rugpijn preventie planking

Is planking wel goed voor je rug?

Ik las het artikel van Carine Maillard in Knack vandaag. In het artikel geeft ze specifiek kritiek op de “planking”oefening en doet ze enkele uitspraken over buikspieroefeningen. Ze vertelt dat de populairste buikspieroefeningen niet direct helpen om rugpijn te verminderen. Bij de oefeningen zou je ook je armen en benen moeten gebruiken.

De titel gaat wat kort door de bocht, maar ik vind het een correct en kwalitatief artikel. Ik interpreteer het als een oproep voor meer professionele begeleiding bij rugpijn. Elke patiënt heeft andere noden, elke sport vraagt andere belastingen van je lichaam. Dus WEL buikspieren trainen, maar FUNCTIONELER.

Zijn buikspieroefeningen nog nodig?

Het artikel, vooral de titel, stelt dat buikspieroefeningen geen rugpijn gaan oplossen. Vooral de planking wordt zwaar onder vuur genomen. Hiermee ben ik niet akkoord. Oefeningen om de rugspieren en buikspieren te versterken zijn wel degelijk van essentieel belang. Heel veel wetenschappelijke literatuur bevestigt dit ook.

Uit het artikel blijkt dat we nog verder moeten gaan met oefeningen. Nog uitgebreider en functioneler.

hoe zit het nu met planking?

Een goede basis is belangrijk. Leer de diepe buikspieren aanspannen en dat gevoel herkennen en controleren. Je moet je basis ook gaan versterken op kracht  en op uithouding. Hiervoor is een correct uitgevoerde “planking” wel een goede oefeningen. Maar daar mag het uiteraard niet bij blijven. Daarna dient er functioneel verder getraind te worden.

Hoe werk je functioneler?

In het bovenstaande artikel spreekt men vooral van sporters met rugpijn. Vaak is deze klacht ook gerelateerd aan hun sport en de specifieke belasting welke deze sport van hun lichaam vraagt. Dan is het belangrijk de rug ook te gaan oefenen in houdingen die je in die sport gaat aannemen. Het inoefenen van sportspecifieke bewegingen met extra aandacht voor die buikspieren.

Het resultaat: patiënten met dezelfde klachten kunnen toch allemaal een ander oefenprogramma hebben. Puur in functie van je hobby’s, werk en sport.

Neurologie

Niet enkel de spierkracht is belangrijk. Ook de samenwerking van de spieren onderling is belangrijk. De coördinatie tussen verschillende spieren en spiergroepen bepalen de vlotheid van een beweging. Pijn heeft hierop een negatief effect. Dus tijdens de revalidatie zal hier ook extra aandacht voor nodig zijn.

Indien de neurale samenwerking niet optimaal herstelt kan een manueel neurotherapeut de werking van de zenuwen zelf positief gaan beïnvloeden.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.