Een snelle reactie op het artikel dat vandaag in De Standaard verscheen over de werkzaamheid van osteopathie bij rugpijn.

“Een osteopathische behandeling van lage rugpijn is effectief én kostenbesparend”

Gezondheidseconoom Lieven Annemans

De grote impact van (lage) rugpijn

Lage rugpijn is een groot maatschappelijk probleem. Tot 2/3 van de bevolking heeft er last van. Het is ook een aandoening die vaak tot werkverlet leidt, met een bijhorende grote impact voor zowel de betrokkene als zijn werkgever.

Je zou dus aannemen dat onze sociale zekerheid, onze overheid, hier voldoende aandacht aan geeft.

Maar .. historisch weinig aandacht voor rugpijn

De overheid heeft een grote rol in het sturen van de zorg. Om dit te bereiken kan ze spelen met terugbetalingssystemen, vaste tarieven, etc.

Historisch gezien heeft de overheid weinig aandacht gehad voor de problematiek van lage rugpijn. Vergeleken met tandzorg, hart-en-vaatziekten, kanker, … worden er weinig middelen vanuit de sociale zekerheid beschikbaar gesteld.

Het gebrek aan middelen vertaalt zich in lage tarieven voor kinesisten (36 cent voor een huisbezoek! 10 jaar lang geen indexatie!) en hierdoor indirect in een te beperkte professionalisering van die sector. Dit helpt de problematiek van de rugpijn niet verder.

Osteopathie en kinesitherapie helpen allebei bij rugpijn

Het is langer geweten dat osteopathie en kinesitherapie helpen bij lage rugpijn. Zo heeft het “Federaal Kenniscentrum voor de gezondheidszorg” een klinische richtlijn opgesteld waarin niet-invasieve interventies aangeraden worden als eerste stap bij rugpijn.

(Manuele technieken) bieden een klinisch voordeel bij pijnbestrijding en het verbeteren van de functie, wanneer ze worden gecombineerd met een actieve aanpak (bv. oefeningen).

Federaal Kenniscentrum voor de gezondheidszorg

Het gaat hierbij om manipulaties, mobilisatie en specifieke technieken met de zachte weefsels. Dit zijn de technieken die in het artikel van De Standaard worden vermeld. En die zowel door goede kinesisten als osteopaten worden gebruikt.

Onze oproep

Minister Maggie De Block, hierbij dus een warme oproep om

 1. Samen te zitten met de belangenverenigingen van kinesisten en osteopaten om het zorgpad concreet in te vullen;
 2. En hiervoor meer middelen ter beschikking te stellen.

5 gedachten over “Terugbetaling osteopathie bij rugpijn

 1. Ik heb al heel lang schouderklachten, zo erg dat ik er niet meer op kan liggen en zelfs pijn heb tijdens het rijden. Oorzaak onbekend. Mijn eerste kinesist kon me niet helpen. Na wat zoeken kwam ik toch bij een goede kinesist terecht die me wel koin helpen. Sindsdien ben ik pijnvrij…

 2. Ik had al jaren last van klachten op beide schouders en was al meerdere malen onderzocht door de kinesitherapeut en een orthopedisch chirurg.

  De conclusie was altijd hetzelfde, ze konden mijn klachten niet uitleggen en betekenen helaas niets voor mij.

  Ondertussen werd het tintelen in mijn armen erger en ik sliep de hele nacht niet door, naast dat ik merkte dat ik minder kracht in mijn armen had.

  Nadat ik voor de zoveelste keer bij een kinesiherapeut had geprobeerd, werd mij gevraagd of ik geholpen kon worden met osteopathie. Ik had geen idee wat ik kon verwachten, maar dacht op dat moment: kom op! Wat vooral opviel tijdens het onderzoek was dat mijn hele lichaam werd onderzocht en niet alleen mijn schouders. Zelfs mijn maag en onderrug waren opgenomen in de studie.

  Ik ben nu twee jaar verder en heb geen klachten meer. Af en toe spreek ik nog af voor een “onderhoudsbehandeling”. De behandelingen heb ik als prettig en professioneel ervaren, ik raad dus iedereen in mijn omgeving aan: Loop je (al langere tijd) met klachten en kun je het zelf niet oplossen, ga naar de osteopaat!

 3. Nou … ik had jarenlange migraine. Zodra ik in mijn rug weer een wervel had die scheef stond, had ik er last van. IDe kraker in de buurt heeft letterlijk alles gekraakt en dat hielp niet. Een paar keer met de osteopaat en sindsdien geen problemen meer!

Laat een reactie na!