triggerpunt

Behandel je triggerpunt en zo ook je pijn

Veel klachten komen voort uit een triggerpunt of knoop in de spier. Heel vaak kan je er als leek al veel aan doen. Mits een paar kleine richtlijnen kan ik je wat in de juiste richting wijzen.
Pijn betekent niet altijd dat er iets mis met je weefsel. Vaak is het puur een sensatie die ons lichaam aanzet een bepaalde zone eventjes te ontlasten of wat anders te gaan bewegen. Dus denk niet direct bij pijn aan weefselschade.

De wetenschap is er niet volledig over eens. Wat doet massage nu net? Ga je nu letterlijk een spier gaan losmaken? Is het de extra doorbloeding die je afvalstoffen helpt afvoeren, die de pijn ook doet verdwijnen. Is het puur de pijnpoorttheorie door aanraking? Maar we zien in ieder geval dat het vaak werkt, dus we gaan ermee aan de slag.

Wanneer je pijn/last hebt in 1 zone in je lichaam is kans groter dat je het op deze manier kan oplossen. Wijdverspreide pijnen zijn vaker complexer om te op te lossen.

  • Met wat ga je duwen?

Je kan het triggerpunt met vingers losmaken, duimen, vuist en elleboog werken ook. Neem iets waar je je comfortabel bij voelt. Bij moeilijk bereikbare plaatsen kan je hulpmiddelen gebruiken. Een tennisbal is zeer handig, maar ook meer gespecialiseerd materiaal zoals foamrollen of schuimrollen zijn handig. Alhoewel een schuimrol niet altijd specifiek genoeg werkt.

  • Op welke manier moet je duwen?

Maak het jezelf niet te moeilijk. Druk gewoon op het triggerpunt en houdt het lang genoeg aan (10-100sec). Je kan ook wat kneden of cirkelvormige bewegingen maken. Maak je dus geen zorgen over richting van de spiervezels. Indien je dit toch weet, ga dan parallel met de vezels mee bewegen.

  • Hoe hard moet ik duwen?

Dit is zeer belangrijk. Op een schaal van 0-10, waarbij 0 pijnloos is en 10 de meest ondraaglijke pijn dat je u kan inbeelden, zou je druk zo’n 4-7 score moeten hebben. Dit is hard genoeg om toch wat pijn te ervaren, maar het moet goed dragelijk zijn. Wees dus niet te hard voor uzelf. Als je er te hard invliegt gaat je zenuwstelsel reageren met meer pijn en spanning en dat willen we nu net niet.

  • Hoe moet het aanvoelen?

We zijn op zoek naar “goede pijn”, deugddoende pijn. De druk op de spierknoop moet intens en hard genoeg zijn, maar wel verlichting met zich teweeg brengen.

  • Wat als het een averechts effect heeft?

Wanneer je redelijk was met de druk is de kans klein. Indien het toch verergert, druk dan minder hard. Geef je lichaam ook de kans om te herstellen. Ontspan even en wacht enkele dagen. Indien je nog eens opnieuw probeert, bouw de druk dan rustiger op. Het kan ook zijn dat een triggerpunt niet aan de basis van je klachten ligt.

  • Waar?

Vertrouw op je instincten. Wrijf waar het pijn doet. Ga op zoek naar gevoelige plekken of ga op zoek naar ‘bandjes’. Deze bandjes zijn gespannen lijntje in je spierweefsel. Een therapeut is hier veel bedrevener in, maar indien je het zelf doet. Zoek dan in de regio van je klachten.

  • Wat als je een triggerpunt hebt op een andere plaats dan de pijn?

Dit kan zeer goed. Veel triggerpunten geven een bepaalt uitstralingspatroon. Dit brengt ons te ver. Daarvoor heb je opgeleide kinesitherapeuten die al deze patronen perfect kennen.

  • Hoelang moet ik masseren?

Gemiddeld zo’n 30 seconden. Je zal zelf voelen of de pijn al dan niet afneemt. Maximum 5 minuten per triggerpunt. Je hebt er meer dan eentje te behandelen. Maar wanneer het goed blijft voelen, blijf gerust verder wrijven.

  • Hoeveel keer per dag?

Zolang je geen negatieve effecten ervaart kan je dit een aantal keer per dag doen. Ook hier niet overdrijven. 20 Keren zal waarschijnlijk teveel zijn en dan ga je jezelf een ontsteking wrijven.

Dit zijn maar enkel tips waarmee je aan de slag kan. Hou er rekening mee dat dit echt maar de basis van de basis is. Het topje van de ijsberg als het op triggerpuntbehandelingen aankomt. Het kan bijzonder complex worden, en dan heb je wel een gespecialiseerd therapeut nodig.

Rugpijn is vaak een multifactorieel probleem. Het is belangrijk alle facetten mee te nemen in de behandeling van je rugpijn. Enkel zo kan je langdurig goede resultaten boeken. De weg naar een pijnvrij leven ligt vol met inspanningen, maar ook inzichten.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.