TMJ gelinkt aan lage rugpijn

Een van de meest verrassende dingen van temporomandibulaire gewrichtsaandoeningen (TMJ of TMD) is hoe verstrekkend de symptomen kunnen zijn. Mensen kunnen symptomen ervaren tot in hun vingers (!) en lage rug toe.

Maar deze verbanden zijn ook niet makkelijk te ontrafelen, ze werken ook in de andere richting. Ook problemen elders in het lichaam kunnen leiden tot TMJ.

Een nieuwe studie belicht dit verband en toont aan dat mensen met chronische lage rugpijn meer kans hebben om TMJ te ontwikkelen dan mensen zonder rugpijn.

Dit verband kan ons helpen de krachtige verbanden tussen TMJ en andere chronische pijnklachten te begrijpen.

Een grote metastudie

Voor deze studie keken onderzoekers naar meer dan 65.000 patiënten bij wie onlangs lage rugpijn was vastgesteld. Zij vergeleken deze patiënten met een gezonde populatie van meer dan 195.000 gezonde mensen. Er waren drie controles voor elke patiënt, en de controles waren afgestemd op geslacht en leeftijd om verschillend te verminderen. Vervolgens keken ze naar elke proefpersoon gedurende 15 jaar na de eerste diagnose.

De resultaten toonden aan dat degenen met lage rugpijn meer dan 1,5 keer zoveel kans hadden om TMJ te ontwikkelen als degenen zonder. De twee groepen leken van elkaar af te wijken rond 9 jaar, toen lage rugpijn gepaard ging met een veel sterkere toename van de diagnose TMJ, die aanhield tot het einde van de opvolgperiode.

Naast lage rugpijn werd een verhoogd risico op TMJ in verband gebracht met osteoporose en hogere verzekeringspremies. Dit laatste houdt waarschijnlijk verband met de aanwezigheid van lage rugpijn, die de verzekeringspremies kan verhogen.

Wat is het verband?

Bij het bekijken van de gegevens probeerden de onderzoekers het verband te verklaren.

De onerzoekers stellen dat de oorzaak ligt in de gewijzigde manier waarop het lichaam spieren kan aanspreken om samen te werken. Eerdere studies hebben aangetoond dat mensen met lage rugpijn meer moeite hebben om de nekspieren aan te spannen voor kaakgerelateerde taken. Dit verhoogt de belasting op de kaakspieren en andere delen van het kaaksysteem, wat na verloop van tijd kan bijdragen tot het ontwikkelen van TMJ.

Het verband werkt in beide richtingen

Deze studie bevestigt wat we al zagen. Wanneer je disfunctie en pijn hebt in andere delen van het lichaam, kan dat de normale werking van je kaak verstoren, wat na verloop van tijd kan leiden tot het ontwikkelen van TMJ.

Maar we hebben het probleem ook de andere kant op zien gaan. Als je een kaakdisfunctie hebt, kan dat betekenen dat je kaak vaker nek- en andere spieren aanspreekt, wat die spieren op hun beurt kan (over)belasten. Na verloop van tijd leidt dit tot problemen als hoofdpijn (inclusief chronische migraine), nekpijn en rugpijn. We zien vaker pijn in de bovenrug in verband met TMJ, maar soms ook in de onderrug.

Gelukkig kan behandeling helpen. Met een bit kunnen we uw kaak in een meer comfortabele rustpositie houden. Dit vermindert de noodzaak om de hulp van aangrenzende spieren in te roepen, waardoor spanning en pijn afnemen en de functie toeneemt.

Ondersteuning

De website https://www.cureteethgrinding.com/ geeft een overzicht van mogelijke remedies bij bruxisme.

De website https://www.bruxismacademy.com geeft basisinformatie over de problematiek van tandenknarsen en -klemmen.

Als het tandenknarsen aanhoudt, of als er tekenen van tand- en tandvleeserosie optreden, kunt u het beste professionele hulp zoeken. Afhankelijk van de oorzaak bezoek je hierbij best een tandarts of gespecialiseerd kaakkinesitherapeut


Geplaatst

in

door