innovatie binnen de gezondheidszorg

Innovatie binnen de gezondheidszorg en wetenschap

3D-printers voor prothesen of op maat gemaakte braces, pillen met microchip die de insulinelevels continue meten bij diabetes, balanstraining op een plank welke verbonden is met een laptop om zo spelenderwijs te oefenen, gezondheidsapps, activity trackers … Je kan het zo gek niet bedenken of het bestaat al. Innovatie binnen de gezondheidszorg is al mooi ingeburgerd.

Vaak merk je wel dat het digitaliseren zich vooral in de preventieve sector bevindt en iets minder in de curatieve. Veel data zijn privacygevoelig en delicaat om mee te werken. De inzet op preventie wordt door zorgverzekeraars sterk aangemoedigd. Niet onlogisch, hoe gezonder de klanten, hoe minder geld ze kosten, hoe groter de winstmarges.

Data kan ook misbruikt worden, dus een goed kader is belangrijk. Innovatie binnen de gezondheidszorg is opgestart, maar nog niet op kruissnelheid.

Innovatie binnen de kinesitherapie

Momenteel (augustus 2017) blijf ik een beetje op mijn honger zitten op vlak van innovatie binnen de kinesitherapie. De administratie krijgt een digitaal jasje, maar kan nog veel uitgebreider volgens mij. Op het einde van rit moet alles nog afgedrukt en ondertekend worden. De belangen van administratieve pakketten liggen vooral bij de controlerende organen die onderliggende tools laten installeren ter controle. Maar de grote inzet is niet het makkelijker maken voor patiënt en therapeut. Jammer.

Veel oefenmateriaal en apparatuur evolueren, maar de grote vernieuwingen blijven achter.

Implementeren van wearables en apps zie ik zelden of nooit bij collega’s. Er is nochtans al veel op de markt. Gaande van online trainingsschema’s tot applicaties voor rugoefeningen. Vaak is de kwaliteit van deze laatste jammer genoeg aan de lage kant. Onlangs installeerde ik alle mogelijk apps omtrent rugoefeningen, zowel Nederlandstalige als Engelstalige versies. Bijna allemaal onbruikbaar. Deze zaken kunnen veel beter. Mensen met kennis van zaken zouden zo’n verschil kunnen maken. Niet enkel vakkennis, maar ook voeling hebben met vormgeving en gebruiksvriendelijkheid.

Veel tools zijn ook gericht op de personal training business en minder op de revalidatie.

Nochtans geloof ik sterk dat dit de toekomst is. Wie houdt de dag vandaag zijn stappen niet bij? Mensen zijn zich steeds meer bewust van hun eigen gezondheid en vooral de impact welke zij hierop zelf kunnen hebben. We nemen het heft in eigen handen,  maar willen daarvoor wel de juiste tools.

Ondersteuning bij innovatie projecten

Aan de Universiteit van Gent heb ik een mooie wetenschappelijke basis gelegd. Een uitgebreide kennis van de wetenschapsvakken en het menselijk lichaam. Zowel van gezonde processen als de pathofysiologie achter aandoeningen. Kritisch omgaan met nieuwe publicaties, levenslang leren en ontwikkelen van nieuwe ideeën en inzichten zijn waardevolle vaardigheden die de opleiding me meegaven.

In de toekomst zie ik wel een rol weggelegd voor mij binnen in één of andere innovatief project. Contacteer mij voor meer informatie.

Innovatieve technieken om je rugpijn aan te pakken!