Veel voorkomende FOUTE opvattingen over rugpijn

Rusten? Je zithouding veranderen? Pijnstillers slikken?

Mensen met rugpijn of last van hun rug horen veel verschillende adviezen.

Hieronder lijsten we een aantal populaire “adviezen” op die rugpijnlijder krijgen.

Chronische rugpijn is gevaarlijk

Aanhoudende rugpijn kan je zorgen baren, maar is zelden levensbedreigend en de kans is klein dat je eindigt in een rolstoel.

Ik krijg rugpijn doordat mijn lichaam veroudert

Bijna allemaal denken we dat ouder worden je kans op rugpijn vergroot, maar daarvoor is geen enkel wetenschappelijk bewijs. Erkende behandelingen zijn trouwens op alle leeftijden nog zinvol.

Chronische rugpijn is gevaarlijk want ik loop ernstige weefselschade op

Een rug is sterk. Als je een blessure aan de rug oploopt, herstelt het weefsel zich meestal binnen de drie maanden. Als rugpijn toch langer aanhoudt, dan is er meer aan de hand. Stress, spanning, vermoeidheid of te weinig beweging maken je rug gevoeliger voor overbelastingsblessures bij een eenvoudige beweging.

Een MRI-scan zal duidelijkheid geven over de reden van mijn rugpijn

Scans zijn enkel zinvol voor een beperkt aantal patiënten. Op scans zijn vaak wel afwijkingen te zien, maar het is niet duidelijk in welke mate deze afwijkingen ook bij mensen zonder rugpijn voorkomen. Er is ook zelden een verband tussen een afwijking en een bepaalde graad van pijn.

Last van rugpijn? Beweeg vooral niet teveel.

Als je een pijnlijke rug hebt, dan is het normaal dat je tijdens het bewegen pijn voelt.

Dat wil niet zeggen dat je beweging moet vermijden. Integendeel, het is veilig om te bewegen en vaak neemt pijn ook af naarmate je vaker beweegt. Voldoende bewegen is trouwens één van de meest effectieve manieren om rugpijn te behandelen.

Een slechte houding heeft niets met mijn rugpijn te maken

Zitten, staan of buigen kan in bepaalde houdingen pijnlijk zijn, maar hoe we zitten, staan of buigen is zelden de oorzaak van die pijn. Het is veilig om de rug te ontspannen terwijl je zit, buigt of heft.

Je rug slijt sneller door te bewegen en te sporten

Buigen, heffen, dragen… het zijn activiteiten waarvan we soms denken dat ze slecht zijn voor de rug. Het tegendeel is waar. Ze versterken net de rug, net zoals gewichten heffen in de fitness je spieren sterker maakt. Natuurlijk ben je voorzichtig met je rug, en bouw je een belasting geleidelijk op.

Een plotse, hevige pijnprikkel betekent de start van een blessure

Een pijnlijke, intense “steek” in je rug kan beangstigend zijn, maar betekent zelden dat je rug beschadigd is. De meest voorkomende oorzaken van zo’n pijnprikkel zijn slaaptekort, stress, spanning, zorgen of inactiviteit. Die zorgen ervoor dat je rug gevoeliger wordt voor overbelasting. Hou deze factoren onder controle om een volgende pijnprikkel te voorkomen. En behandel zo’n pijnprikkel niet als een blessure, maar blijf kalm, ontspan en blijf bewegen.

Injecties, operaties en sterke medicatie bieden soelaas

Injecties in de wervelkolom, een operatie en sterke pijnstillers zoals opioïden zijn op lange termijn weinig effectief tegen rugpijn.

Die interventies houden trouwens ook risico’s in en ze kunnen ongewenste neveneffecten veroorzaken. De sleutel tot succes is het vinden van eenvoudige manieren om je pijn onder controle te krijgen.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.