Een pijnlijke rug hoeft niet het einde te betekenen van je mooie moestuin. Ontspanning, beweging en buitenlucht zijn zeer belangrijk. Kom uit je isolement en ga aan de slag.
Tuinieren kan zeer belastend zijn voor de rug. Spitten, kruiwagen duwen, gebukt werken, …. Als rugpatiënt weet je maar al te goed dat dit niet goed komt. Plan je tuinierssessie goed en volg mijn tips. Start alvast met een licht opwarming en een korte stretch.
- Wissel af tussen zware en lichtere klusjes door het afwisselen van de activiteiten of het werken in een andere houding. Dit elke 10 minuten en geef zo je rug de nodige recuperatie.
- Vermijd uitgestrekte, repetitieve bewegingen. Bv. het continue snoeien en knippen met een schaar. Dit kan ontstekingen en overbelastingen veroorzaken. Gebruik een ladder om het werk op ooghoogte te brengen en pauzeer regelmatig.
- Vermijd het opheffen van zware voorwerpen vlak nadat je gebogen en uitgestrekt werk hebt verricht. Je spieren zijn al vermoeid en kunnen nu een letsel oplopen. Pauzeer eventjes of vraag iemand zijn hulp. Tuinieren met twee is ook gezelliger.
- Duwen is veel beter dan trekken
- Indien mogelijk, zet je plantenbakken hoger. Je kan je bloemen of moestuin perfect verhogen in van die bakken. Hierdoor vermijd je nodeloos bukken en draaien wanneer je aan het werken bent.
Ga nooit een voorwerp verleggen door voorovergebogen te roteren. Dit wil zeggen verleg niks naar de zijkant zonder je voeten te verzetten. Wanneer je gaat draaien in de rug met een gewicht in de handen. Maak dan altijd dat je rechtop staat en niet meer gebukt. Gebukt je rug verdraaien is de perfecte combinatie om jezelf een discus herniatie te bezorgen. Je gaat veel te veel druk op de achterkant van je tussenwervel zetten.
Wanneer je echt kan genieten van het tuinieren is het belangrijk dit zeker te blijven doen. Endorfines komen vrij bij activiteiten die we graag doen. Deze gaan dan ook onze pijndrempel helpen verlagen.