rugpijn en hartklachten

Er is een mogelijke link tussen rugpijn en hartklachten, hoewel dit niet bij iedereen het geval is. Sommige mensen die lijden aan hartproblemen klagen over pijn in de rug, vaak in de bovenrug of onderrug. Deze pijn kan verschillende oorzaken hebben.

In sommige gevallen kan rugpijn een teken zijn van een hartaanval. Als het hart niet voldoende zuurstofrijk bloed kan pompen, kan dit leiden tot pijn in de borst die zich kan uitstrekken naar de rug, schouders, armen, nek of kaak. Als u last hebt van deze soort pijn en ook andere symptomen heeft, zoals kortademigheid, misselijkheid en zweten, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken.

woman holding heart cut out
Problemen met je hart kunnen leiden tot bepaalde vormen van rugpijn

In andere gevallen kan rugpijn een gevolg zijn van hartaandoeningen zoals coronaire hartziekte of angina pectoris. Deze aandoeningen veroorzaken vernauwing van de bloedvaten die het hart voeden, waardoor het hart minder zuurstofrijk bloed kan krijgen. Dit kan leiden tot pijn in de borst die zich kan uitstrekken naar de rug, hoewel dit niet bij iedereen het geval is.

Soms kan rugpijn ook een gevolg zijn van hartfalen, een aandoening waarbij het hart niet goed meer functioneert. Hartfalen kan leiden tot een ophoping van vocht in de longen, wat kan leiden tot pijn in de rug.

Het is belangrijk om naar uw lichaam te luisteren en te reageren als u last heeft van rugpijn. Als de pijn aanhoudt of verergert, is het raadzaam om medische hulp te zoeken. Een arts kan uw symptomen evalueren en, indien nodig, verwijzen naar een hartspecialist voor verdere evaluatie en behandeling.

In het algemeen kan het helpen om gezond te eten, regelmatig te bewegen en het roken te vermijden om het risico op hartaandoeningen te verminderen. Als u een verhoogd risico heeft op hartproblemen, kan het ook nuttig zijn om medicijnen te gebruiken die door uw arts zijn voorgeschreven om uw hart gezond te houden.


Geplaatst

in

door