Link rugpijn en een blaasontsteking

Er is geen directe link tussen blaasontstekingen en rugpijn, hoewel sommige mensen met een blaasontsteking rugpijn kunnen ervaren. In de meeste gevallen is rugpijn een ongemakkelijk, maar onschuldig bijverschijnsel van een blaasontsteking en zal de pijn na verloop van tijd verdwijnen.

Een blaasontsteking, ook wel cystitis genoemd, is een ontsteking van de blaas die meestal wordt veroorzaakt door bacteriën. Deze bacteriën kunnen de blaas binnendringen via de plasbuis en infectie veroorzaken. Blaasontstekingen komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en kunnen leiden tot symptomen zoals pijn en branden bij het plassen, frequente drang om te plassen, bloed in de urine en pijn in de onderbuik.

In sommige gevallen kan rugpijn ook een symptoom zijn van een blaasontsteking. Dit kan gebeuren omdat de blaas zich dicht bij de rug bevindt en de ontsteking in de blaas druk kan uitoefenen op de rugspieren. Dit kan leiden tot pijn en stijfheid in de rug.

Als u last heeft van rugpijn naast andere symptomen van een blaasontsteking, is het belangrijk om medische hulp te zoeken. Een arts kan uw symptomen evalueren en, indien nodig, een behandeling voorschrijven om de blaasontsteking te bestrijden en de pijn te verminderen.

In het algemeen kunt u het risico op blaasontstekingen verminderen door voldoende te drinken om de blaas gezond te houden en door regelmatig te plassen om de blaas te legen. Het kan ook helpen om na het plassen van achteren naar voren te vegen om bacteriën te verwijderen en te voorkomen dat ze de plasbuis binnendringen. Als u vatbaar bent voor blaasontstekingen, kan het ook nuttig zijn om geneesmiddelen te gebruiken die door uw arts zijn voorgeschreven om infecties te voorkomen.


Geplaatst

in

door