second opinion

Niet tevreden met je huidige zorgverlener? Niet zeker over het advies van je kinesist?

Misschien kan een tweede, onafhankelijk advies (een medisch second opinion) je verder helpen.

Second opinion?

Een onderzoek van de Canadian Medical Association wees aan dat een dergelijk onafhankelijk medisch advies je behandeling en prognose significant kan veranderen. Zo werd er bij een onderzoek van 500 kankerpatiënten, iedereen aan een second opinion onderworpen. Bij de helft van de gevallen bleek de behandeling of prognose aangepast te zijn.
Bij een andere groep van 850 patiënten, welke een tumorverwijderende operatie zouden ondergaan, kreeg 8% een andere diagnose. Bij 25% werd de tumor nu goedaardig i.p.v. kwaadaardig ingeschat en bij 63% werd de tumor in een andere classificatie gestoken.

Je ziet dat een second opinion je dus wel degelijk een ander resultaat kan geven.

Een tweede mening – wat doe je daarmee?

We moeten wel opletten dat we niet enkel tweede opinies gaan aanvragen wanneer de uitslag ons niet bevalt en dan meegaan in het verhaal dat is persoonlijk meer ligt. Een tweede medisch opinie kan je ook meer onzekerheid bezorgen.

Maar wat doe je dan met je 2 verschillende diagnoses?

Een second opinion kan je juist sterken in je beslissingen als twee artsen/therapeuten hetzelfde zeggen.
Het kan je helpen om volledig voor je therapie te gaan zonder twijfels of om net teleurstelling van slecht nieuws te plaatsen

Bedenk dus vooraf wat je verwachtingen zijn van een second opinion.

En vraag je ook af of u wel bent opgewassen tegen teleurstellingen en tegen eventuele tegenstrijdige adviezen van je therapeuten.

Ben ik dan paranoia?

Je moet niet eeuwig twijfelen en zeker en vast vertrouwen hebben in je artsen en therapeuten. Maar volg niet blind en wees kritisch voor jezelf. Het is tenslotte jouw lichaam.

Een second opinion bij de kinesist?

Wanneer je merkt dat je geen vorderingen maakt met je huidige therapie kan het interessant om een verse visie te vragen. We zijn allemaal maar mensen met ervaringen. Een verse kijk op de zaak kan andere dingen aan het licht brengen.

Ook wanneer een arts een operaties voorstelt, kan een second opinion belangrijk zijn. Soms is een operatie pure noodzaak. Maar al te vaak zien ik patiënten die veel te snel onder het mes gaan en daar achteraf spijt van hebben.

Help mij!

Wanneer je bij ons komt voor een second opinion, voeren we een uitgebreid kinesitherapeutisch onderzoek uit. Je krijgt dan een verslag en advies mee. Mijn specialisatie ligt in kaakpijn en (chronische) rugpijn.

Contacteer mij voor een second opinion.